R?ta Švedien?: Pakalb?kim apie kav?

Labai m?gstu kav?. Ypa? espres? ir kapu?in?. Dabar tiek daug kavos paruošimo b?d?, kad net aš, tikra kavaman?, t. y. didel? kavos m?g?ja (kofeman? – netinkamas žodis), susipainioju. Pavyzdžiui, atsirado K?dainiuose kava „Flat white“. Vienoje kavin?je bandžiau paklausti, kokia tai yra kava, kaip ruošiama, k? atspindi pavadinimas? Tai iš kavos vir?jo paaiškinimo supratau, kad ji lyg tokia, kaip stiprus kapu?inas, lyg kaip espresas su pieno puta, lyg dvigubas espresas su pienu...

Garantuoju, ne tik aš esu suabejojus, kas tas, sakykim, espresso macchiato (taip rašoma daugelyje kavini?). Juk tai irgi espresas su puta, kaip ir kava „Flat white“, ar ne? O gal ne, juk „Flat white“, regis, stipresn? ir pieno lyg daugiau. O gal reik?t? rašyti lietuviškai espresas su puta, o gal sulietuvintai makijatas ar makijata, juk jau taip darosi ?prasta. Žodžiu, tarp kavos paruošimo b?d? ir pavadinim? tikrai dažnas paklysta.

?domesn?s, ?vairi? paruošimo technologij? kavos dabar pateikiama jaunatviškojoje „Kavamanijoje“, esan?ioje Didžiojoje gatv?je. ?ia man ir paaiškino, kaip daroma vienokia ir kitokia kava, o pirmiausia ? tai kas gi ta „Flat white“?

„Darant „Flat white“ pienas plakamas labai švelniai, paskui pilamas ? dvigub? espres?, puta turi b?ti labai plona. B?na, sakykim, kitose kavin?se pateikia kav? „doppio“, bet vadina j? „Flat white“, tad iš tikro reikt? išsiaiškinti, kaip bus kava ruošiama. „Flat white“ yra su švelniai plaktu pienu ir plona pieno puta, o jei yra daromas espresas su pieno puta, tai tik puta bus viršuje, tai vadinamasis espresas makijatas“ – vienas per kit? kalb?jo kavin?s savininkai Benas Cechanavi?ius ir Vaiga Jaraši?t?.

Man, kaip rajono kalbos tvarkytojai, žinoma, pirmiausia turi r?p?ti kavos pavadinimai. Kad kava valgiaraš?iuose ar informaciniuose stenduose b?t? aprašyta taisyklinga valstybine kalba. Mat valgiaraštis, remiantis Svetimžodži? keitimo lietuviškais atitikmenimis tvarkos aprašu, yra viešoji informacija, o ji rengiama ir platinama laikantis Valstybin?s kalbos ?statymo ir Valstybin?s lietuvi? kalbos nutarim?. Žinoma, šalia lietuviško užrašo gali b?ti parašyta ir kita kalba, bet ne ryškiau nei lietuviškai. Žodžiu, pirmenyb? ? valstybinei kalbai. Reikia ?sid?m?ti, kad turint lietuvišk? atitikmen? svetimžodžiai nevartotini. Valgiaraš?iuose, preki? etiket?se ir kituose viešuosiuose užrašuose negali b?ti parašyta, sakykim, Cafè? e latte. Juk cafe išvertus iš ital? kalbos yra kava, o lat? (latte) jau seniai yra sulietuvintas ir prie m?s? kalbos sistemos pritaikytas žodis. Tad tur?t? b?ti lãt? arba lat?s kava.

Sako, Italijoje jos yra apie 50 r?ši?, pas mus j? verdama vis daugiau, vis ?vairesni? r?ši? bei ruošimo technologij? ir visoms mes lietuvišk? pavadinim? nesugalvosim. O kažin ir ar reikia. Reikt? rašyti taip, kad neb?t? nusižengta taisykl?ms, kad b?t? aišku kuo didesniam žmoni? skai?iui ir b?t? patogu tiek tiems, kas t? kav? verda, tiek tiems, kas j? geria.

