V. Fiodorovas: Kam naujos petnešos, jei kelnių užpakalis suplyšęs?

Ką sakytumėte, jei jūsų vaikas už paskutinius pinigus nusipirktų automobilį ir pastatytų jį rūdyti kieme, nes važinėti negalėtų – nė euro degalams neliko? Turbūt kviestumėtės jį pokalbiui ir mokytumėte, kaip elgtis su pinigais...

O jei jis pataupęs vietoj benzino automobiliui nusipirktų antrą mašiną? Po to trečią? Pirmoji jau būtų, tiesa, kiaurai surūdijusi, bet vaikis sakytų – „niekis, užtat kiek jų daug turim“... Ar numotumėte ranka, jei vaikas taip taškytų jūsų pinigus?

Tokių tėvų, matyt, nėra. Bet kodėl tuomet vis dar bujoja nusistovėjusi visų  valdžių tradicija atsainiai elgtis su pinigais savo mieste ir rajone?

Kiekviena investicija turi savo kainą. Ir tai ne tik tos lėšos, kurias skiriame pastatyti ar sukurti kažką naujo. Miesto objektai kaip ta mašina: neužtenka tik nusipirkti, pinigų reikia pasilikti ir eksploatacijai – degalams, tepalams, oro filtrams, sezoninėms padangoms...   

Tad kiekvieną naudingą investiciją savivaldybė ne tik turi tinkamai įsisavinti, bet privalo ir užtikrinti  ilgalaikį investicinių objektų išsaugojimą bei nuolatinę jų priežiūrą. Kaip visada - viskas turi dvi medalio puses. 

Pokyčių kaina

Taip, Kėdainiai keičiasi, mieste vykdomi stambūs investiciniai projektai. Kvartalinė renovacija, viešųjų laisvalaikio erdvių įkūrimas ir jų priežiūra - šiandien tikriausiai yra vienos populiariausių temų, kurias matome ir kuriomis diskutuojame viešojoje erdvėje.  

Visi kaip susitarę trimituoja, kaip gerai investicijos. Žinoma, be jų tikriausiai sunkiai įsivaizduojame modernų, jaunam žmogui patrauklų, vyresnio amžiaus gyventojui patogų bei įdomų kraštą, o ką jau kalbėti apie turistus, kurie užsuka į mūsų rajoną. Tačiau vien džiaugtis investicijoms neužtenka. Turime pagaliau suprasti, kad kiekviena investicija kainuoja ir turi savo eksploatacijos kainą, kurią privalome nusimatyti rajono biudžete ir kuri turi būti ,,neliečiama". Gaila, bet iki šiol tokia, atrodytų elementari, namų biudžeto skaičiavimo praktika nebuvo sukurta.

Štai Kėdainių senamiestyje, Radvilų gatvėje, atidaryta žaidimų ir poilsio erdvė traukia žmones. Daugiafunkcinėje poilsio zonoje  įrengti suolai, pavėsinė, sūpynės, stalo teniso ir stalo futbolo, šachmatų stalai, dviračių stovai. Projekto vertė siekia daugiau kaip 110 tūkst. eurų. 

Nevėžio pakrantė Skongalio gatvėje pasikeitė neatpažįstamai! Įrengtas naujas laisvalaikio kompleksas, sporto aikštynas. Tiesa, pasigendame maudyklos, apie kurią to meto savivaldybės vadovai mums visiems pasakojo dar 2018 metais, bet tiek jau to – gal užmiršo... Maudyklos nėra, tuomečio mero nebėra, tad ir paklausti, nėra ko...

Vytauto parkas vis dar išlieka populiariu traukos centru, o aplink jį kartu su kvartaline renovacija kyla ir kitos laisvalaikio erdvės. 

Populiarumo kaina

Bet populiarumas, kaip sako scenos ir feisbuko žvaigždės, turi savo kainą. Tad pirmą džiaugsmą naujomis erdvėmis keičia liūdesys ir pyktis, kai matai jas nykstant akyse nuo vandalų rankų. Juk ne tik nuo didelio srauto žmonių inventorius lūžta, kur kas dažniau jis tiesiog sulaužomas nevertinant to, kas mums suteikta, o atsakomybės už tai ir nėra kam prisiimti, nes atsakingi specialistai ar pareigūnai ,,nemato" arba neveikė vaizdo stebėjimo  kameros, nevyko viešosios tvarkos pareigūnų ,,patruliavimas" ar patys pabijojome sudrausminti chuliganus. 

Priklausau kartai, neprisimenančiai sovietmečio, tačiau man visada būdavo keista matyti tas sovietines žaidimų aikšteles: apleistas, sulūžusias, tas varganas smėlio dėžes be smėlio, čiuožyklas be laiptų... Visada galvodavau, kad jos tokios dėl to, kad jau kokį pusę amžiaus stovi. Bet dabar aišku, kad be priežiūros paliktos aikštelės ir kitos rekreacinės zonos gali neišgyventi net ir pusmečio.

Dar pikčiau, kad sulaužytos supynės ar suolai taip ir lieka badyti akis – šimtais tūkstančių investuodami į naujas erdves mūsų rajono valdytojai biudžete nepalikdavo pinigų „benzinui“ – viešų laisvalaikio objektų nuolatinei priežiūrai, remontui, atnaujinimui. Ne kartą esu girdėjęs, kaip gyventojai seniūnijų prašo sutvarkyti mieste vieną ar kitą problemą, tačiau susiduria su ta pačia nuvalkiota fraze – nėra lėšų.

Situacija švelniai tariant keista – kaip turtuoliai taškomės naujoms investicijomis į kairę ir dešinę, nors tuo pat metu neturime lėšų anksčiau pastatytiems objektams prižiūrėti. Kaip tie pamaivos, kurie už paskutinius pinigus įsigyja naujas petnešas kelnėms, ant kurių užpakalio žioji didžiulės skylės.

Todėl Darbo partijos frakcijos nariai rudenį rajono tarybai teiks konkretų pasiūlymą – Kėdainių rajono biudžeto strateginiame plane turi būti numatytas specialus piniginis fondas, kuris užtikrintų viešųjų poilsio ir sporto erdvių priežiūrą ir atnaujinimą. 

Mes esame už investicijas Kėdainių rajone – jos naudingos žmonėms, jos svarbios, gerina mūsų visų gyvenimo kokybę. Tačiau lygiai taip pat svarbu išsaugoti tai, kas jau sukurta, nes taip elgiasi ūkiški šeimininkai. Tokiais savo rajone turime jaustis mes visi.

Darbo partijos Kėdainių rajono skyriaus pirmininkas
 
Viktoras Fiodorovas



Politinė reklama. Bus apmokėta iš politinės kampanijos  dalyvio  Darbo partijos sąskaitos. Užsakymo Nr. PR02

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 3.131.110.169.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ telefonai: kaip rinktis?

Partnerio turinys

Jei nusprendėte atsinaujinti telefoną ir išbandyti kažkurį iš naujausių „Samsung“ modelių, pasirinkimas gali pasirodyti keblus, nes visi t...

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...