Pristatytas sveikatos priežiūros įstaigų pertvarkos planas

Pirmadienio popietę Kėdainių rajono savivaldybėje vyko pasitarimas dėl sveikatos priežiūros įstaigų tinklo pokyčių Kėdainiuose. Šiame pasitarime Kėdainių rajono meras Valentinas Tamulis pristatė planą, kokios ir kaip po sveikatos reformos veiks VšĮ Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centre ir VšĮ Kėdainių ligoninėje.

Kėdainių rajono savivaldybė pokyčių planus iki gruodžio 10 dienos turi pateikti LR Sveikatos apsaugos ministerijai, kuri ir inicijuoja šalies sveikatos įstaigų tinklo pertvarką.

Po raštų LR Vyriausybei,  Sveikatos apsaugos ministerijai, Seimo Sveikatos reikalų komitetui, įvairių diskusijų, pasitarimų su krašto medikais, sveikatos įstaigų vadovais buvo nutarta rengti maksimaliai galimą planą, Kėdainiuose išlaikant kuo daugiau paslaugų.

Kėdainių PSPC taptų Sveikatos centru

Kėdainių PSPC renkasi tinklinę reformos formą. Po pertvarkos jis taptų Sveikatos centru. Jo struktūra nesikeistų, tik prasiplėstų teikiamų paslaugų (ambulatorinės konsultacijos – kardiologai, neurologai, bendradarbiavimas su ligonine dėl reabilitacijų, daugės procedūrų kabinetų).  Pertvarkant centrą investicijų planuojama apie 4,67 mln. eurų (2,87 mln. – infrastruktūrai, 1,2 mln. – įrangai ir automobiliams (paslaugoms paciento namuose), 0,6 mln. – gydytojų ir slaugytojų pritraukimui).

Būsimas Sveikatos centras numato bendradarbiavimą su Visuomenės sveikatos biuru, VšĮ Kėdainių ligonine ir privačiomis PSP įstaigomis.

Po reformos Sveikatos centre turėtų būti teikiamos šios paslaugos: pirminė ambulatorinė asmens sveikatos priežiūra: šeimos medicina, pirminė psichikos sveikatos priežiūra, akušerio praktika, slauga; bendrosios asmens sveikatos priežiūra: psichiatrijos dienos stacionaras; pirminės ir antrinės ambulatorinės asmens sveikatos odontologinės priežiūros paslaugos.

Prie centro turėtų likti 9 ambulatorijos: Akademijoje, Gudžiūnuose, Krakėse, Josvainiuose, Pelėdnagiuose, Pernaravoje, Dotnuvoje, Šėtoje, Lančiūnavoje..

Kėdainių ligoninė liktų daugiaprofilinė ligoninė

Reformai VšĮ Kėdainių ligoninė renkasi tinklinę reformos formą. Po pertvarkos Kėdainių ligoninė liktų daugiaprofilinė ligoninė. Ją pertvarkant numatyta įsisavinti beveik 7,3 mln. Eurų (5,2 mln. – infrastruktūrai, 1,9 mln. – įrangai, 106 tūkst. – gydytojų ir slaugytojų pritraukimui bei perkvalifikavimui).

Reformuojant Kėdainių ligoninę planuojami šie pokyčiai: Akušerijos-ginekologijos skyrius pertvarkomas į Moters sveikatos centrą, kuriame bus teikiamos akušerio-ginekologo (gydytojo) konsultacijos, dienos stacionaro paslauga, dienos chirurgijos paslauga. Pediatrijos skyriui pokyčiai planuojami pagal du variantus: (A – teiktų vaikų stacionaro paslaugas. Būtų pasirašomos bendradarbiavimo sutartys su aplinkinių rajonų sveikatos centrais dėl paslaugų teikimo. B – skyrius pritaikomas tiek vaikų, tiek suaugusiųjų dienos stacionaro paslaugoms). Psichiatrijos skyrius turėtų išlikti ir būtų pritaikomas psichikos ligomis ir demencija sergantiems pacientams, būtų priimami pacientai ir iš kitų rajonų pagal bendradarbiavimo sutartis. Priėmimo skyrius pritaikomas B tipo priėmimo skyriaus reikalavimams. Chirurgijos skyrius ir reanimacijos skyrius pertvarkomi, pritaikant palatas teikti stacionarias paslaugas. Bendradarbiavimo sutartis su sveikatos centru ir kitų rajonų ASPĮ.  Planuojamas Ambulatorinių konsultacijų skyriaus sutvarkymas, stacionaro skyriaus pritaikymas konsultacijų poliklinikai (dėl  Priėmimo skyriaus pertvarkos reikalavimų). Ambulatorinių reabilitacijos paslaugų skyrius turėtų būti praplėstas, būtų pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Sveikatos centru. Slaugos skyrius išliktų koks yra, tik labiau pritaikomas demencija sergantiems pacientams.  

Kritika Sveikatos apsaugos ministerijai

Sveikatos priežiūros įstaigų pertvarkos plano pristatyme dalyvavo rajono LR Seimo nariai Jurgita Sejonienė, Viktoras Fiodorovas ir Tomas Bičiūnas, Kėdainių rajono savivaldybės tarybos nariai, sveikatos priežiūros įstaigų vadovai, medikai, aktyvūs kraštiečiai.

Susirinkimo metu išsakyta nemažai kritikos dėl pačios Sveikatos apsaugos ministerijos inicijuojamos reformos, kalbėta, kad skubama dėl pertvarkos, pasigendama aiškumo. Be to, ir laikas esant sudėtingai dabartinei pandeminei situacijai yra labai netinkamas planuojamai  sveikatos priežiūros įstaigų tinklo pertvarkai.

Išklausius sveikatos priežiūros įstaigų pertvarkos plano pristatymą ne kartą paminėta, kad jis parengtas gerai, siekiant maksimaliai išlaikyti paslaugas.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 18.218.61.16.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...

Kaip išsirinkti geriausią keptuvę savo virtuvei?

Partnerio turinys

Žmonės, kurie mėgsta gaminti, mėgsta kokybiškas priemones maisto gamybai, todėl renkasi tik aukščiausios kokybės gaminius.