Kėdainiuose lankėsi Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas

Kėdainių rajono savivaldybėje vyko susitikimas su LR žemės ūkio ministru Kęstučiu Navicku. Susitikime dalyvavo rajono meras Valentinas Tamulis, Kėdainių rajono savivaldybės administracija, Žemės ūkio ir aplinkosaugos skyrius, tarybos nariai, rajono ūkininkai, LR Seimo narys Viktoras Fiodorovas.

Ministras supažindino su naujienomis, atsakė į rajono ūkininkų rūpimus klausimus ir aktyviai dalyvavo diskusijoje.

Žemės ūkio ministerija ir Aplinkos ministerija jau daug metų nesutaria dėl melioracijos metu sureguliuotų upelių, tapusių melioracijos grioviais su statiniais (drenažo žiotys, pralaidos, greitvietės) priklausomybės. Susiduriama su abiejų ministerijų teisės aktų prieštaravimais, kurie apsunkina tokių melioracijos griovių ir juose esančių statinių remonto ir priežiūros darbus, blogina bendrąją melioracijos sistemų būklę.

Ministro teirautasi, kokius sprendimus jis mato dėl šios problemos. K. Navickas teigė, jog, jei kasmet tam turėtume po 34 mln. eurų, magistralinius melioracijos įrenginius būtų galima sutvarkyti per dešimtmetį. „Deja, turime tik 12 mln. eurų ir tai lemia, kad melioracijos būklė yra ne tokia, kokios norėtume“, – sakė K. Navickas ir atkreipė dėmesį į melioracijos darbų broką, teigė, jog reikia žiūrėti ne tik į lėšų padalijimą tarp savivaldybių, bet ir užtikrinti, kad būtų pasiekta rezultatų.

Kita žemdirbius neraminanti problema – žalą ūkininkų pasėliams pavasarį ir rudenį darantys migruojantys paukščiai, nepriskiriami medžiojamiems gyvūnams. Todėl pareigos atlyginti pilkųjų gervių, žąsų ir gulbių padarytą žalą žemės ūkio pasėliams neturi nei medžiotojai, nei valstybė, nei savivaldybė. Klausta: ar nesirengiama keisti gyvūnų padarytos žalos žemės ūkio pasėliams apskaičiavimo tvarką. Pasak Kęstučio Navicko, Žemės ūkio ir Aplinkos ministerijų specialistai planuoja įvertinti laukinių gyvūnų daromos žalos atlyginimo galimybes, šiuo metu Žemės ūkio ministerija teikia įstatymą, lėšos numatytos ir prevencinėms priemonės.

Ministrui pateikta klausimų ir dėl tiesioginių išmokų „lubų“, kad fiziniai asmenys (ūkininkai), turintys akcijų juridiniuose asmenyse (žemės ūkio bendrovėse), negaus numatytų išmokų, kurios viršija dabartines „lubas“. Pasak ministro, yra pateiktas įstatymo projektas Seimui, nes norima, kad „lubos“ nebūtų pritaikytos mišriems ūkiams, gyvulius laikantiems ūkiams. Laukiama bendro valdančiosios koalicijos požiūrio, supratimo, reikia labiau galvoti apie instrumentus, o ne apie „lubas“ ir dėl ko jos taikomos. Ministerija laikosi nuosaikios pozicijos.

Kita jaudinanti problema dėl siūlymų nebeskirti susietosios paramos už pieninių bulių auginimą ir javų, užaugintų iš sertifikuotų sėklų, auginimą. Ministro teigimu, pieninių bulių problema yra, šita priemonė buvo tarpinė tarp pieno ūkio ir mėsinių galvijų. Mėsinių galvijų parama yra tikrai dosni ir pagal projektus gaunama didesnė parama. Didesnė šio klausimo problema yra  realizacinė: Lietuvoje nėra didelio vartojimo.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 18.189.2.122.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ telefonai: kaip rinktis?

Partnerio turinys

Jei nusprendėte atsinaujinti telefoną ir išbandyti kažkurį iš naujausių „Samsung“ modelių, pasirinkimas gali pasirodyti keblus, nes visi t...

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...