Nesiūlys keisti Kėdainių ligoninės pavadinimo

Kėdainių rajono savivaldybės meras Valentinas Tamulis po susitikimų su Kėdainių ligoninės ir Pirminio sveikatos priežiūros centro kolektyvu bei gavęs internetinės apklausos rezultatus, nesiūlys Tarybai gydytojos Teklės Bružaitės vardo suteikti Kėdainių ligoninei.

Atviruose pokalbiuose su Kėdainių medikų bendruomene rajono meras išgirdo argumentuotas nuomones dėl socialiniame tinkle pasklidusio ir atgarsio mūsų bendruomenėje susilaukusio pasiūlymo suteikti Kėdainių ligoninei gydytojos Teklės Bružaitės vardą. Kėdainių ligoninės kolektyvas paminėjo svarbius T. Bružaitės biografijos faktus, kurie liudija, kad gydytojos žinios, pastangos ir darbas visada buvo nukreipti į pacientus. Jiems ji skyrė visą savo dėmesį ir jėgas, dėl ko taip nuoširdžiai krašto ir visos Lietuvos žmonės ją vis prisimena ir myli.

Medikai išsakė nuomonę, kad jei jau ir reiktų ieškoti ligoninei naujo vardo, tai būtų tikslinga jį suteikti žmogui, besirūpinusiam pačios ligoninės kūrimu, plėtra, struktūros keitimu, naujų gydytojų paieška  ir vystymu. Ligoninės vardą geriau būtų sieti su tomis asmenybėmis, kurios skyrė savo dėmesį į ligoninės plėtros darbus. Tačiau Kėdainių ligoninės dabartinis vadovas Stasys Skauminas sako, kad vis dėlto  tikslingiausia būtų palikti prigijusį, žmonėms įprastą pavadinimą − Kėdainių ligoninė.

Pirminio sveikatos priežiūros centro medikai pasiūlė dar rengti apklausą, kuri ir buvo paskelbta bei išplatinta praėjusių metų lapkričio mėnesį. Jos rezultatai parodė, kad 68 procentai apklausoje dalyvavusių medikų pasisakė prieš gydytojos vardo suteikimą Kėdainių ligoninei. Internetinėje erdvėje paskleistoje apklausoje dalyvavo 858 žmonės. Su socialiniame tinkle išsakyta mintimi − suteikti Kėdainių ligoninei gydytojos Teklės Bružaitės vardą − sutiko 59,9 proc. išsakiusių savo nuomonę. Tokiam įprasminimui prieštaravo 40,1 proc. apklausoje dalyvavusių žmonių. Atvirame klausime žmonės galėjo laisvai išsakyti savo siūlymus. Labiausiai įtikino argumentai, kad gydytoja Teklė Bružaitė buvo labai kukli asmenybė ir  toks jos vardo įprasminimas prieštarautų jos nuosaikiam, net asketiškam, gyvenimo būdui. Visą savo gyvenimą gydytoja buvo nukreipusi į nuolatinį tobulėjimą, asmenines studijas ir jų pagalba atsidavusiai gydė žmones, nesiekdama sau pripažinimo.  

Diskusijose dalyvavusieji sutinka, kad gydytojos Teklės Bružaitės atminimas yra ir įamžintas, ir saugomas. Galbūt plačiajai visuomenei nėra žinomi ar jau pamiršti faktai, kad gydytojai suteikti net du garbingi vardai: 1990 metais − Kėdainių miesto, o 1991 metais − Kėdainių krašto garbės pilietės vardas. Permainingu Lietuvai laikotarpiu, Nepriklausomybės atkūrimo pradžioje, gydytojos Teklės Bružaitės lėšomis buvo pradėta teikti Kėdainių krašto kultūros premija. Dabar ši premija teikiama kasmet vis kitam ypatingai kraštui nusipelniusiam kultūros žmogui. Finansavimas jai skiriamas iš Kėdainių rajono savivaldybės – taip saugoma ir palaikoma šį gydytojos bendruomeninė iniciatyva ir nepamirštamas jos indėlis. Teklės Bružaitės vardu pavadinta miesto gatvė. Gydytojai atminti 1998 m. išleista Jono Jucevičiaus sudaryta knyga „Be savo gyvenimo“ bei M. Daukšos viešosios bibliotekos parengti leidinukai. Jos asmenybė įtraukta į krašto medicinos istoriją, minimos gydytojos mirties ir gimimo metinės, nuolat prižiūrimas jos kapas. Minint 110-ąsias gydytojos Teklės Bružaitės gimimo metines, M. Daukšos viešosios bibliotekos Vaikų ir jaunimo skyriuje buvo surengtas prisiminimų vakaras.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 18.218.127.141.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

Kokybiškas blakstienų tušas – kaip pasirinkti?

Partnerio turinys

Blakstienų tušas yra ta priemonė, kurią savo kasdienybėje naudoja daugelis moterų. Pastarasis tinka tiek tuomet, kai norite išbaigto įvaizdži...

Dūmų valymo filtrai švaresniam aplinkos orui

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) pasirašė finansavimo sutartį su AB „Panevėžio energija“ aplinkos oro apsaugos projektui įgyvendi...