Tobuli ne tik pusryčiams: 3 pavasariškos sumuštinių idėjos

Lengvai ir greitai paruošiamas užkandis, kuriam užtenka riekelės duonos, gabalėlio sviesto, griežinėlio dešros ar sūrio bei mėgstamų žalumynų. Taip būtų galima įprastai apibūdinti sumuštinį, daugelio vertinamą kaip tobulą patiekalą pusryčiams, pamėgtą dėl galimybės paprastai, sočiai ir skaniai pradėti dieną. 

Receptas pakito neatpažįstamai

Virš 20 tūkst. tonų arba tiek, kiek sveria du Paryžiaus Eifelio bokštai kartu sudėjus. Tokį neįtikėtiną kiekį duonos gaminių, pasak „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės, prekybos tinklo pirkėjai įsigijo vien pernai.

„Modernaus sumuštinio išradimas fiksuojamas 1762-aisiais, kai Džonas Montagu, 4-asis Earlas iš Sandvičo (angl. IV Earl of Sandwich – kilmingojo titulas Anglijoje), būdamas azartiškas lošėjas, taip įsitraukė į 24 valandas trukusį žaidimą, kad nebeturėjo laiko pavalgyti. Todėl paprašė įdėti mėsos gabaliuką tarp kelių duonos riekelių. Tai pamatę kiti žaidėjai paprašė to paties, kas buvo pateikta Sandvičui. Vėliau istoriją išpopuliarino tuometinė spauda, sumuštinį pavadinusį jo užsakovo vardu“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Visgi, tikina ji, šis užkandis nuo savo atsiradimo stebėtinai evoliucionavo ir šiandien jau gerokai pranoksta pirmtaką. 

Patiks vegetarams: žalias ir įkvėptas pavasario

Reikės: 25 g žalių lapinių kopūstų, pusės valgomojo šaukšto sezamų aliejaus, tiek pat sojų padažo, 1 nedidelio avokado, 1 nedidelės žaliosios citrinos sulčių, 40 g avinžirnių, 2 riekelių ruginės duonos, pusės arbatinio šaukštelio paprikos, žiupsnelio druskos bei pipirų.

Pirmiausia, porą minučių pamirkykite kopūstus sezamų aliejuje ir sojų padaže, kol suminkštės. Tada viską atidėkite į šalį. Tuomet šakute sutrinkite avokadą dubenyje, sumaišykite su žaliųjų citrinų sultimis, avinžirniais, druska ir pipirais. Mišiniu ištepkite 1 duonos riekelę, ant jos išdėliokite kopūstus ir pabarstykite paprikomis. Ant viršaus uždėkite kitą riekelę, perpjaukite per pusę. Skanaus!

Žuvies mėgėjams: su lašiša ir smidrais

Reikės: 200 g pjaustytų smidrų, 1 arbatinio šaukštelio sezamų aliejaus, 170 g sūdytos lašišų filė, 2 valgomųjų šaukštų graikiško jogurto, 2 riekelių ruginės duonos, 1 valgomojo šaukšto skrudintų sezamo sėklų.

Pirmiausia, įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Smidrų gabalėlius sudėkite ant kepimo skardos, apšlakstykite sezamų aliejumi ir kepkite 5 minutes, kol suminkštės. Tada dubenėlyje sumaišykite lašišą su jogurtu, paskrudinkite ruginę duoną. Sudėkite lašišos mišinį ant skrebučių, ant viršaus uždėkite keptus šparagus ir pabarstykite sezamo sėklomis. Mėgaukitės!

Gurmanams: su kumpiu, kamambero sūriu ir figų džemu

Reikės: šiek tiek sviesto, 2 riekių sumuštinių duonos, 1 valgomojo šaukšto figų džemo, 2 arbatinių šaukštelių mėgstamų garstyčių, 100 g kamambero sūrio, keleto riekelių kokybiško kumpio.

Pirmiausia, įkaitinkite skrudintuvą. Tada vieną duonos riekelę patepkite sviestu ir figų džemu, o kitą – garstyčiomis. Ant figų uogienės uždėkite sūrį ir kumpį, dėkite ant šios riekelės tą, kuri aptepta garstyčiomis, suspauskite, sumuštinį įdėkite į skrudintuvą. Galite patiekti pagardintą salotų lapais. Ragaukite!

„Šie receptai tik įrodo, kaip skaniai bei originaliai galima pasigaminti sumuštinius. Toks maistas tinka ne tik pusryčiams, bet ir tobulai pasotina bet kada išalkus. Todėl siūlyčiau drąsiai eksperimentuoti, atrasti naujų idėjų bei keisti tradicinį požiūrį į sumuštinius“, – pataria „Maximos“ kulinarijos ekspertė.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 18.222.67.251.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

Kaip apskaičiuoti krovinių draudimo kainą?

Partnerio turinys

Krovinio draudimo kaina gali skirtis priklausomai nuo kelių veiksnių, įskaitant krovinio vertę ir tipą. Krovinio vertė yra esminis veiksnys, lem...

Kaip prailginti starterio tarnavimo laiką?

Partnerio turinys

Starteris yra svarbus automobilio uždegimo sistemos komponentas, atsakingas už variklio apvertimą ir transporto priemonės užvedimą. Jį maitina ...