Nekilnojamojo turto plėtra – kaip užtikrinti sklandų procesą?

Pamažu įgyvendinate, o gal dar tik mintyse dėliojate nekilnojamojo turto plėtros projekto taškus? Statybų sektorius Lietuvoje vadinamas vienu pelningiausių, vis dėlto tai toli gražu ne paprasčiausias verslas. Bet kas, kam yra tekę pakovoti, kad užgimusios idėjos išvystų dienos šviesą, žino – raktas į sėkmę yra maksimalus pasiruošimas visiems scenarijams. Kaip tai padaryti? Dairykitės patyrusios, stiprios nekilnojamojo turto teisės komandos.

Statybų sektorius Lietuvoje – kodėl čia reikalingas asmeninis teisės „gidas“?

Sklandų nekilnojamojo turto plėtros projektą galima užtikrinti tik bendradarbiaujant su teisininkų komanda. Dinamiškoje statybų srityje vis dar yra labai daug nuo seno likusių niuansų, tačiau inovacijos stebina kone kasdien. Į savas užduotis pasinėrę valdytojai kartais nė nesusimąsto, kad teisinis reguliavimas neatliepia unikalios idėjos galimybių ir individualių poreikių.

Profesionalai, kuriems nekilnojamojo turto teisė yra kasdienis darbas, padeda įžvelgti visus šiuos neatitikimus bei juos tinkamai įvertinti. Stiprūs partneriai pastebi ekonomines vystomo projekto galimybes, o dar svarbiau – rizikas. Galima sakyti, būtent nepasvertos rizikos lemia tai, jog ši sritis yra ne tik viena pelningiausių, bet kartu – viena painiausių, problematiškiausių.

Etapai, kuriuose reikalingas teisės ekspertų patarimas

Kada į procesą gali įsitraukti teisininkų komanda? Paprastai tariant, bet kada – pradžioje, įpusėjus ar tada, kai, pavyzdžiui, susiduriama su problemomis „uždarymo“ žingsniuose. Tačiau profesionalai teigia, kad atsakingas verslas turėtų savęs paklausti, ne kada reikėtų, o kada būtų optimaliausia įtraukti teisininkus.

Specialistai sutaria – geriausias metas dairytis patikimų partnerių yra projekto pradžia. Juk teisiniu pagrindu paremtas kiekvienas tokio verslo žingsnis. Nuo pradžios iki galo viskas turi būti suderinta ir oficialiai raštu registruojama. Į savą idėją nuo pat jos atsiradimo verta pažvelgti kaip į daugybę dedamųjų turintį objektą. Vos kelios dalys:

- dokumentacija, įvairūs sandoriai (su finansuotojais, klientais, partneriais, valstybės ir savivaldybių institucijomis ir kt.); 

- turto valdymo subtilybės;

- teritorijų planavimas, projektavimas ir pats statybos procesas;

- aplinkos ir kultūros paveldo apsauga;

- derybos ar net ginčai.

Tai pagrindiniai, bet tikrai ne visi punktai, kuriuos reikia labai gerai apsvarstyti ir kurie, žinoma, negali būti kokybiškai įvertinti be teisinių žinių. Dažniausiai į nekilnojamojo turto plėtros įteisinimą, įgyvendinimą bei priežiūrą yra įsitraukę daug privataus ir viešojo sektorių atstovų. Nesusipratimas vienoje grandyje turi domino efektą – sugriuvus vienam plano elementui, greitai šio nepakeitus kitu, griūna visi kiti planai.

Stiprios teisininkų komandos teikiamos naudos 

Kompetentingi partneriai padės ne tik parengti planą, kad viskas būtų atliekama taip, kaip reikia, bet ir atkreips dėmesį į papildomas galimybes. Daug patirties nekilnojamojo turto teisės srityje turintys ekspertai yra susidūrę su įvairiausiomis situacijomis, tikėtina, tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Tokiu atveju komanda puikiai pažįsta viešojo ir privataus sektorių atstovų mąstyseną. Taigi, jie:

1. kritiškai apžvelgia rizikas ir strategines galimybes; 

2. padeda išvengti elementarių klaidų arba sunkiai numatomų specifinės rinkos grėsmių;

3. leidžia sutaupyti daug laiko, optimizuoti išlaidas.

Rinkos tendencijas apžvelgiantys ekspertai teigia, kad šiandien teisininkai tapo visaverte ir būtina bet kokio nekilnojamojo turto plėtros projekto dalimi.

Kokių partnerių dairytis?

Kiekviena idėja yra unikali, tačiau etapai, institucijos, iššūkiai – itin panašūs. Renkantis patikimus atstovus, verta apžvelgti sukauptą patirties bagažą kiekviename iš nekilnojamojo turto vystymo ir įgyvendinimo etapų. Patariama dairytis ne kelių asmenų, o didesnės komandos, kurioje dirba nišinių teisės sričių profesionalai. 

Patirtis Lietuvoje ir užsienyje dirbant su privataus kapitalo ir viešuoju sektoriais – didelis pliusas. Beje, pravartu pasidomėti ginčų sprendimo įgūdžiais, kad jūsų interesai būtų tinkamai atstovaujami derybose ar teismuose. Probleminėje, bet itin pelningoje srityje nesutarimai kyla itin dažnai.

Klaidinga manyti, kad teisininkų pagalba reikalinga tik tuomet, kai viskas įgauna pavidalą ar griūva planai. Priešingai – pasiruoškite dar tada, kai viskas yra idėjos stadijoje, ir džiaukitės stipresniu, pelningesniu nekilnojamojo turto plėtros projektu.

PARTNERIO TURINYS
2021/07/30/5

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 18.221.129.19.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ telefonai: kaip rinktis?

Partnerio turinys

Jei nusprendėte atsinaujinti telefoną ir išbandyti kažkurį iš naujausių „Samsung“ modelių, pasirinkimas gali pasirodyti keblus, nes visi t...

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...