Ekspeditorių teikiami pranašumai tarptautiniam verslui

Verslai, vykdantys tarptautinius pardavimus susiduria su daug sunkumų. Skirtingi įstatymai, teisės aktai, muitinės dokumentai – visa tai būtina išmanyti siekiant išvengti kliūčių ir nesklandumų pervežant krovinį į kitą šalį. Dėl šių priežasčių nemažai tarptautinių verslų naudojasi ekspeditorių teikiamomis paslaugomis. Kodėl krovinių ekspedijavimas populiarėja tarp tarptautinių verslų ir kokią naudą tai teikia verslui – apie viską išsamiau tekste.

Ekspedijavimas – kas tai?

Krovinių ekspedijavimo svarba pasaulinei prekybai pripažinta daugiau nei prieš 70 metų. Pastebėjus krovinių ekspedijavimo naudą verslui, ši sritis pradėta tyrinėti plačiau. Tuomet buvo nuspręsta, kad krovinių gabenimui reikia efektyvaus koordinavimo, procesų reguliavimo ir stebėjimo, kad kroviniai sklandžiau judėtų per valstybių sienas visame pasaulyje. Pradėtos diegti technologijos, inovatyvios sistemos gerokai palengvino logistikos procesus, o tuo metu vykstanti tarptautinės prekybos plėtra lėmė, kad krovinių ekspedijavimas tapo viena svarbiausių sričių tarptautiniame versle. Paprastai tariant, krovinių ekspedijavimas – tai krovinių pervežimo iš vienos vietos į kitą organizavimas, koordinavimas ir priežiūra.Kas yra ekspeditorius ir ką jis dirba?

Jeigu su terminu „ekspeditorius“ susiduriate pirmą kartą, jums gali kilti nemažai klausimų – kokios jo pareigos? Ar tai krovinio vadybininkas? Ar importą ir eksportą prižiūrintis verslo partneris? Iš tiesų, ekspeditorius nėra nei vienas iš jų, tačiau jis atlieka dalį prieš tai išvardintų darbų.

Derybos – tai pirmoji svarbi ekspeditoriaus užduotis. Derėtis su vežėjais dėl geriausios paslaugos kainos, o kartu ir tinkamo transportavimo įvykdymo, nėra lengva užduotis. Šis sandoris apima vežėjo interesų, krovinio tipo, svorio, dydžio, galutinio transportavimo termino ir paslaugos kainos balansą. Už derybas atsakingas ekspeditorius ieško geriausio varianto savo verslo klientui. Kartais ekspeditoriai jau turi surinkę patikimą komandą – tai padeda sutaupyti laiko ir pradėti vykdyti darbus iš karto.

Maršruto planavimas ir krovinio sekimas. Patyręs ekspeditorius puikiai išmano, kaip sudėlioti optimaliausią maršrutą tam tikram kroviniui. Naudojant naujausias technologijas, tokias kaip transporto valdymo sistemos (TMS) ir daiktų internetas (IoT technologija) ekspeditoriai geba parinkti maršrutą, kuriuo būtų išvengta spūsčių ar kitų kliūčių kelyje bei nuolat stebi krovinio kelią, kad viskas vyktų optimaliausiu greičiu. 

Muitinės tarpininkavimas. Šiam darbui reikalinga muitinės tarpininko licencija. Didžioji dalis ekspeditorių ją turi, kiti bendradarbiauja su partneriais, turinčiais reikiamą licenciją. Licencijuoti asmenys yra vieninteliai žmonės, turintys teisę valdyti ir pateikti išsamius dokumentus, kurie būtini importo bei eksporto proceso užbaigimui. Be to, skirtingose pasaulio šalyse muitinės reikalauja skirtingų dokumentų, todėl labai svarbu išmanyti kiekvienos šalies muitų sistemą.

Sandėliavimo paslauga. Ekspeditorius gali pasirūpinti ne tik efektyviu krovinio pervežimu į kitą šalį, bet ir jų sandėliavimu. Kai kurie ekspeditoriai turi įsirengę savo sandėlius skirtingose šalyse ir miestuose, kiti siūlo partnerių sandėlius. Sandėliavimo paslauga leidžia efektyviau vykdyti tarptautinius pervežimus – prekių laikymas strategiškai patogiose vietose leidžia prekes klientams pristatyti greičiausių būdų. 

