Ar pabėgsime nuo kvapų?

Atėjus karščiams kvapų klausimas vėl atsidūrė Kėdainių rajono savivaldybės vadovų darbotvarkėse. Įmonių ir jas kontroliuojančių institucijų atstovų susitikime buvo pasakyta, kad yra geroji žinia – pagaliau bus imtasi konkrečių priemonių.

Dar praeitą savaitę, užėjus karščiams ir pasklidus siaubingiems kvapams, buvo surašyti ir išsiųsti raštai įmonėms bei kontroliuojančioms įstaigoms, o vakar (2021-06-30) vyko mero sušauktas pasitarimas, kuriame jis konstatavo: „Visi už kažką atsakingi, o kėdainiečiams reikia vargti“. Meras išsakė, kad pats norės pamatyti, kas kaip įmonėje yra daroma dėl kvapų mažinimo, ir jau planuoja išvykas į įmones.

Visos susirinkime dalyvavusios įmonės teigė, kad jos mažai prisideda prie nemalonaus kvapo Kėdainių mieste.  Įvairių galimybių įmonėms dėl kvapų kontrolės priminė ir pasiūlė Aplinkos apsaugos departamento prie aplinkos ministerijos Jonavos aplinkos apsaugos inspekcijos vadovas Kęstutis Celiešius.

Nustatytų ribinių kvapo verčių ore įmonės neviršija. Turi leidimus ir pagal juos dirba. Įmonių atstovai minėjo, kad pas juos vyksta planiniai patikrinimai. Tą patvirtino ir visos kontroliuojančios įstaigos.  Jos pateikė grafikus, kada ir  kokie patikrinimai buvo daryti, ir trumpai informavo apie jų rezultatus. Teisiškai įmonės sąlygų nepažeidžia.

Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Kacevičius pasiūlė ir kitoms įmonėms naudoti gerąją AB „Nordic Sugar“ bei savivaldybės bendrovės „Kėdainių vandenys“ praktiką. Kuo dažniau apie savo veiksmus ir veiklas, kurios gali skleisti aštrius kvapus,  kai tik jų yra imamasi, informuoti gyventojus vietinėse žiniasklaidos priemonėse.   

Į gyventojų pasipiktinimą, kad ilgai tęsiasi kvapų tyrimai ir nėra atsakymų, Kęstutis Celiešius  atsakė, kad jų tarnyba dirba visą parą ir visomis darbo dienomis (t. y.  24/7)  ir jų ekipažai vyksta tada, kada gauna iškvietimus. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė, Jonavos skyrius vedėja  Jurgita Arbočienė patikino, kad jie tiria tik gyvenamojoje aplinkoje esančius nemalonius kvapus pagal konkrečius gyventojų skundus.

„Esant nemaloniam kvapui, niekam nėra gera gyventi, todėl esame pasirengę dirbti ir bendradarbiauti“, − susirinkime sakė centro vadovė ir informavo, kad bus  sudaroma tarpžinybinė komisija, kurioje dirbs visų sričių specialistai dėl kompleksiško kvapų ištyrimo Kėdainiuose. Komisija galės taikyti ir šiuolaikinį modeliavimo metodą, kurį taikant gaunami tikslesni atsakymai ir nustatomi teršėjai.

Susirinkime dalyvavo UAB „Bekonas LT“ generalinis direktorius Ilvars Strazdins ir bedrovės  atstovas Linas Vaišnora, UAB „Krekenavos agrofirma“ Transporto skyriaus vadovas Sigitas Avižius, AB „Nordic Sugar“ aplinkosaugos specialistė Gabrielė Stankevičiūtė, UAB „Aristavos ūkis“ vadovas Darius Staškus, UAB „Kėdainių vandenys“ direktorius Rimantas Praninskas, Kauno aplinkos kokybės kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Kavoliūnė,  Kauno aplinkos kokybės kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Agnė Lenkutytė, Kauno aplinkos kokybės kontrolės skyriaus vedėjas Vaidas Laukys, Kauno aplinkos kokybės Kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Jolita Matulevičienė, Jonavos aplinkos apsaugos inspekcijos vadovas Kęstutis Celiešius, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė, Jonavos skyrius vedėja  Jurgita Arbočienė, Kėdainių rajono savivaldybės meras Valentinas Tamulis, mero pavaduotojas Paulius Aukštikalnis, administracijos direktorius Arūnas Kacevičius, administracijos direktoriaus pavaduotojas Gintautas Muznikas.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 3.137.164.241.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ telefonai: kaip rinktis?

Partnerio turinys

Jei nusprendėte atsinaujinti telefoną ir išbandyti kažkurį iš naujausių „Samsung“ modelių, pasirinkimas gali pasirodyti keblus, nes visi t...

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...