Efektyvus projektų valdymas: naudoti Scrum, Kanban ar Waterfall metodus?

Projekto sumanymas bei idėjos įgyvendinimas apima daug procesų, vienas jų – tinkamo valdymo metodo pasirinkimas. Jeigu nesate susipažinę su skirtingomis projektų valdymo metodikomis, jų skirtumais bei privalumais, priimti tinkamą sprendimą gali būti sunku. Šiuo metu populiariausi projekto valdymo metodai yra Scrum, Kanban bei Waterfall. Tačiau kuris tinkamiausias jums?

Projekto eigos planavimas

Norint, kad projekto planavimas bei vykdymas vyktų sėkmingai ir sklandžiai, svarbu išmanyti skirtingus projekto etapus, darbus bei jų svarbą. Tad prieš pradedant pirmuosius darbus, būtina apžvelgti kelis aspektus: ko tikimasi iš projekto, kokia eiga turi vykti darbai, kokias užduotis planuojama atlikti įvairiuose projekto etapuose, kokia komanda reikalinga arba kokias kompetencijas turi esami jos nariai.

Scrum metode, projekto darbų planavimas yra vienas iš svarbiausių elementų. Pirmiausia, produkto šeimininkas (angl. Product Owner) nustato pagrindinius darbų prioritetus, o vėliau, visa komanda planuoja/sprendžia, ką reikia įtraukti į artimiausią sprintą. Planavimas kartojasi kiekvieno sprinto pradžioje: dažniausiai kas dvi savaites. Tuomet apžvelgiami prieš tai padaryti darbai ir nustatomi nauji prioritetai.

Kanban metodas yra lankstesnis. Jame nereikalingi jokie į tikslius laiko rėmus įspausti planavimo veiksmai. Vietoj to, komandos nariai gali laisvai kurti savo planus pagal nustatytus prioritetus. Visa tai vyksta dinamiškai, atsižvelgiant į poreikius ir tobulintinas projekto vietas. Kanban projekto valdyme itin svarbus įrankis yra Kanban lenta, kurioje vyksta viso projekto planavimas ir užduočių skirstymas. Lenta yra padalinta į tris stulpelius: suplanuoti, vykdomi ir atlikti darbai. Tiesa, šis metodas gali būti derinamas kartu su kitais metodais, pavyzdžiui Scrum. Taip projektas planuojamas dar sklandžiau, o laiku atliekami darbai prisideda prie greitesnio projekto įgyvendinimo. 

Tradicinis Waterfall metodas reikalauja išsamaus išankstinio projekto plano, kuris eigoje negali kisti. Dėl šios priežasties pirminis projekto etapas yra skirtas nustatyti aiškius reikalavimus ir sudaryti išsamią dokumentaciją. Šiame etape taip pat būtina tiksliai suplanuoti visus tolimesnius veiksmus, nes pirminio plano laikomasi viso projekto metu.

Laiko planavimas

Tinkamai suplanuotas laikas  – viena svarbiausių sąlygų, kad ištobulintas produktas ar paslauga laiku pasiektų tikslinį klientą. Tad projekto pradžioje rekomenduojama įvertinti, kiek laiko reikalauja skirtingos užduotys ir darbai.

Waterfall metodikoje kiekvienas etapas turi aiškiai nustatytus įgyvendinimo terminus. Daugiausia laiko bei dėmesio yra skiriama dokumentacijai, pagal kurią kituose etapuose lengviau vertinti užduočių atlikimo laiką. Visgi reikėtų įtraukti šiek tiek papildomo laiko, nes atsiradus tam tikriems darbų nesklandumams, gali atsirasti vėlavimo rizika.

Scrum metodo skaičiavimai paprastai atliekami prieš prasidedant sprintui. Čia nemažą svarbą turi produkto šeimininko vaidmuo. Produkto šeimininkas pateikia komandai reikalingas atlikti užduotis ir jų prioritetų tvarką, o komanda, bendradarbiaudama kartu, planuoja jų atlikimo eigą. Dažniausiai, didesnės apimties darbai skaidomi į mažesnes dalis, o į sprintą įtraukiami tik tie, kurios pilnai atlikti ir ištestuoti bus spėta per vieną sprinto trukmę, pavyzdžiui, 2 savaites. Tai leidžia kiekvienam komandos nariui įsivertinti savo galimybes ir efektyviai atlikti darbus. Kad viskas vyktų sklandžiai, viso sprinto metu Scrum meistras prižiūri darbo eigą.

