Dantų sąkandžio sutrikimai: kaip atpažinti?

Taisyklingas sąkandis užtikrina patogų ir funkcionalų kramtymą. Tačiau tokį turi ne visi. Jeigu viršutinio bei apatinio žandikaulių dantys sukandus susiglaudžia nevienodai ir trinasi nereguliariai, atsiranda sąkandžio sutrikimai. Juos galima atpažinti pagal tam tikrus požymius. 

Sąkandžio sutrikimų progresavimas

Daugeliu atvejų tiek dantų, tiek sąkandžio sutrikimai progresuoja iš lėto, todėl juos pakankamai sunku pastebėti. Dėl šios priežasties atsirandančios disfunkcijos ar skausmas dažniausiai atskleidžia giliau slypinčias problemas. Kuo anksčiau jos pastebimos, tuo greitesnis, efektyvesnis ir pigesnis gali būti gydymas.

Dažniausi sąkandžio sutrikimų požymiai 

Bene lengviausiai pastebimi požymiai, atskleidžiantys sąkandžio sutrikimus, yra įvairūs dantų pažeidimai. Tai gali būti: nudilimas, įskilimai, paslankumas, tarpai tarp dantų, atsidengusios šaknys, pleištiniai defektai. Esant sąkandžio sutrikimams taip pat gali pasireikšti: kramtomųjų raumenų, smilkininio apatinio žandikaulio sąnario (SAŽS) ir galvos skausmas, rūgštinis (gastroezofaginis) refliuksas, kvėpavimo sutrikimai, miego apnėja. 

Kai kurie iš šių požymių, atrodo, tiesiogiai nesisieja su sąkandžio problemomis. Todėl gali būti ieškoma daugybės kitų priežasčių jiems paaiškinti. Visgi pastebėjus bent keletą tokių požymių vertėtų apsilankyti pas specialistus. Apžiūros metu jie gali nustatyti, ar reikia pradėti gydymą, ir jei taip – kokį.

Sąkandžio sutrikimų rizikos mažinimas

Vienas iš būdų, galinčių padėti užkirsti kelią dantų ir sąkandžio problemoms – reguliarus lankymasis odontologijos klinikoje. Ten dirbantys specialistai gali įvertinti pacientui gresiančią riziką ir pateikti atitinkamas rekomendacijas. Pavyzdys – sąkandžio deprogramavimas. Šios procedūros metu randama tokia apatinio žandikaulio padėtis, kurioje jis ir sąkandis geriausiai atitinka SAŽS.

Kitas būdas, leidžiantis užbėgti sąkandžio problemoms už akių, yra dantų poliravimas, kurio metu išgaunamas tinkamas jų balansas. Siekiant išvengti gresiančių sąkandžio sutrikimų, gali būti atliekamas dantų restauravimas ir rekonstrukcija, pavyzdžiui, pasitelkiant protezus. Dar vienas sprendimas – ortodontinis gydymas, naudojant breketus arba kapas. 

Sąkandžio sutrikimai ir bruksizmas – kuo tai susiję?

Bruksizmu yra laikomas dantų griežimas naktimis arba stiprus dantų sukandimas. Jis gali pasireikšti tiek suaugusiesiems, tiek vaikams. Tačiau dažniausiai toks sutrikimas būdingas 25–44 metų amžiaus žmonėms. Viena iš priežasčių, kodėl gali atsirasti bruksizmas – netaisyklingas sąkandis. Griežimą dantimis taip pat gali lemti psichologiniai veiksniai, tokie kaip stresas, nerimas ir įtampa. Manoma, kad dažnas kofeino ar alkoholio vartojimas irgi skatina griežimą dantimis naktį. 

Bruksizmas gali būti ne tik sąkandžio problemų pasekmė, bet ir priežastis. Griežiant dantimis arba juos stipriai sukandant šie dyla. Todėl ilgainiui gali atsirasti sąkandžio sutrikimų. 

Patiems juos pastebėti gali būti sunku. Todėl rekomenduojama reguliariai lankytis pas odontologus. Galbūt jau kurį laiką jums reikalingas dantų protezavimas? Tuomet nedelskite. Net ir vieno danties netekimas ilgainiui gali sukelti sąkandžio problemas. Jeigu norite daugiau sužinoti apie protezavimo procedūrą, tai galite padaryti paspaudę ant šios nuorodos https://ozoklinika.com/paslaugos/dantu-protezavimas

PARTNERIO TURINYS
2021/07/30/3

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 18.216.190.167.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

Kaip apskaičiuoti krovinių draudimo kainą?

Partnerio turinys

Krovinio draudimo kaina gali skirtis priklausomai nuo kelių veiksnių, įskaitant krovinio vertę ir tipą. Krovinio vertė yra esminis veiksnys, lem...

Kaip prailginti starterio tarnavimo laiką?

Partnerio turinys

Starteris yra svarbus automobilio uždegimo sistemos komponentas, atsakingas už variklio apvertimą ir transporto priemonės užvedimą. Jį maitina ...