Visuomenės sveikatos biuras: dabar jaučiamės kur kas stipriau nei per pirmąjį karantiną

Šiais metais viskas kinta, kinta ir darbai, valstybinės funkcijos, užduotys, įsipareigojimai ir įpareigojimai, atsakomybės, situacijos, galimybės. Visiems specialistams ir visose šalyse teko ir tenka didžiulis iššūkis, valdant naująjį dar kaip reikiant nepažintą virusą. Ne išimtis yra ir mūsų Visuomenės sveikatos biure dirbantys darbuotojai. Kalbiname biuro vadovę Danguolę Avižiuvienę.

Jūsų telefono numeris paskelbtas viešai tarp svarbiausiųjų kontaktinių duomenų dėl koronaviruso. Parašyta taip: Saviizoliacijos, pavėžėjimo į mobilų punktą klausimais nuo 8 iki 17 val. − 8 685 77209.

Mano darbo diena nesibaigia ir neprasideda formaliai, kaip parašyta ant įstaigos durų. Tai yra gerai ir tuo pačiu metu nelabai gerai. Suprantu, kad pažįstami žmonės arba asmenys, suradę telefono numerį, paskelbtą viešai, skambina tuomet, kai jiems iškyla kokia nors problema, susidaro neįprasta situacija ar tiesiog trūksta informacijos ir reikia sužinoti ar pasitarti nedelsiant. Jau įpratau prie gausių skambučių. Įprastai stengiuosi nepalikti jokio darbo ar neišspręsto klausimo kitai dienai, kadangi žinau, kad bus nauja diena − bus ir nauji žmonės, darbai, kitas planavimas, vis kitokios situacijos ar problemos.

Visgi būtent dėl ko žmonės dažniausiai skambina dabar? Kas žmones neramina?

Šiuo metu daugiausia būna skambučių dėl naujų COVID 19 atvejų arba kontaktų su sergančiais ar galimai sergančiais, saviizoliacijos laikotarpio trukmės, grįžtamosios informacijos nebuvimo, dėl pavėžėjimo tyrimams į mobilius punktus. Neramina žmonės nežinomybė arba negalėjimas gauti laiku informacijos, išgąstis ir baimė taipogi stipriai veikia.

Ar būta kokių kurioziškų ir juokingų skambučių?

Būta daug smagių ir mielų skambučių. Įsiminė iš pirmų karantino dienų skambutis iš užsienio: nori šeima grįžti keltu su mašina, tad pirmas jų klausimas: „Ar šuniuką galėsime pasiimti?“ Daug skambučių būdavo norint gauti konkrečias paslaugas, pvz.: „Grįžau, atvažiuokite manęs parsivežti iš Klaipėdos“. Sakau, kad negaliu, mašina išsiųsta į Vilnių.... Arba: „Atvažiuokite išdezinfekuokite laiptinę ‒ jūs tą privalote padaryti“. Buvo net ir tokių pageidavimų: kad atvyktų vyresnis vairuotojas parsivežti iš aerouosto, nes draugas gali supykti.

Ar pavasarį buvo sunkiau, kai koronavirusas atėjo kaip netikėta naujiena, ar dabar, kai prie tų problemų kaip ir pamažu įprantame, bet dabar yra gerokai daugiau sergančiųjų, tad ir darbo daugiau?

Ypač sudėtingas laikotarpis buvo nuo šių metų kovo vidurio, paskelbus pirmąjį karantiną, kai įstaigai buvo priskirtos visiškai naujos funkcijos, susijusios su COVID 19 valdymu ir prevencija. Tai yra nemokamos pagalbos linijos, veikiančios visą parą ir visas dienas per savaitę, organizavimas ir valdymas, grįžtančiųjų iš užsienio šalių informavimas dėl saviizoliacijos, taip pat apgyvendinimo savivaldybės patalpose organizavimas, rajono gyventojų parvežimo iš aerouostų ir keltų organizavimas bei administravimas, gyventojų, neturinčių galimybių nuvykti patiems, pavėžėjimo į mobilius punktus organizavimas. Dabar su šypsena galiu tik prisiminti pirmąsias dienas paskelbus karantiną ir paskelbus žinią, kad reikia siųsti savivaldybės transportą parsivežti visus grįžtančius iš įvairių šalių. Jokios informacijos, kiek tokių žmonių, kas jie ir kur jie apgyvendinti, nebuvo. Teko skambinti Vilniaus savivaldybei, merui, priskirtiems specialistams ieškoti asmenų viešbučiuose bei svečių namuose ir t. t. Nesiliaujantis skambučių srautas – tikrai nėra svajonė. Lyginant dabartinę situaciją su pirmu karantino laikotarpiu, jaučiamės kur kas tvirčiau, kadangi yra daugiau mokslinių žinių ir informacijos apie virusą, prevencines priemones ir jų svarbą, parengta pakankamai gerų ir aiškių sprendimų, kas leidžia valdyti situaciją.

O kas labiausiai šiuo metu Jus jaudina?

