100 Seimo dienų iššūkių verslui augančio nedarbo fone

100 dienų Seime: laikotarpis nebuvo paprastas - darbas vyko pandemijos krizės valdymo fone, ir toli gražu ne viskas, manau, buvo daroma gerai. Augo nedarbas, karantino metu buvo diskriminuojamas smulkusis verslas. Todėl opozicinė Darbo partijos frakcija laikotarpiu tarp Seimo sesijų kryptingai dirbo posėdžiuose su ministerijų atstovais ir teikė siūlymus.

„Krizės valdyme galime konstatuoti, kad po gražių žodžių vėl buvo apsiribota tik griežtais draudimais, kaip ir ankstesnės Vyriausybės veikloje. Tai brandina ekonomines problemas, auga nedarbas. Dar prieš pandemiją, nepaisant Lietuvos ekonomikos augimo, nedarbo lygis buvo didesnis nei ES vidurkis, o šių metų pradžioje pasiekė apskritai rekordines aukštumas. Vienas didžiausių iššūkių ir dabar, ir po pandemijos suvaldymo bus nedarbo lygio sumažinimas. Jei mes nesiimsime veiksmų, jei visi nedirbsime kryptingai, atsiras tokios problemos kaip socialinė nelygybė ir augantis skurdas", - sako Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas Vigilijus Jukna.

Šis laikotarpis tarp Seimo sesijų, tai ne tik galimybė įvertinti Seimo bei Vyriausybės darbą. Seimo Darbo partijos frakcija sausio-vasario mėnesiais intensyviai dirbo, susitikinėjo su ministrais - tai metas intensyvių namų darbų atlikimui. Galima sakyti, kad dėl mūsų frakcijos iniciatyvos šiuo laikotarpiu buvo viena iš sudedamųjų, lėmusių karantino sąlygų švelninimą. Taipogi susitikome su 6-iais ministrais, įvairių valstybinių įstaigų vadovais ir posėdžiuose aptarėme probleminių klausimų sprendimo kelius.

Iniciatyvos švelninant karantino apribojimus

Darbo partijos frakcija akcentavo ir diskriminacinį požiūrį į smulkiuosius verslus karantino laikotarpiu. Pasak  frakcijos narių, Vyriausybė ignoravo smulkaus verslo interesus ir praktiškai žlugdė jį, keldama grėsmę ne tik laisvos rinkos principams bet ir mūsų šalies ekonomikai. 

"Kaip visi prisimename, didieji prekybos centrai, paskubomis pasistatę keletą maisto produktų lentynų, galėjo dirbti ir pardavinėti praktiškai viską. Tuo tarpu mažos parduotuvės, kuriose ir taip nebūna didelių srautų, tuo metu atsidūrė užribyje, ant išlikimo ribos", - situaciją priminė Seimo narys, kėdainietis, Viktoras Fiodorovas.

"Darbo partijos frakcija vasario pradžioje kreipėsi į visus Seimo narius, prašydama pasirašyti dėl neeilinės Seimo sesijos sušaukimo, kad būtų galima kreiptis į Konstitucinį teismą dėl karantino laikotarpiu diskriminuojamo smulkiojo verslo. Dėl susiskaldymo opozicijoje sušaukti neeilinės sesijos nepavyko. Opozicija vis dar neturi lyderio. Tačiau atsižvelgusi į visuomenės nepasitenkinimą ir mūsų frakcijos iniciatyvas Vyriausybė sušvelnino karantino ribojimus verslui", - tesė Viktoras Fiodorovas.

Atkreipė dėmesį į sveikatos paslaugų prieinamumą

Sausio mėnesio antroje pusėje Darbo partijos frakcijos iniciatyva vyko susitikimas su sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu. Tuomet politikai pastebėjo, kad pandemijos valdyme yra daug deklaratyvių pareiškimų apie menamą šio proceso sėkmę, tačiau pasigedo ilgalaikės strategijos. Skaudžiausia ir pavojingiausia, kad visiems mūsų šalies piliečiams buvo ženkliai sumažėjęs medicinos paslaugų prieinamumas.

