Ką daryti sušlapus telefonui?

Kad ir kaip saugotume savo telefoną, ne vienam yra pažįstama situacija, kai šis prietaisas sušlampa. Tai gali nutikti dėl skirtingų priežasčių – galbūt pamiršite, jog turite telefoną kišenėje ir jis įkris į vonią ar unitazą, gal neištrauksite jo šokdami į ežerą, o galbūt pateksite į siaubingą liūtį. Bet kuriuo atveju nereikėtų iš karto su juo atsisveikinti – jei vadovausitės žemiau pateiktais žingsniais, turėsite šansą telefoną išgelbėti. Ką tokiais atvejais reikėtų daryti?

1. Kaip įmanoma sparčiau ištraukite telefoną iš vandens

Tai – vienas svarbiausių žingsnių, kadangi kiekviena sekundė gali būti ypač svarbi. Kuo ilgiau delsite, tuo mažiau šansų bus išgelbėti telefoną. Šiuo atveju daromos dvi klaidos: manoma, kad vos tik sušlapęs telefonas nepataisomai sugenda, tad net negalvojama jo gelbėti. Tačiau galima ir priešinga situacija, kuomet tikimasi, jog vandeniui atsparus telefonas liko nei kiek nenukentėjęs. Visgi, reikėtų žinoti, kad net ir aukštesnę atsparumo klasę turintys išmanieji telefonai gali būti vienaip ar kitaip pažeisti, tad verčiau nedelsti ir kuo greičiau traukti juos iš vandens.

2. Išjunkite prietaisą

Išėmus telefoną iš vandens, neretai kyla noras patikrinti, ar jis veikia. Visgi, toks Jūsų bandymas gali baigtis labai nesėkmingai, kadangi spaudant mygtukus ar bandant atidaryti programėles gali įvykti trumpasis jungimas, kuris nepataisomai sugadins įrenginį. Tad Jūsų užduotis – kuo greičiau nutraukti energijos srautą ir iš karto išjungti telefoną. Idealiu atveju nereikėtų net bandyti jo atrakinti – taip bus daugiau šansų, kad šį prietaisą bus galima naudoti ir toliau.

Reklama

3. Išimkite SIM kortelę ir akumuliatorių

Nei Galaxy S23, nei kiti naujesni telefonai nebeturi išimamų baterijų, tačiau jeigu naudojate senesnį mobilųjį ir tokia galimybė egzistuoja, tai bus sekantis žingsnis, kurį turėsite atlikti. Kol kas visi telefonai turi išimamas SIM korteles, tad reikėtų pasirūpinti ir šia detale – galbūt pavyks išsaugoti joje sukauptą informaciją. Jei prie šio prietaiso buvo prijungti kiti priedai, juos taip pat reikės nuimti: turėtumėte įsitikinti, jog neužblokuota nei viena jungtis ar tarpas.

4. Telefoną nuvalykite

Šis žingsnis bus svarbus tuo atveju, jeigu telefonas buvo apipiltas limonadu ar kitu skysčiu (ne vandeniu) arba tuomet, jeigu jis turėjo sąlytį su siūriu vandeniu. Tam, kad tokios sankaupos nepakenktų įrenginio detalėms, reikėtų jį nuvalyti su šlapia šluoste. Svarbiausia tai darant telefono nevartyti, kad skysčiai nepasiektų dar daugiau jo komponentų. Taip pat nereikėtų pūsti oro į krovimo lizdą – tokie metodai turės daugiau žalos, o ne naudos.

5. Išdžiovinkite jį

Dabar internete galima surasti įvairiausių idėjų, kaip išdžiovinti telefoną, tačiau visas jas reikėtų įvertinti pakankamai kritiškai. Jokiu būdu nereikėtų prietaiso dėti į orkaitę ar džiovinti su plaukų džiovintuvu – taip galite pakenkti jo mikroschemoms. Prieštaringai vertinamas ir šlapio telefono įdėjimas į ryžius – yra rizika, kad dulkės ir krakmolas pažeis vidines jo dalis. Saugiausia būtų telefoną palikti išdžiūti sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje – turėkite omenyje, kad tai gali trukti kelias dienas. Taip pat galima naudoti silikagelio paketėlius, kurie laikomi saugesne ir efektyvesne alternatyva ryžiams.

Atlikus visus šiuos žingsnius, beliks pabandyti įjungti telefoną ir tikėtis, kad vanduo jo pernelyg nepaveikė. Jei visgi gelbėjimo operacija nebuvo sėkminga, teks pagalvoti apie naują išmanųjį. Platų jų pasirinkimą rasite Pigu.lt el. parduotuvėje – jei domina patikimumu garsėjantys Samsung telefonai, juos galėsite apžiūrėti paspaudę ant šios nuorodos: https://pigu.lt/lt/mobilieji-telefonai/f/samsung.

 

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 3.145.171.111.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

Populiariausi Egipto viešbučiai – kurį pasirinkti?

Partnerio turinys

Viena iš populiariausių krypčių šaltuoju metų sezonu – Egiptas. Šią kryptį renkasi tiek įsimylėjėlių poros, tiek šeimos su vaikais, ti...

Kokie mikrobiologo sukurti produktai išpopuliarėjo visame pasaulyje?

Partnerio turinys

Dr. Ohhira labai daug nuveikė tyrinėdamas rūgščiąsias pieno bakterijas. Po šių tyrimų jis ėmėsi kurti sveikatai naudingų saugių produktus...