NUOMONĖ. V. Bakas: „Užtrunkantys tyrimai dėl koronaviruso didina jo paplitimo riziką"

Seimo narys Vytautas Bakas, atsižvelgdamas į tai, kad Lietuvoje tyrimai dėl koronaviruso užtrunka iki keturių dienų, kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą, prašydamas paspartinti procesą ir apibrėžti tyrimų laiką.

Parlamentaras ministro teiraujasi, per kiek laiko asmuo, kuris įtaria užsikrėtęs koronaviruso infekcija ir užsiregistruoja trumpuoju numeriu, turi būti priimtas atlikti viruso testą. Konkretūs atvejai įrodo, kad vien eilėje tyrimui atlikti simptomus jaučiantis žmogus turi laukti dvi–tris dienas. Taip pat V. Bakas prašo atsakyti, per kiek laiko žmogus, kuriam buvo padarytas testas, gauna informaciją apie tyrimo rezultatus.

Keliamas klausimas, ar koronaviruso testo atlikimo ir rezultatų pateikimo terminai tuo atveju, kai asmuo sau įtaria koronavirusą ir oficialiai kreipiasi pagalbos į kompetentingą instituciją, yra numatyti teisės aktuose. Pasak V. Bako, juos būtina apibrėžti.

Pasak parlamentaro, panašių klausimų jis nuolat sulaukia susitikimuose su gyventojais. Šalies piliečiams įdomu, kiek proporcingai ir laiku taikomos rizikos mažinimo priemonės. Kyla pagrįsti klausimai, ar yra normalu, kad žmogus, turėjęs sąlytį su asmeniu, kuriam nustatytas koronavirusas, ir kuris pajunta viruso simptomus, laukia eilėje dvi–tris dienas, kol jam bus atliktas testas, po to – dar iki trijų dienų, kol jam bus pateiktas atsakymas. Ką daryti šiuo laikotarpiu jo artimiesiems, bendradarbiams.

„Lietuvos žmonės teiraujasi, kiek efektyviai valstybė sugeba užkirsti kelią ligos plitimui. Man yra žinomi konkretūs atvejai, kai žmonės testo rezultatų laukė tris–keturias dienas. Užtrunkantys tyrimai didina koronaviruso paplitimo riziką, tyrimų spartinimas galėtų sumažinti grėsmę žmonių sveikatai, išvengtume griežtų poveikio priemonių, varžančių žmonių ūkinę veiklą.

Apie tai, kad būtina didinti testavimo pajėgumus, spartinti tyrimų laiką Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete įspėjau sveikatos apsaugos viceministrą Algirdą Šešelgį, paprašiau atsakyti į klausimus, susijusius su Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijų, kuriomis siekiama užkirsti kelią viruso plitimui, įgyvendinimu Lietuvoje. Kadangi atsakymų negavau, tikiuosi, jog juos pateiks ministras“, – sakė V. Bakas.

Šis tekstas - asmeninė autoriaus  nuomonė. Kėdainietis.lt rubrikoje ,,Nuomonės“  publikuojamos politinės ar kitos tematikos nuomonės, už kurias portalo redakcija neatsako.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 18.188.61.223.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

Kaip apskaičiuoti krovinių draudimo kainą?

Partnerio turinys

Krovinio draudimo kaina gali skirtis priklausomai nuo kelių veiksnių, įskaitant krovinio vertę ir tipą. Krovinio vertė yra esminis veiksnys, lem...

Kaip prailginti starterio tarnavimo laiką?

Partnerio turinys

Starteris yra svarbus automobilio uždegimo sistemos komponentas, atsakingas už variklio apvertimą ir transporto priemonės užvedimą. Jį maitina ...