Covid-19 pandemija palietė ne tik tuos, kurie užsikrėtė šiuo virusu. Šalies medicinos paslaugų sistema susidūrė su iššūkiais, kurie tiesiogiai ir netiesiogiai palietė daugybę žmonių turinčių ilgalaikių sveikatos sutrikimų ar laukiančių planinių operacijų.

Susitikimuose su ministrais - dėmesys laikmečio problematikai

Užimtumo rodikliai, bauginančios jaunimo nedarbo tendencijos, „Sodros“ pajamų surinkimas, parama verslui, bei Užimtumo tarnybos veiklos tobulinimas – tai vienos iš temų, kurias sausio pabaigoje frakcija aptarė susitikime su Socialinės apsaugos ir darbo ministre Monika Navickiene, Ekonomikos ir inovacijų ministre Aušrine Armonaite, bei Užimtumo tarnybos ir Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktorėmis.

„Nedarbo augimo tendencijos išlieka. Per metus registruotų bedarbių skaičius išaugo 106 tūkst.  Mums ypatingą susirūpinimą kelia jaunimo užimtumo lygis. Įsivaizduokite, dar pernykštį rugsėjį praktiškai kas antras Užimtumo tarnyboje užsiregistravęs bedarbis buvo jaunesnis nei 29 metų", - taip šio susitikimo temas komentavo Viktoras Fiodorovas.

Akcentavo mažėjantį aukštojo mokslo prieinamumą

Sausio mėnesį Vyriausybė patvirtino naują norminių studijų kainų skaičiavimo tvarką, kuri lems kylančias studijų kainas. Darbo partijos frakcija įžvelgė daug grėsmių dėl šių pakeitimų. Pasak politikų, ženkliai išaugus studijų kainoms, dalis savo lėšomis ateitį kuriančių studentų nebepajėgs toliau tęsti studijų. Šias grėsmes frakcija aptarė su LR švietimo, mokslo ir sporto ministre Jurgita Šiugždiniene bei šalies akademine bendruomene.

„Manome, kad ministerijos inicijuoti aukštojo mokslo įstatymų pakeitimai naudos neatneš, priešingai, įneš tik daugiau panikos, o ilgalaikėje perspektyvoje ir žalos. Pirmiausia, ką turėtume padaryti, tai užtikrinti sklandų, kokybišką ir nepertraukiamą ugdymo procesą. O svarbiausia, įgyvendinant nacionalinės svarbos švietimo reformas, turėtų būti užtikrintos savalaikės ir išsamios diskusijos ne tik su ministerija, bet ir su visuomene“, – tuomet sakė  Seimo narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

Vyriausybei uždegus žalią šviesą studijų kainų didinimui Darbo partijos frakcijos nariai užsiminė, kad valstybė privalo ieškoti galimybių, kaip pasidalinti kainų našta su studentais.

„Valstybės remiamos paskolos yra puikus ir būtinas instrumentas, tačiau norime pradėti diskusiją dėl palūkanų, kurios užgula studentų pečius. Turime galvoti ir apie studentus mokančius už studijas. Dabar tokių valstybės remiamų paskolų gavėjai, pateikę prašymą gali nemokėti palūkanų studijų laikotarpiu, tačiau studijas pabaigus, palūkanos yra skaičiuojamos ir mokamos. Todėl įregistravau įstatymo pataisas, kurios leistų palūkanas už paskolas studijų įmokoms kompensuoti ir studijų laikotarpiu, ir 5 metus po jų”- taip projekto esmę apibūdino Seimo narys Vytautas Gapšys.

