Paskelbti konkurso „Kultūros versmė“ laureatai

Balandžio 15 d. minėdama Tarptautinę kultūros dieną, Kėdainių rajono savivaldybė jau devintus metus iš eilės surengė konkursą „Kultūros versmė“. Virtualaus renginio metu buvo paskelbti ir apdovanoti šio konkurso laureatai.

Nominacija „Metų pasiekimas“ – Kraštotyros leidinys „Josvainių krašto vardynas“ (rengėjas – Rytas Tamašauskas) – už išleistą knygą, kuri leidžia atverti plačią istorinę perspektyvą, sužinoti apie vietovardžių kilmę, pavardžių formavimąsi, rekonstruoti kai kuriuos istorinius fragmentus, senosios mitologijos reliktus. „Josvainių krašto vardyne“ sukaupta ir publikuojama vertinga medžiaga apie Josvainių krašto vietovardžius ir asmenvardžius, kuri aprėpia duomenis beveik iš viso rajono, todėl svarbi ne tik Josvainių krašto visuomenei, besidominčiai gimtinės istorija, pavadinimais ir asmenvardžiais, bet ir kitiems Kėdainių rajono žmonėms. 

Nominacija „Metų įvykis“ – Projektas „Radvilų miesto televizija. Kėdainių krašto muziejaus skaitmeninės kronikos“ (organizatorius – Kėdainių krašto muziejus) – už parengtą ir įgyvendintą novatorišką projektą, kurio metu sukurtos „Radvilų TV“ laidos prieinamos iš Kėdainių krašto muziejaus internetinės svetainės laimėjus interaktyvų istorinį žaidimą. Iš viso sukurta 10 TV laidų ir vienas interaktyvus internetinis žaidimas. TV laidose dalyvauja animuoti XVII a. Kėdainiuose gyvenę personažai: Kristupas Radvila, Jonušas Radvila, škotas, vokietis, lietuvis reformatų kunigas, gimnazistas, žydas, katalikė ir šuo. Kartu rodomi 3D animacijos būdu atkurti svarbiausių XVII a. Kėdainių pastatų (maldos namų, rotušės, gimnazijos, muitinės, Radvilų dvaro), gatvių ir aikščių vaizdai. Šiuo projektu aktualizuojama turtinga ir išskirtinė Kėdainių istorija, šių laikų žmonės sudominami kultūros pasakojimu, panaudojant ne didaktinį, o interaktyvų ir suskaitmenintą paveldo pasakojimą.

Nominacija „Metų kultūros darbuotojas“ – Robertas Dubinka, Krakių kultūros centro direktorius – už aktyvų dalyvavimą, siekiant išsaugoti Krakių miestelio istoriją, ypač čia gyvenusių žydų kultūros paveldo ir istorinės atminties tęstinumą. Jo iniciatyva iš muziejų, archyvų, gyventojų surinktos senos miestelio nuotraukos ir surengta paroda ,,Krakių miestelis tarpukariu“, išleistas lankstinukas „Krakių žydų bendruomenė“, sudarytas maršrutas ekskursijai ,,Pasivaikščiojimas po ,,žydiškas“ Krakes“. 2020 metais vykdyto kultūros projekto ,,Pažinkime Krakių miestelio žydų bendruomenę“ metu buvo vienas iš iniciatorių pastatyti buvusios sinagogos vietoje informacinį atminimo stendą lietuvių ir anglų kalbomis apie Krakėse gyvenusią žydų bendruomenę. Yra vienas iš bendruomenės iniciatyvinės grupės narių, siekiančių miestelyje sukurti ilgalaikę ir nuolat vystomą čia gyvenusių žydų istorijos ir žydų kultūrinio bei kulinarinio paveldo pažinimo programą, kuri būtų skirta ir prieinama ne tik vietiniams gyventojams, bet ir turistams. 

