Ilgąjį savaitgalį medikams nebuvo kada ilsėtis – registruotas ketvirtas donoras

Paskutinė spalio savaitė transplantacijos specialistams buvo išskirtinė. Nacionalinis transplantacijos biuras (NTB) prie Sveikatos apsaugos ministerijos praneša, kad Klaipėdos jūrininkų ligoninėje spalio 31 dieną registruotas donoras. Tai – jau ketvirtas organų donoras per savaitę.

Mirusio vyro artimieji priėmė sunkų, bet labai svarbų sprendimą – jie sutiko, kad artimojo organai būtų paaukoti donorystei ir išgelbėtų sunkiai sergančius žmones.

Lietuvos sveikatos universiteto ligoninėje Kauno klinikose buvo persodinti donoro inkstai, o ragenos perduotos audinių bankui.

Donoro kasa lapkričio 1-osios vakarą buvo išskraidinta į Švediją, kur pažangių technologijų pagalba bus bandoma išskirti kasos saleles. Planuojama, kad kitą savaitę jos bus parskraidintos atgal į Lietuvą ir persodintos diabetu sergančiam ligoniui.

Keturi donorai – daugiau kaip dešimt išgelbėtų ligonių

Paskutinę spalio savaitę registruoti net keturi donorai. Tai – išskirtinis atvejis, leidžiantis pasidžiaugti tuo, kad vis daugiau žmonių supranta organų donorystės naudą.

Pirmadienį Kauno klinikose buvo registruotas donoras, kurio inkstai buvo transplantuoti toje pačioje ligoninėje, o kepenys – išgabentos į Vokietiją.

Į užsienį organai yra gabenami tik tuo atveju, jei tinkamas recipientas nėra randamas Lietuvoje.

Dar vienas donoras buvo registruotas spalio 28 d. Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose. Šio vyro kepenys buvo transplantuotos 63 metų moteriai, o inkstai – 75 metų vyrui ir 13 metų vaikui.

Penktadienį, spalio 29 dieną, Kauno klinikose buvo registruotas trečias donoras. Medikai nustatė, kad transplantacijai tinkami donorės inkstai, kepenys ir ragenos. Po vieną donorės inkstą buvo transplantuota dviems žmonėms, kadangi vienas inkstas žmogui leidžia gyventi pilnavertį gyvenimą. Kepenų transplantacijai Lietuvoje recipientas rastas nebuvo, todėl buvo kreiptasi į tarptautines už transplantacijas atsakingas organizacijas ir recipientas rastas Vokietijoje.

Pasikalbėkite apie organų donorystę

Sakoma, kad vienas miręs žmogus gali išgelbėti septynis žmones. Lietuvoje atliekamos širdies, plaučių, inkstų, kepenų, kasos, ragenų transplantacijos. NTB kviečia visus pasikalbėti su artimaisiai apie organų donorystę, kad jie žinotų jūsų nuomonę apie tai ir sunkią netekties valandą jiems būtų lengviau apsispręsti.

Įsigyti donoro kortelę gali kiekvienas pilnametystės sulaukęs asmuo, tereikia užpildyti prašymą internetu ntb.lt svetainėje arba „Eurovaistinės“ vaistinėse.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 3.141.100.120.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...

Kaip išsirinkti geriausią keptuvę savo virtuvei?

Partnerio turinys

Žmonės, kurie mėgsta gaminti, mėgsta kokybiškas priemones maisto gamybai, todėl renkasi tik aukščiausios kokybės gaminius.