Veiklos šeimoje, kurios gali likti ir po karantino: svarbiausia ne jos forma, o vaikų įgūdžių lavini

Nors dėl karantino negalime vykdyti daug mėgstamų veiklų, turime daugiau galimybių pabūti su šeima, atsirasti naujų pomėgių. Šiandien kviečiame kartu pasidairyti, kokios veiklos, žaidimai ir kiti užsiėmimai gali tapti nauja rutina, išliksiančia ir po karantino. 

Teatras tiesiog namuose

Žaidimai ir mokymasis skatina empatiją, kūrybingumą bei nuolatinį ieškojimą. Plačiai žinoma teatro namuose – šaradų, šešėlių ir lėlių teatro – nauda. Šis užsiėmimas skatina ieškoti naujų saviraiškos būdų, naudojant žodžius, formas, personažus ir daugelį kitų dalykų. 

Tai – puikūs pratimai, mokantys vaiką įsiklausymo, supratimo ir, svarbiausia, suvokimo, kad saviraiškos bei skirtingų nuomonių spektras yra be galo platus. Jeigu bent vienas iš šių užsiėmimų patinka jūsų šeimai ir jūs smagiai leidžiate laiką, verta jo nepamiršti net pasibaigus karantinui. Šios veiklos augina puikius ateities žiūrovus, mat vaikai po truputį išmoks klausytis ir stebėti, nes žinos, kaip malonu, kai jo klauso ir stebi kiti.

Daugiau apie lėlių teatrą namuose: https://www.youtube.com/watch?v=DXptK5Rij1c. 

Aktyvus laisvalaikis

Nauja rutinos dalimi gali tapti aktyvus laisvalaikis. Skirtingai nei mano daugelis,  vasara nėra vienintelis laikas, kai galima žaisti ir leisti laiką gamtoje. Gamtos Reindžeriai savo puslapyje moko, kad kiekvienas sezonas ugdo vis skirtingus vaikų gebėjimus. Veiklos gamtoje ne tik lavina vaikų vaizduotę, bet padeda kovoti su nerimo, liūdesio ir netekties jausmais. Gamta skatina ir didesnį fizinį aktyvumą: reikia vaikščioti, bėgti, o norint paimti kažką nuo žemės – atsitūpti. Tai ypač daug naudos teikia patiems mažiausiems – kuo daugiau jie juda, tuo greičiau tvirtėja jų kaulai ir raumenys. 

Pasaulio įdomybės

Argi būtų ne puiku, jeigu kartą per savaitę galėtumėte kartu su visa šeima mokyti vis naujų pasaulio įdomybių? Pasaulyje gyvena tiek skirtingų žmonių, kultūrų ir jie visi kažką veikia! O kur dar įvairiausi gamtos reiškiniai, gyvūnai ir moksliniai atradimai. Ši veikla gali būti įdomi ne tik jūsų vaikams, bet ir jums. Mokytis naujų dalykų galite ir kartu skaitydami knygas, vartydami enciklopedijas ar žiūrėti jau paruoštą medžiagą. https://www2.lrt.lt/vaikams rasite daugybę įdomybių, pamokėlių, žaidimų bei kitų veiklų, kurios ne tik bus linksmos, bet ir suteiks galimybę kažko išmokti. 

Veiklos, kuriančios empatiją

Kaip geriau ugdyti empatiją, jei ne padedant kitiems? Pandemija mums parodė, kad įvairiose šalyse yra labai daug žmonių ir gyvūnų, kuriems reikia pagalbos bei palaikymo. To nuo vaikų slėpti nereikia – geriau su juo pasikalbėti, kodėl vieni vaikai lieka globos namuose ar kur gyvena nuskriausti gyvūnai. 

Jeigu per karantiną aktyviai palaikėte vieną iš organizacijų, tai sėkmingai galite daryti ir po jos. Apsilankykite su vaikais gyvūnėlių prieglaudoje, nuvežkite jiems maisto. Vaikui patiks visas pasiruošimas, atsakingas maisto rinkimas. Kas gali būti geriau nei pūkuoti kačiukai ar linksmi šunyčiai? Kartu su vaikais galite išrūšiuoti senus žaislus, juos tvarkingai sudėti ir nuvežti į vaikų globos namus. Tokiu būdu mokysite savo vaiką dalintis ir rūpintis silpnesniais už save. Pandemijai nurimus, galite aplankyti ten gyvenančius mažylius. 

Palaikome socialinius ryšius

Viena iš smagių veiklų gali būti ir virtualus ryšio palaikymas su draugais ir šeimos nariais. Paskirkite vieną dieną, kurią bendrausite su jums artimais žmonėmis. Kartu su vaiku pasiruoškite istorijų, klausimų, gal net kokį smagų vaidinimą. Pandemija tikrai kažkada nurims arba praeis visai, o ryšio kūrimas ir palaikymas su artimaisiais bei draugais, praturtins dienas vis kitokiais būdais. 

Žinoma, gali būti dar šimtai skirtingų veiklų, kurias atrasite ir kurios džiugins visą šeimą net pasibaigus pandemijai. Atsiminkime – svarbiausia yra ne veiklos forma, o vertė vaikams: empatijos, vertybių, smalsumo, judumo lavinimas ir panašiai.


Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 3.145.178.157.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ telefonai: kaip rinktis?

Partnerio turinys

Jei nusprendėte atsinaujinti telefoną ir išbandyti kažkurį iš naujausių „Samsung“ modelių, pasirinkimas gali pasirodyti keblus, nes visi t...

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...