Nominacija „Metų tradicijų puoselėtojas“ – Audrius Vasiliauskas, tautodailininkas, tradicinis amatininkas, senųjų amatų puoselėtojas, mokytojas – už liaudies tradicijų, medžio skulptūros ir drožybos amato puoselėjimą rajone. Audrius Vasiliauskas rajone vienintelis technologijų mokytojas, jau 36 metus kviečiantis mokinius susidomėti medžio drožyba, išugdė ne vieną mokinį, konkursuose ir olimpiadose užimantį prizines vietas. Audrius Vasiliauskas yra sertifikuotas medžio drožybos amatininkas, aktyviai dalyvauja pleneruose, veda edukacinius užsiėmimus ir skatina domėtis bei tęsti medžio drožybos tradicinius amatus, propaguoja tautines medžio drožybos tradicijas. Audrius ruošia mokinius dalyvauti visuose rajone organizuojamuose tautodailės konkursuose bei kiekvienais metais vykstančiose moksleivių technologijų olimpiadose. Kiekvienais metais Audriaus mokiniai dalyvauja „Sidabro vainikėlio“ konkursuose. 2020 m. mokinys Nojus Rabecas rajoninėje technologijų olimpiadoje laimėjo 1 vietą ir pateko į respublikinę olimpiadą, konkurso „Sidabro vainikėlis“ respublikiniame ture mokinys Alvis Merkinykas tapo 2 vietos laimėtoju. Audrius Vasiliauskas pradėjo Tilto gatvėje esančių skulptūrų atgaivinimo, naujų sukūrimo ir poilsinės erdvės prie Smilgos upės sutvarkymo pirminius darbus. Padaryti eskizai, suburta 10 mokinių grupė.

Nominacijos „Už viso gyvenimo nuopelnus kultūrai“ – Ona Mikalauskienė – už aktyvų ir ilgalaikį dalyvavimą kultūriniame gyvenime, aukštus veiklos įvertinimus ir apdovanojimus. Kėdainių kultūros centro direktorė 45 metus atidavė Kėdainių krašto kultūrai. Nuo 1976 m. pradėjo dirbti Kėdainių rajoniniuose kultūros namuose metodininke – koordinavo Kėdainių rajone veikiančių kultūros namų veiklą, organizavo, režisavo ir vedė renginius Kėdainių mieste, dalyvavo mėgėjų meno kolektyvų veikloje – šoko jaunimo šokių kolektyve, vaidino dramos kolektyve, pradėjo kurti autorines laidas. Onos Mikalauskienės sukurtos kultūrinės laidos: moterims – „Susitikimai“ (1995–2000 m.), pokalbių laidos „Tarp keturių vėjų“ (1995–2015 m.), publicistinės laidos „Atspindžiai“ (2000–2002 m. ir 2014 m.), etnokultūrinės laidos „Kėdainių krašto etninis paveldas“ ir „Šaknys“ (2012–2015 m.). 20 metų kurta laida „Tarp keturių vėjų“, kurioje įvairiomis formomis pristatyta Kėdainių krašto kultūra, 2003 m. apdovanota Lietuvos radijo ir televizijos komisijos diplomu už geriausią regioninę kultūros laidą ir 2004 m. regioninių televizijų konkurse – už geriausią pokalbių laidą. Onos Mikalauskienės iniciatyva suorganizuota pirmoji respublikinė kapelų šventė „Čiulba lakštingėlė“, surengtas teatrų festivalis „Melpomenės dovanos“, „Tradicijas ir dabartį jungiantis lietuvių kultūros festivalis „Pap/Art/is“ ir kt. Kultūros centro direktorė skiria nuolatinį dėmesį Kėdainių kultūros centro veiklos istorijai – sukurtas pirmas virtualus pristatymas, inicijuotas medžiagos rinkimas ir rankraščio parengimas leidiniui (su menotyrininku J. Jucevičiumi).

Šiais metais konkursui „Kultūros versmė“ kultūros bei nevyriausybinės organizacijos penkioms nominacijoms pateikė net 37 pretendentus.

Kultūros dienos proga virtualaus koncerto metu skambėjo Martyno Levickio ir kamerinio ansamblio ,,Mikroorkestra“ atliekami kūriniai.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 18.221.53.5.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ telefonai: kaip rinktis?

Partnerio turinys

Jei nusprendėte atsinaujinti telefoną ir išbandyti kažkurį iš naujausių „Samsung“ modelių, pasirinkimas gali pasirodyti keblus, nes visi t...

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...