Skaičiuojama Šlapaberžės dvarui padaryta žala

Kėdainių rajono meras Valentinas Tamulis, administracijos direktorius Arūnas Kacevičius, savivaldos ir paveldo specialistai su Kultūros paveldo departamento direktoriumi Vidmantu  Bezaru bei paveldosaugininkais dėl gaisro Šlapaberžės dvare susitiko praeitą savaitę ir aptarė visas priemones, kurių turi būti imtasi, kad būtų išsaugoti dvaro likučiai. Pastate šiuo metu nėra jokių sąlygų gyventi.

Šią savaitę paveldosaugininkai tariasi su Kėdainių savivaldybės specialistais ir kartu ruošia avarinės grėsmės šalinimo projektą, skaičiuoja tikslią kultūros paveldo objektui padaryta žalą. Tariamasi, kaip apsaugoti dvaro likučius nuo visiško sunykimo.

Dvaro rūmai pastaruoju metu buvo daugiabutis gyvenamasis namas, kurį administruoja savivaldybės įmonė „Kėdainių butai“. Jame yra keli privatūs butai. Rajono savivaldybė, nustačiusi patalpų avarinę būklę, iš vieno buto iškeldino jo savininką ir suteikė asmeniui socialinį būstą. Tačiau asmuo sugrįžęs pasikūrė jame krosnį, deja, nesėkmingai.

Gaisras  nugyventuose, bet vertinguose istorine prasme Šlapaberžės dvaro sodybos rūmuose Kėdainių rajone, Dotnuvos seniūnijoje, kilo vasario 21 dieną. Sudegė apie 80 proc. stogo ir palėpės, apie 40 proc. antrojo aukšto, sukrito antro ir trečio aukštų medinės perdangos, sunaikinti mediniai  vidaus laiptai.

Kitas Kėdainių rajono savivaldybės ir Kultūros paveldo departamento vadovų susitikimas suplanuotas kitą savaitę.

Dvaro parke Kėdainių rajono savivaldybės lėšomis buvo restauruota koplytėlė.

Dvaro rūmai buvo pastatyti XIX a. pradžioje dvarininkų Gintautų-Dziaveltovskių.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 18.224.33.107.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ telefonai: kaip rinktis?

Partnerio turinys

Jei nusprendėte atsinaujinti telefoną ir išbandyti kažkurį iš naujausių „Samsung“ modelių, pasirinkimas gali pasirodyti keblus, nes visi t...

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...