Trūksta Valstybės priežiūros strateginės svarbos sritims

Bendraujant su strategiškai svarbių ministerijų vadovais, Darbo partijos frakcijos nariai pastebi, kad vyriausybė nesuvaldo sau pavaldžių bendrovių ar įmonių. Štai po susitikimo su Energetikos ministru Dainiumi Kreiviu bei Finansų ministre Gintare Skaiste, pastarieji negalėjo paneigti politikų prielaidų, kad ministerijos turi iššūkių administruodamos pavaldžias bendroves. Štai AB “Ignitis grupė” valdo Energijos skirstymo operatorių, kuris teikia ypač svarbias paslaugas vartotojams. Ši akcinė bendrovė tikrai daug investuoja, tačiau ji išneša kapitalą iš Lietuvos investuodama užsienyje. Ir nepakankamai investuoja į savo lietuvišką verslo dalį, kad ir tą patį "ESO", Pasekmės - po žiemos snygių gausybė Lietuvos namų ūkių buvo be elektros energijos.

"Mes pastebime, kad pelnas nėra investuojamas į problematinius tinklus, o tinklų tvarkymas galimai perkeliamas į tarifą. Mūsų akimis, pirmiausia derėtų užtikrinti mažiausią galimą kainą mūsų gyventojams, t.y. vartotojams ir daryti viską, kad elektros kaina nekiltų. Tuo tarpu pašnekovai tik argumentavo, kad kad Lietuva yra tarp žemiausias kainas ES mokančių šalių už energijos resursus", - į problematiką dėmesį atkreipė Seimo narys Vytautas Gapšys.

Darbo partijos politikai trūkumų įžvelgė ir miškininkystės bei aplinkos apsaugos sektoriuose. Kelių sprendžiant šias problemas politikai ieškojo susitikę su Aplinkos apsaugos ministru Simonu Gentvilu. 

Seimo nariai vertindami 100 Seimo dienų prisiminė ir balsavimą dėl biudžeto

Tuo tarpu Darbo partijos frakcijos Seime seniūno pavaduotojas, kalbėdamas apie Seimo pirmąsias 100 darbo dienų, pastebi, kad būta įvairių atvejų, kai valdančioji dauguma tiesiog buldozerio principu stūmė sprendimus. 

„Tvirtinant biudžetą buvo galima atsižvelgti į gyventojų lūkesčius, daugiau dėmesio skirti regionams - tokiems rajonams kaip Kėdainiai. Pasigedome aiškesnės strategijos ir drąsesnių žingsnių ne tik gaivinant regionus, bet ir mažinant socialinę atskirtį“, – pastebėjimais dalinasi Darbo partijos frakcijos seniūno pavaduotojas Viktoras Fiodorovas.

Seimo narys pastebi, kad šis laikotarpis buvo intensyvus - vyko daug posėdžių ir diskusijų Ekonomikos komitete, Etikos, Jaunimo ir sporto komisijose bei Aukštųjų technologijų, inovacijų ir skaitmeninės ekonomikos pakomitetyje.

"Veiksmo tikrai buvo - Karbauskis paliko Seimą, Guogos kadencija truko keliomis dienomis mažiau nei 100 dienų, rinkti parašai prieš Gražulį ir surinkti prieš Raskevičių, kurio pavardė siejama su netrukus Seime pasirodysiančiu vienalyčių asmenų partnerystės įstatymu. Diskusijų bus daug. Beje, kalbant apie posėdžius: pirmą kartą įvyko nuotolinis plenarinis Seimo posėdis. Įdomi patirtis, bet, sutikite, tai niekuomet neužtikrins tokio efektyvumo, kaip dirbant posėdžių salėje. Tikiuosi, kad valdantieji nepripras ir Kovo 10-ąją galėsime Seimo darbą tęsti „gyvai", - reziumuoja Viktoras Fiodorovas


Spaudos pranešimas

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 18.189.193.172.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

Kaip apskaičiuoti krovinių draudimo kainą?

Partnerio turinys

Krovinio draudimo kaina gali skirtis priklausomai nuo kelių veiksnių, įskaitant krovinio vertę ir tipą. Krovinio vertė yra esminis veiksnys, lem...

Kaip prailginti starterio tarnavimo laiką?

Partnerio turinys

Starteris yra svarbus automobilio uždegimo sistemos komponentas, atsakingas už variklio apvertimą ir transporto priemonės užvedimą. Jį maitina ...