10 požymių, kad jums gali prireikti naujų akinių

Daugeliui žmonių, kurie ilgą laiką nešioja korekcinius akinius, sunku atsikratyti taip mėgstamų rėmelių. Jie tampa lyg asmenybės stiliaus dalimi, be kurios išeiti į viešumą nebesinori. Visgi, kad ir kaip sunku priimti sprendimą pakeisti akinius, ateina laikas, kai tai padaryti tiesiog būtina. Taigi, kada reikėtų pradėti ieškoti naujų akinių?

1. Neryškus vaizdas

Jeigu pastebite, kad toli arba arti esantys daiktai atrodo susilieję, tai pirmas ženklas rodantis susilpnėjusį regėjimą. Tad nedelskite kreiptis pas optikos specialistus. Kuo greičiau padėsite savo akims ryškiai matyti, tuo greičiau sustabdysite ligos progresavimą ir galėsite komfortiškai jaustis. Po regos patikrinimo, optikos specialistai praneš ar jums reikės pradėti nešioti korekcinius akinius, o jeigu regėjimui gerinti skirtus akinius jau nešiojate – ar reikės įsigyti stipresnius lęšius.

2. Galvos skausmas

Nors žmonės nėra linkę pasikartojančių galvos skausmų sieti su regėjimo problemomis, dažnas galvos skausmas gali atsirasti būtent dėl akių ligų. Jeigu pastebėjote, kad jums sunkiau matyti arba jaučiate akių nuovargį, o kartu ir nuolat pasikartojančius galvos skausmus – laikas apsilankyti pas gydytoją ir atlikti regos patikrinimą. Galvos skausmus gali sukelti ir netinkami akinių rėmeliai. Jeigu akiniai yra per maži ir jų kojelės nuolat spaudžia smilkinius, tai taip pat gali būti galvos skausmo priežastis. Tokiu atveju reikėtų kreiptis į artimiausią optikos saloną ir pabandyti pataisyti rėmelius arba įsigyti naujus.

3. Akių įtampa ir nuovargis

Jei nuolat jaučiate akių nuovargį ir įtampą, tai gali būti vienas iš aiškiausių ženklų rodančių, kad jums gali prireikti naujų akinių. Akių nuovargį gali sukelti daugybė veiksnių: pradedant miego trūkumu ir baigiant sezoninėmis alergijomis. Tačiau šie veiksniai sukelia 1-2 dienas trunkančius simptomus. Tad jeigu akių nuovargis vargina ilgiau, reikėtų kreiptis į gydytoją ir išsiaiškinti tikrąsias to priežastis. Galbūt jums gali padėti akis drėkinantys lašai arba nauji korekciniai akiniai su apsaugine danga, saugančia nuo ekranų skleidžiamos mėlynos šviesos.

4. Dvejinimasis akyse

Pastebėjus, kad žiūrint į tam tikrą objektą vaizdas pradeda dvejintis, nedelsiant kreipkitės pas regos specialistus. Matomi du to paties objekto vaizdai gali įspėti apie tokias ligas kaip strabizmas ar keratokonusas. Šių ligų gydymui naudojami korekciniai akiniai su daugiau prizminės galios. Prizminė galia padeda ištaisyti akių žvairumą ir koreguoja dvejinimąsi.

5. Prisimerkimas

Žmonės, kurie žiūri prisimerkę, paprastai turi regos problemų. Prisimerkimas yra natūralus būdas, padedantis aiškiau matyti, ir tai dažniausiai žmonės daro nesąmoningai, kol galiausiai pradeda jausti akių nuovargį ir galvos skausmą. Iš tiesų, toks įprotis ilgainiui gali padaryti nemažai žalos – prisimerkus akys įsitempia ir greičiau pavargsta. Todėl patiems ar aplinkiniams pastebėjus, kad žiūrint dažnai prisimerkiate, verta pasitikrinti regėjimą ir galbūt įsigyti naujus akinius.