Krovinių erdvės planavimas. Jeigu vienas krovinys neužima visos sunkvežimio priekabos ar konteinerio, ekspeditorius gali pasirūpinti kelių klientų krovinių konsolidavimu. Tiesa, renkantis šį būdą reikia labai gerai apgalvoti krovinių gabenimo maršrutą ir išsiaiškinti, ar pelninga konsoliduoti siuntas. Šis planavimas sudėtingas, tačiau tai leidžia optimizuoti krovinių pervežimus bei sutaupyti – prekių transportavimo kaina išdalijama kelioms įmonėms.

Krovinių draudimo paslauga. Ekspedijavimo paslaugas teikiančios įmonės pasirūpina ir krovinio draudimu. Toks draudimas skirtas atlyginti nuostolius įmonei tuo atveju, jeigu prekės yra sugadintos ar pavogtos tranzito metu.

Kokius pranašumus įgauna verslas naudodamasis ekspeditoriaus paslaugomis?

Verslas iš ekspedijavimo gauna daug naudos. Visų pirma profesionaliai valdomas krovinys laiku pasiekia užsakovą, o verslas išvengia daugybės dokumentų tvarkymo, kurių reikia skirtingų šalių muitinėms. Visa tai padaro ekspeditoriai, turintys muitinės tarpininko licenciją, arba jų partneriai, kurie turi teisę tvarkyti muitinei reikalingus dokumentus. Kiti ekspedijavimo privalumai:

Padeda sutaupyti. Nors krovinių ekspedijavimas kainuoja, tačiau jis atsiperka dėl profesionalaus transporto valdymo, derybų su vežėjais ir kitų ekonomiškai verslui naudingų sprendimų. Taigi, įmonės, kurios naudojasi ekspeditoriaus paslaugomis, sutaupytus pinigus gali investuoti į verslo plėtrą.

Saugumas. Dar vienas labai svarbus dalykas, kurį gauna verslas kartu su ekspedijavimo paslauga – tai saugumas. Jis užtikrinamas įvairiais būdais: tiek pasitelkiant naujausias technologijas, kurios leidžia stebėti krovinio kelią realiu laiku, tiek gaunant krovinių draudimą, kuris atlygina visus nuostolius, jeigu krovinys sugadinamas ar pavagiamas pervežimo metu.

Mažiau rūpesčių. Jeigu tai reikalinga, ekspeditorius pasirūpina strategiškai patogiose vietose įkurtais sandėliais. Tai padeda sumažinti rūpesčius bei sutaupyti laiko ir pinigų pervežant prekes klientams. Be to, ekspeditorius dažnai gali pasiūlyti kur kas geresnį sandėliavimo sprendimą nei gali surasti pats verslas – ilgalaikiai santykiai su partneriais padeda gauti nuolaidų.

Efektyvus problemų sprendimas. Turbūt pati svarbiausia ekspeditorių teikiama nauda – verslui nereikia ieškoti efektyviausio krovinio pervežimo būdo, nes viskuo pasirūpina ekspeditorius. Ekspedijavimo specialistas parenka tinkamiausią transporto priemonę, jeigu reikia pasirūpina sandėlio vieta, efektyviai seka ir valdo krovinių kelią bei pasirūpina greitu sprendimų priėmimu atsiradus netikėtoms problemoms.

Ekspedijavimo svarba šiandien

Importuojant ir eksportuojant prekes į kitas šalis svarbus visų muitinės dokumentų ir įstatymų išmanymas. Jeigu žinių trūks, neišvengiamai susidursite su rimtomis problemomis, kurios sulėtins krovinių pervežimo procesus. Būtent taip atsirado krovinių ekspedijavimas, kuris leidžia pardavimais užsiimančioms įmonėms ir toliau sklandžiai vykdyti savo veiklą, nesirūpinant sudėtingais tarptautinių krovinių pervežimų etapais. Kol ekspeditoriai rūpinasi efektyviu, sklandžiu ir greitu prekių transportavimu į kitas šalis, verslas turi daugiau laiko ir finansinių išteklių sėkmingai verslo plėtrai vykdyti.

Užsakymo nr. 1

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 3.145.17.20.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ telefonai: kaip rinktis?

Partnerio turinys

Jei nusprendėte atsinaujinti telefoną ir išbandyti kažkurį iš naujausių „Samsung“ modelių, pasirinkimas gali pasirodyti keblus, nes visi t...

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...