Neramina tai, kad žmonės neatsakingai elgiasi, vis dar manydami, kad jie su virusu nesusidurs. Nesuprantamas asmenų savanaudiškumas ir noras matyti tik save.

Tai tik viena sritis, kuriai šiuo metu skiriate daug savo darbo laiko. O ką dar svarbaus darote?

Galiu pasidžiaugti, kad sekasi parengti tinkamus projektus ir gauti įvairių fondų paramą visokiausių sveikatinimo veiklų įgyvendinimui. Nuo 2018 metų rajone įgyvendinamas Europos struktūrinių fondų finansuojamas projektas „Sveikos gyvensenos skatinimas Kėdainių rajone“. Šiuo metu Centrinė projektų valdymo agentūra vertina du pateiktus projektus, kurie finansuojami iš Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programos „Sveikata“. Vienas iš jų skirtas jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų plėtrai Kėdainių rajone. Sėkmės atveju jis bus įgyvendinamas kartu su Biržų ir Anykščių rajonų savivaldybių visuomenės sveikatos biurais. Kitas projektas skirtas mokyklų sveikatos kabinetų renovacijai, atnaujinimui. Paraiška pateikta su partneriu − Anykščių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuru.

Ką tik gavau žinią iš LR sveikatos apsaugos ministerijos, kad skirtas finansavimas iš Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo Visuomenės sveikatos biuro pateiktam projektui. Šiuo metu rengiama sutartis.

Šiais metais įgyvendinti valstybines visuomenės sveikatos priežiūros funkcijas taipogi yra nemenkas iššūkis!

Taip, pavasarį (karantino metu) sveikatinimo veiklos buvo sustabdytos, vasarą reikėjo pasivyti planus ir pradėti vykdyti priskirtas ir pavestas naujas funkcijas. Visoms visuomenės sveikatos priežiūros veikloms yra suplanuoti vertinimo kriterijai ir jų reikšmės, kurias reikia įvykdyti, nepaisant to, kad situacija keičiasi.

Šiuo metu Jums prisidėjo dar vienas labai svarbus darbas: padedate Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui. Kokius darbus darote?

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prašymu nuo praeitos savaitės keturi Visuomenės sveikatos biuro specialistai vykdo COVID 19 užsikrėtusių asmenų epidemiologinę atvejų analizę, išaiškina kontaktus, turinčius didelę užsikrėtimo riziką. Tai yra visiškai nauja veiklos sritis, bet specialistai nesiskundžia ir daro tai, kas jiems pavesta. Esame susitarę su NVSC ir pasidaliname darbus pagal poreikį. Mūsų specialistai skambina ir kalbasi su COVID 19 teigiamą atsakymą gavusiu asmeniu arba ligoniu, klausia informacijos, kurią privalu užpildyti vykdant atvejo ištyrimą, klausia visų asmenų, su kuriais bendravo asmuo prieš 72 val., kontakų. Būna atvejų, kad vienas asmuo nurodo 20‒30 kontaktų, o tai reiškia, kad tiek gali būti potencialiai užsikrėtusių asmenų. Visą informaciją reikia išsiaiškinti, suvesti į sistemą, kiti specialistai padeda susisteminti duomenis. Specialistai dirba ir savaitgaliais, tuomet yra pavedama ištirti ne tik Kėdainių atvejus, bet duodami ir kitose Kauno regiono savivaldybėse patvirtinti atvejai. Kiekvieną dieną vyksta nuotoliniai pasitarimai su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento specialistais, aptariami sudėtingi atvejai, problemos, techninės galimybės. Labai blogai, kuomet žmonės slepia duomenis, nenurodo kontaktų, nenoriai bendrauja, piktinasi ar net šaukia ant specialistų.

Pastaruoju metu darbo krūvis iš tiesų yra didžiulis, o kur dar visa įstaigos administracinė dokumentacija, personalo dokumentai, įsakymai, aprašai, formos, ataskaitos, pasiūlymai teisės aktų projektams, įvairūs pasitarimai.

Čia gal Jūsų toks būdas: esate reikli sau bei kitiems ir visada maloni, besišypsanti.

Taip, esu reikli, turiu viską padaryti, kas suplanuota. Jeigu kas nors man pasako, kad negalima kažko padaryti – vadinasi, yra per mažai noro daryti, veikti. Džiaugiuosi šauniu kolektyvu, kuris atsakingai žiūri į situaciją, naujus iššūkius, darbus, pareigas ir priima tai kaip duotybę. Džiaugiuosi kiekvieno žmogaus nauja iniciatyva ir noru daryti, kurti, veikti. Džiaugiuosi kiekvienu specialistu kuris ir netikėčiausiu momentu sutinka prisidėti prie bendro Visuomenės sveikatos biuro, taigi ir prie kiekvieno kraštiečio intereso. Džiaugiuosi viskuo, kas daro žmogų stipresnį.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 3.139.72.78.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ telefonai: kaip rinktis?

Partnerio turinys

Jei nusprendėte atsinaujinti telefoną ir išbandyti kažkurį iš naujausių „Samsung“ modelių, pasirinkimas gali pasirodyti keblus, nes visi t...

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...