Kaip pasireiškia peties sąnario nestabilumas?

Mediciniškai peties sąnario nestabilumas skamba labai sudėtingai. Jį galima apibūdinti maždaug taip – tai žastikaulio iš mentės sąnarinės duobės išnirimas dėl sąnarį stabilizuojančių sąnario lūpos ir raiščių laisvumo arba plyšimo. Tiesa, neretai tai neapsiriboja vien tik sąnario išnirimu, jo metu dažnai įvyksta ir žastikaulio kremzlės ar kaulo, peties nervinio rezginio, sausgyslių pažeidimai. 

Peties sąnario nestabilumo priežastys

Apie peties sąnario nestabilumą tikriausiai nemažai galėtų papasakoti ne vien tik medikai, tačiau ir profesionalūs sportininkai. Tai yra ganėtinai dažna trauma, kuri yra būdinga daugeliui sporto šakų, kaip plaukimas, tenisas, tinklinis, golfas ir pan. 

Traumą įtakoja nuolat pasikartojantys judesiai, atliekami peties sąnario pagalba, dažnai virš galvos keliamos rankos. Tačiau tai gali įvykti ir dėl fizinės traumos, staigaus peties pasukimo, kritimo, smūgio ir pan. 

Peties išnirimo požymiai ir simptomai

Iš tiesų, simptomai pasireikšti gali įvairiai, priklausomai nuo traumos sudėtingumo, tačiau jo pastebėti neįmanoma. Sportininkai tai labai greitai atpažįsta, nes paprastai pasireiškia staigus ir ūmus skausmas, gali atsirasti patinimas, kraujosruvos. Lengvesniu atveju gali būti jaučiamas rankos tirpimas, dilgčiojimas. Bet kuriuo atveju jaučiamas judesio amplitudės sumažėjimas per peties sąnarį.

Traumos padarinių profilaktika ir gydymas

Daugelio susidūrusių su šia bėda didžiausia klaida – tai neįvertinimas traumos rimtumo, skausmo ignoravimas ir dar blogiau – traumuojančių veiksmų tęsimas. Tai ne tik gilina problemą, tačiau ir gydymą daro sudėtingesniu, o pasekmės gali būti neprognozuojamos. Vos pajutus bet kokius panašius simptomus, svarbu nedelsiant tinkamai imobilizuoti petį ir imtis gydymo. 

Dar prieš gerą dešimtmetį Lietuvoje dėl šios traumos daugelis sportininkų tiesiog turėdavo užbaigti savo karjerą. Tačiau atsiradus naujai peties sąnario nestabilumo gydymo metodikai, atsirado galimybė vienos operacijos metu išspręsti šią problemą. Kompleksinės endoskopijos metu atliekama sąnario raiščių, kremzlės ir kapsulės rekonstrukcija, leidžianti sportininkams pilnu pajėgumu tęsti savo karjerą ir pasiekti prieš tai buvusius sportinius pasiekimus.

Tačiau po gydymo būtina konsultuotis su ortopedu-traumatologu. Dar daugiau – sugrįžimas į sportą privalo būti griežtai prižiūrimas sporto specialistų, kurie ištirs, įvertins būklę ir sudarys tinkamą sporto treniruočių programą.

Partnerio turinys

Nr. 21/11/25/1

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 18.119.213.235.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

Kaip apskaičiuoti krovinių draudimo kainą?

Partnerio turinys

Krovinio draudimo kaina gali skirtis priklausomai nuo kelių veiksnių, įskaitant krovinio vertę ir tipą. Krovinio vertė yra esminis veiksnys, lem...

Kaip prailginti starterio tarnavimo laiką?

Partnerio turinys

Starteris yra svarbus automobilio uždegimo sistemos komponentas, atsakingas už variklio apvertimą ir transporto priemonės užvedimą. Jį maitina ...