Tuo tarpu Kanban metodu dirbančios komandos neprivalo tiksliai įvertinti, kiek laiko reikės atlikti tam tikrai užduočiai. Komandos nariai dirba pagal savo galimybes, o jeigu pastebimas darbų sulėtėjimas, jis įveikiamas bendradarbiaujant kartu su kitais komandos nariais. Kanban laiko planavimo lankstumas reiškia, kad komanda daugiau dėmesio skiria kokybei ir vertės kūrimui, o ne greitam darbui. Tiesa, neplanuojant laiko atsiranda papildomų rizikų, todėl komandos nariai turi būti itin motyvuoti ir atsidavę darbui, kad būtų išvengta vėlavimų.

Naujų elementų įtraukimas

Šiuo metu vyksta didžiulė kaita: tai, kas šiandien nauja ir aktualu, rytoj gali būti nebeįdomu. Būtent dėl to labai svarbu įvertinti, kiek lankstumo reikalauja projektas, ir pagal tai pasirinkti tinkamiausią projektų valdymo metodą.

Lanksčiausias šioje vietoje yra Kanban metodas, nes dirbant pagal jį naujos užduotys ar elementai gali būti pridedami bet kuriuo metu. Naujų elementų įtraukimas gali būti ribojamas tik dėl to, kad suplanuotų darbų stulpelis yra užpildytas. Kadangi yra įprasta iš anksto susitarti dėl limituoto darbų kortelių kiekio viename stulpelyje, gali tekti palaukti, kol atsilaisvins vieta ir bus galima pridėti naują užduotį.

Scrum naujus elementus galima pridėti tik sprinto planavimo etape. Jei iteracijos metu pastebima, kad kažko trūksta ir reikia papildyti užduočių sąrašą, siekiant išlaikyti tvarką, būtina laukti kitos planavimo sesijos ir naujus elementus įtraukti į artėjančio sprinto darbus. Tiesa, Scrum metodu vykdomo projekto darbai yra suskirstyti trumpais etapais, tad ilgai laukti norint atlikti pokyčius nereikia. 

Iš visų aptariamų metodų pats nelanksčiausias yra Waterfall. Dirbant pagal šią metodiką nėra galimybės įtraukti naujų elementų projekto eigoje. Taip pat negalima grįžti į ankstesnį etapą, jeigu pastebima, kad kažkas buvo praleista. Waterfall metodas tinkamas tokiems projektams, kurie reikalauja aiškaus plano ir linijinės darbo eigos. Pavyzdžiui, statybų ar gamybos sektoriuje. 

Kurią projektų valdymo metodiką pasirinkti?

Nors kiekvienas projektų valdymo metodas turi vienodą tikslą – laiku pristatyti aukštos kokybės produktą/paslaugą klientams bei taip pelnyti sėkmę, jų principai ir projekto organizavimo darbai skiriasi. Ne visoms komandoms tinka tas pats projekto valdymo metodas. Tai parodė ir asociacijos Agile Lietuva neseniai atliktas tyrimas, kurio metu paaiškėjo, kad privatus ir viešasis sektorius renkasi skirtingus projektų valdymo metodus. 

Jeigu griežtas projekto planavimas bei aiškiai numatyti darbų atlikimo rėmai jums atrodo tinkamiausias projekto valdymo būdas, rinkitės Waterfall metodą. Siekiantiems daugiau lankstumo tinkamesnis bus Kanban metodas. O ieškantiems lankstumo, galimybės greičiau prisitaikyti prie kintančių rinkos sąlygų ir klientų poreikių, konkurencinio pranašumo, reguliarumo bei skaidrumo – Scrum metodas turėtų teikti daugiausiai naudos. 

Partnerio turinys:
Nr. 21/11/29

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 3.145.17.46.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ telefonai: kaip rinktis?

Partnerio turinys

Jei nusprendėte atsinaujinti telefoną ir išbandyti kažkurį iš naujausių „Samsung“ modelių, pasirinkimas gali pasirodyti keblus, nes visi t...

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...