Lietuvos baseinų valdytojai kreipėsi į Vyriausybę: ragina nedelsti ir atlaisvinti baseinų veiklą

Lietuvoje veikiantys privačių baseinų valdytojai ketvirtadienį, vasario 25 d., kreipėsi į šalies Vyriausybę prašydami panaikinti baseinų veiklai taikomus ribojimus, teigdami, jog šie ribojimai yra pertekliniai. Griežtus ribojimus vis dar patiriantys baseinų valdytojai įsitikinę, kad delsimas atnaujinti baseinų veiklą yra žalingas ne tik verslui, bet ir visuomenės sveikatai.

Baseinuose esanti aplinka saugi

Į Vyriausybę kreipęsi baseinų „Plaukimo šeima“, „Impuls“, „Sveikame kūne sveika siela“, „Sporto infrastruktūra“, „Plaukimo klubas“, „Klaipėdos baseinas“ ir „Plaukimo mokykla“ valdytojai argumentuoja, kad baseinų veiklos sustabdymas nėra racionali priemonė siekiant užkardyti COVID-19 viruso plitimą. Kaip rašoma baseinų valdytojų parengtame rašte, svarbu suvokti, kad SARS-CoV-2 virusas vandenyje neplinta dėl baseinuose naudojamo chloro, apsaugančio nuo bakterijų ir virusų.

„Viso karantino metu vyksta aukšto meistriškumo plaukimo treniruotės valstybiniuose baseinuose, veikia viešos pirtys ir juose nėra užfiksuotas nei vienas COVID-19 atvejis, kas aiškiai parodo, kad baseino aplinka yra saugi. Dėl šios priežasties jau dalyje ir kitų Europos šalių, pavyzdžiui Belgijoje ar Lenkijoje, baseinų veikla nėra ribojama“, – rašoma baseinų valdytojų rašte.

Saugumą baseinuose, kaip tikina valdytojai, užtikrina ir aukšti higienos standartai: kasdienis patalpų valymas, itin pažangios vėdinimo sistemos bei galimybė lengvai reguliuoti lankytojų srautus.

Plaukimo užsiėmimai leistų vėl stiprinti sveikatą

Baseinų valdytojai reiškia susirūpinimą, kad dėl įvestų veiklos ribojimų ir neturint galimybės apsilankyti baseine, kenčia gyventojų – ypač vaikų – sveikata. Vyriausybei įteiktame rašte teigiama, kad vaikai jau nuo lapkričio negauna pakankamai fizinio krūvio, reikalingo augančiam žmogui.

„Plaukimo pamokose stiprinami vaikų kūno raumenys, imuninė sistema, mokomasi koordinuoti kūną ir protą, lavinama kvėpavimo technika. Plaukimo užsiėmimai ypač svarbūs sergantiems astma, kadangi stiprinami plaučiai ir kvėpavimo kontrolė. Kovojantiems su šia liga tai bene vienintelis būdas išlikti aktyviems ir palaikyti fizinę formą. Daugybei vaikų, sergančių šia liga, ar turinčių stuburo bei laikysenos sutrikimų, plaukimo pamokos yra taikomos kaip viena svarbiausių gydomųjų priemonių“, – argumentuojama baseinų valdytojų rašte.

Plaukimas, kaip argumentuojama Vyriausybei, yra saugi ir naudinga fizinė veikla gyventojams, kuriems reikia atstatyti ne tik fizines, bet ir emocines jėgas, stiprinti imunitetą.

Finansiškai atsitiesti prireiks laiko

Be to, baseinų atidarymas leistų išgelbėtų smulkųjį bei vidutinį verslą. Baseinų, kaip ir kito sporto sektoriaus verslas – sezoninis, tad, pasak valdytojų, jei nuo spalio mėnesio uždarytus baseinus bus leista atidaryti tik vėlyvą pavasarį ar vasarą, tikėtina, kad vykdoma veikla bus nuostolinga ir tik dar labiau pagilins ekonomines problemas.

Kaip teigiama Vyriausybei adresuotame rašte, baseinų patalpų nuomos, darbo užmokesčio, komunaliniai ir patalpų priežiūros kaštai yra vieni didžiausių ir nepriklauso nuo klientų srautų. Šiuo metu patvirtintas valstybės pagalbos paketas baseinų verslui vidutiniškai padengia 1,5 mėnesio patalpų nuomos išlaidas, o įvertinus dėl ribojimų dar praėjusiais metais sukauptą finansinį deficitą matyti, kad be pagalbos iš valdžios institucijų, baseinams finansiškai atsitiesti pavyks tik 2022 IV ketvirtį.

Pateikė saugumo rekomendacijas

Lietuvos baseinų valdytojai, raginantys atlaisvinti veiklą, siūlo rekomendacijas saugiai veiklai užtikrinti. Siekiant išlaikyti saugius atstumus, siūloma baseinuose vykdyti  tik mokymo plaukti pamokas grupėms iki 8 asmenų, tarp pamokų vykdant 20 minučių trukmės pertraukas, o savarankiškai plaukioti norinčius asmenis kontroliuoti, kad 25 metrų takelyje vienu metu galėtų būti iki 5 asmenų. 

Siūloma riboti lankytojų skaičių persirengimo patalpose ir dušuose, šiose erdvėse naudojant specialias pertvaras, taip pat – užtikrinti liečiamų paviršių, patalpų dezinfekciją ir vėdinimą, o dezinfekcinį skystį užtikrinti prie įėjimo į baseiną, kiekviename sanitariniame mazge ir persirengimo zonose. Rašte teigiama, kad, leidus atnaujinti veiklą, baseinuose būtų palaikomos aukštesnės chloro normos, neviršijant NVSC numatytų limitų.

Rašte išdėstytose rekomendacijose siūloma matuoti temperatūrą visiems baseino lankytojams, prieš jiems patenkant į patalpas. Taip pat – ne rečiau nei kas 7 kalendorines dienas testuoti baseino darbuotojus, užtikrinti privalomą personalo ir klientų kaukių dėvėjimą visose patalpose, išskyrus baseino erdvę.

Baseine apsilankiusių klientų kontaktus leistų atsekti jų registracija, o gavus pranešimą apie virusu užsikrėtusio lankytojo apsilankymą baseine, per 24 val. būtų informuoti visi tuo pačiu metu baseine buvę lankytojai, informacija pateikta NVSC specialistams.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 3.14.6.194.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

Kaip apskaičiuoti krovinių draudimo kainą?

Partnerio turinys

Krovinio draudimo kaina gali skirtis priklausomai nuo kelių veiksnių, įskaitant krovinio vertę ir tipą. Krovinio vertė yra esminis veiksnys, lem...

Kaip prailginti starterio tarnavimo laiką?

Partnerio turinys

Starteris yra svarbus automobilio uždegimo sistemos komponentas, atsakingas už variklio apvertimą ir transporto priemonės užvedimą. Jį maitina ...