Jei bus parašyta tik taip: „Flat white“, Cappuccino freddo, Espresso ristretto ir pan., bus nusižengta taisykl?ms, nes parašyta ne valstybine kalba, be to, ne kiekvienas žinos, kas tas, pvz., freddo, ristretto ir pan., ims klausin?ti, kaip ta kava ruošiama, kaip ana, kiek ?ia to pieno pilta, kokia puta... Užtruks laiko, o kitas kuklesnis žmogelis, ži?r?k, neklausin?s, bijos pasirodyt neišman?liu, vos ištars itališkai ar angliškai, nebus malonu jam, tad išeis susierzin?s, kad gal netinkamai ištar? užsienietišk? žod?, o ir kavos gal gaus ne tos, kurios tik?josi... Verdan?iajam kav?, ?tariu, irgi nuobodu per dien? dešimt kart? aiškinti, kuo ?ia kuri kava nuo kitos skiriasi.

Ger? kavos pavadinim? parašym? ?sivaizduoju tok?: Stiprus espresas su švelniai plaktu pienu / „Flat white“, Silpnasis ekspresas / Espresso lungo; Espresas su pieno puta / Espresso macchiato; Dvigubas espresas su pieno puta / Macchiato doppio; Espresas su sutirštintu pienu / Espresso solo; Pienas su espresu / Latte macchiato; Kapu?inas / Cappuccino; Ledinis kapu?inas / Cappuccino freddo. Ir t. t.

Kol lauks eilut?je kavos, klientas pastudijuos užrašus, nereik?s baristo (kavos vir?jo) klausin?ti, be to, ir ... vien? kit? itališk? žod? išmoks, o tai irgi puiku. Viena moteris sak?: „Kai kavin?je sakysi, kad nori stiprios kavos su pienu ar dvigubo makijato, jausiesi, lyg užsisakytum šaltibarš?i?. Visai kas kita, kai sakai macchiato doppio arba štai espresso lungo“. Juokas juokais, bet užrašydami ir lietuviškai, ir kita kalba, tarsi paliekame žmogui galimyb? ir itališkai perskaityti, ir lietuviškai sakant nesuklysti d?l kavos paruošimo technologijos, t. y. žmogus jausis oriau ir dr?siau.

O gal reikt? rašyti sulietuvintai? Moka, makijatas, koretas, ristretas ir pan. Aš b??iau už. Juk visi norim patogumo ir kuo grei?iau visk? padaryti, taigi ir pasakyti. Daug lengviau, grei?iau, pvz., pasakyti, kad norite koreto, o ne espreso su likeriu. Bet pirmiausia bandome ?diegti kuo daugiau lietuvišk? pavadinim?. Tik jei jie niekaip neprigyja, n?ra patog?s, ?teisiname ir t? kitos kalbos žod?, tik pritaikome prie lietuvi? kalbos sistemos (rašome pagal tarim?, pridedame gal?nes). Manau, bus ir ristretas, ir koretas, ir pan. Tik pirma reikia tokios kavos sulaukti K?dainiuose.

Vis daugiau k?dainie?i?, tikiu, ilgainiui išmoks ir nauj? pavadinim?, tiek lietuviškai, tiek kita kalba, ir išragaus ?vairiausios kavos. Kad tik b?t? kas skani?, kvapni? verda.

R?ta Švedien?, K?daini? rajono savivaldyb?s vyr. specialist? (kalbos tvarkytoja)

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 3.129.39.55.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

Kaip apskaičiuoti krovinių draudimo kainą?

Partnerio turinys

Krovinio draudimo kaina gali skirtis priklausomai nuo kelių veiksnių, įskaitant krovinio vertę ir tipą. Krovinio vertė yra esminis veiksnys, lem...

Kaip prailginti starterio tarnavimo laiką?

Partnerio turinys

Starteris yra svarbus automobilio uždegimo sistemos komponentas, atsakingas už variklio apvertimą ir transporto priemonės užvedimą. Jį maitina ...