NUOMONĖ: „Lietuvos laisvė: laimėjimai ir praradimai“

VIRGINIJA JURĖNIENĖ
Vilniaus universiteto Kauno fakulteto profesorė

„Lietuvos laisvė: laimėjimai ir praradimai“


Lietuva per trumpą istorinį laikotarpį tapo pažangia valstybe, puoselėjančią vakarietiškas vertybes. Ar visas vakarietiškas vertybes puoselėjame? Ką praradome? Šiandienos aktualijos tai emigracija, imigracija ir jų keliamos problemos, socialinė atskirtis, dvi Lietuvos – centras ir periferija, lyčių lygiateisiškumas, tautinis pasididžiavimas ir pilietinis aktyvumas. Kas XXI a. lietuviui yra svarbiau tautiškumas ar globalumas?..


RIMVYDAS VALATKA
Lietuvos Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataras

„Lietuva laisva – kas toliau“

Valstybės laisvė yra tik sąlyga. Bet tai tokia sąlyga, be kurios neįmanoma kiekvieno iš mūsų laisvė ir orus gyvenimas. Blogai tik, kad kartais su laisve besipykstantys žmogus ima manyti, jog valstybės laisvė yra stebuklingas kilimas, ant kurio sukrauti visi skaniausi pasaulio valgiai, geriausi namai ir automobiliai.

SILVIJA STANKEVIČIŪTĖ 

Lietuvos nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento tyrėja, istorikė

„Kaip aš ir mano karta mato Lietuvą“

Po lemtingos 1990 m. kovo 11 d. gimusi karta augo, bręsta, kuria nepriklausomoje Lietuvoje ir jos kasdienybę lydi viena pamatinių žmogiškųjų vertybių ir duotybių – laisvė. Laisvė mums atrodo tokia kasdieniška, sava, įprasta, kad dažnai nesusimąstome, jog dar visai neseniai Lietuvą lydėjo kitokios patirtys ir, jei ne lemtingi įvykiai, mūsų kasdienybė galėtų klostytis visai kitaip. Mūsų karta – laisvės karta, matanti ir kurianti drąsią, augančią, stiprią, kūrybišką, perspektyvią Lietuvą, su jos gamtos grožiu, senosiomis tradicijomis ir pagarbiu požiūriu į praeitį. Tai karta, kurią įkvepia Lietuvos istorija ir kuri supranta praeities svarbą dabarčiai bei žvelgia į plačius ateities horizontus.

RAMINTA NAUJANYTĖ–BJELLE 

Kompozitorė, dainų atlikėja ir kūrėja

„Kuriu laisvoje Lietuvoje“

Folkloro apraiškos mano kūryboje, matyt, atsirado natūraliai, iš mano lietuviškų šaknų. Tik kurdama „Brolužį“ sąmoningai nusprendžiau, kad tekste galėtų būti liaudies dainų motyvų, nes man tai buvo gražiausia lietuviškumo detalė. (Straipsnis „Raminta Naujanytė-Bjelle kurdama aiškinasi santykius su savimi“, parengė Justina Paltanavičiūtė, 2019 m. kovo 25 d.)

Moderatorius MANTAS ZAKARKA


Laisve man – galimybė turėti savo nuomonę, galėti ją garsiai reikšti ir ginti save. Laisvė – kai gali save atstovauti ir siekti savo tikslų.





Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 3.15.202.214.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

Kaip apskaičiuoti krovinių draudimo kainą?

Partnerio turinys

Krovinio draudimo kaina gali skirtis priklausomai nuo kelių veiksnių, įskaitant krovinio vertę ir tipą. Krovinio vertė yra esminis veiksnys, lem...

Kaip prailginti starterio tarnavimo laiką?

Partnerio turinys

Starteris yra svarbus automobilio uždegimo sistemos komponentas, atsakingas už variklio apvertimą ir transporto priemonės užvedimą. Jį maitina ...