Kaip atpažinti piktybinį apgamą ir ką daryti?

Kiekvienas iš mūsų turime bent po kelis apgamus. Vienus jų nešiojame nuo pat gimimo, kiti atsiranda bėgant gyvenimo metams. Kaip reaguoti į apgamus, kaip juos prižiūrėti ir vertinti? Geriau nesiimti saviveiklos ir palaikyti ryšį su medikais – odų ligų specialistais. O kas geriausiai gali padėti šiais klausimais? Atsakymas paprastas – tai Lazerinis centras, kuris teikia konsultacijas ir onkologinių odos ligų klausimais.

Kada reikėtų sunerimti stebint savo apgamus?

Pasak dermatologų, pats laikas pradėti nerimauti tada, kai kuris nors apgamas pradeda smarkiai plėstis, kaitalioti spalvą, kraujuoti, o jo pakraščiai pasidaro nelygūs. Didelis pavojus gresia ir tada, kai netikėtai atsiranda naujas ir sparčiai didėjantis asimetriškas, juodų ir pilkų atspalvių turintis ir didesnis nei šešių milimetrų apgamas, o aplink jį parausta ir ima niežėti arba dilgčioti oda. Visais šiais aptartais atvejais būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją. Jei apgamas yra simetriškas, jo pakraščiai lygūs, pats yra vienspalvis ir mažesnis nei šeši milimetrai, tada jis laikomas nepiktybiniu. Tačiau irgi nepakenktų apsilankyti pas dermatologą, kad jis jūsų įtartiną apgamą apžiūrėtų.

Kokie apgamai turi didesnę riziką tapti piktybiniais?

Dermatologų atlikti tyrimai parodė, jog įgimti pigmentiniai apgamai dažniau tampa piktybiniais. Ypač tiek, kurie ant kūno yra išsidėstę atvirose, saulės tiesiogiai pasiekiamose vietose. Tokius apgamus reikia itin atidžiai stebėti, kad paskui kilus reikalui būtų galima juos pašalinti. Gydytojas tik iki galo įsitikinęs diagnozės tikslumu imsis įtartino odos darinio šalinimo procedūros, kiekvienam konkrečiam asmeniui pritaikydamas individualų priėjimą. Apgamus, kurie išsidėstę atvirose saulei odos vietose, geriausia šalinti šaltuoju metų laiku, kai saulės būna mažai, o ir ji pati nebepasižymi aktyvumu.

Ką galima patarti žmonėms, kurie turi daugiau nei pusšimtį apgamų?

Apgamais turtingiems žmonėms patariama nepiktnaudžiauti saule, ypač vengti stipraus įdegio, kai oda ne tik parausta, bet ir ima perštėti, pasidengia pūslelėmis, ima pleiskanoti. Tokiems asmenims siūloma nesirodyti soliariumuose, nes kaitinimasis tenai irgi sąlygoja pigmentinių ląstelių suaktyvėjimą. Jiems taip pat būtų labai naudinga bent kartą per metus pasirodyti pas odos ligų specialistą.

Partnerio turinys
Nr. 22/05/30/1


 

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 3.133.156.156.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ telefonai: kaip rinktis?

Partnerio turinys

Jei nusprendėte atsinaujinti telefoną ir išbandyti kažkurį iš naujausių „Samsung“ modelių, pasirinkimas gali pasirodyti keblus, nes visi t...

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...