6. Akinių lęšių ar rėmelių pažeidimai

Subraižyti ar įskilę lęšiai gali apsunkinti regėjimą ir net kelti pavojų akims. Lęšių pažeidimai atsiranda akiniams nukritus, ant jų uždėjus sunkų daiktą arba netinkamai prižiūrint. Pavyzdžiui, plaudami akinius karštu vandeniu, galite sugadinti lęšių dangas, o tai lems blogą matymą. Svarbu laikytis akinių priežiūros nurodymų ir tinkamai prižiūrėti lęšius, ypač jeigu jie yra fotochrominiai arba padengti kitoms apsauginėmis dangomis. Tiesa, ne tik lęšiai, bet ir akinių rėmeliai gali būti pažeisti. Dažniausiai pasitaikantis pažeidimas yra išklibusios auselės arba neteisingai išsilanksčiusios nosies pagalvėlės, dėl kurių akiniai nesilaiko tvirtai ant veido. Kartais tai galima pataisyti šiek tiek priveržus varžtelius, o kartais reikia įsigyti naujus akinių rėmelius. 

7. Retas akių tikrinimas

Akis labai svarbu tikrinti profilaktiškai, tai padeda laiku pastebėti įvairias regos ligas ar sutrikimus ankstyvoje stadijoje. Jeigu nešiojate akinius, profilaktiniai patikrinimai yra būtini kartą per metus. Paprastai tai padeda nuolat atsinaujinti akinius ir išvengti stipraus regos problemų progresavimo.

8. Seni akiniai

Prieš kurį laiką buvo sunku įsivaizduoti, kaip patobulės akinių pramonė. Tokios savybės, kaip apsauga nuo UV, mėlynos ekrano šviesos, akinimo, rasojimo ar braižymosi buvo tik svajonė. Tačiau naujos technologijos svajones pavertė realybe ir dabar galima įsigyti tvirtus, ilgaamžius ir funkcionalius korekcinius akinius tiesiog internetu. Tad jeigu jūsų nešiojami akiniai seni ir lęšiai dar vis neturi apsauginių dangų, pats laikas atsinaujinti. Akinių pramonės naujovės gali pagerinti regėjimą, padidinti akių apsaugą ir suteikti daugiau komforto dėvint akinius.

9. Darbo pobūdžio pakeitimas

Nauji akiniai padės ne tik stilingai atrodyti, bet ir komfortiškai dirbti. Yra daug skirtingų lęšių, kurie gali būti naudingi dirbant skirtingo pobūdžio darbus. Pavyzdžiui, jeigu darbo vieta yra ofise ir reikia daug laiko leisti prie kompiuterio, puikus būdas apsaugoti akis nuo įtampos yra akiniai su mėlyną šviesą atspindinčia danga. O jeigu jūsų darbas fizinis, pravartu didesnį dėmesį kreipti į akinių rėmelių bei lęšių tvirtumą, jų apsaugą nuo braižymosi ir kitų pažeidimų.

10. Noras atnaujinti stilių

Mados tendencijos nuolat keičiasi ir jūs galite pajusti, kad atėjo laikas pakeisti savo stilių, o tuo pačiu ir dėvimus akinius. Noras atsinaujinti nebūtinai turi būti susijęs su akių sveikata ir prastėjančiu regėjimu. Įsigyti naujus akinius visada pravartu – tai suteikia pasitikėjimo savimi, savo išvaizda, jausdamiesi stilingai gerėja nuotaika, o tuo pačiu ir aplinkinių požiūris į tave. Tad jeigu supratote, kad senieji korekciniai akiniai jūsų nebedžiugina ir atėjo laikas pokyčiams, nevaržykite savęs ir pakeiskite akinius į kitus, naujesnius ir stilingesnius.

Partnerio turinys
Nr. 21/11/16/1

Reklama

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 18.191.13.255.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ telefonai: kaip rinktis?

Partnerio turinys

Jei nusprendėte atsinaujinti telefoną ir išbandyti kažkurį iš naujausių „Samsung“ modelių, pasirinkimas gali pasirodyti keblus, nes visi t...

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...