Telkia pajėgas sveikatos klausimams spręsti

Liepos 23 d.  ryte vyko medicinos įstaigų ir savivaldybės vadovų susirinkimas. Jame nagrinėtas gyventojų nepasitenkinimas medicinos paslaugomis. Kol neišsispręs sveikatos sistemos sutrikimai ir nepadaugės teikiamų paslaugų, tokie susirinkimai vyks dažnai.

Nedelsiant aiškinosi

Rajono meras Valentinas Tamulis su komanda  lankėsi dviejose pagrindinėse Kėdainių rajono medicinos įstaigose  − Pirminės sveikatos priežiūros centre ir ligoninėje. Įvertinus visą šiuo metu susidariusią medicinos sistemos situaciją, kurią dar pablogino „e-sveikatos“ sutrikimai, ir gavus signalus iš gyventojų ne tik merui, bet ir Seimo nariui Dariui Kaminskui, nedelsiant buvo organizuotas išplėstinis šių įstaigų ir savivaldybės vadovų pasitarimas. Kylantis gyventojų nerimas ir baimės dėl jų asmeninės sveikatos tokiu įtemptu metu visiškai suprantamos, todėl buvo analizuojamos nepasitenkinimo priežastys ir galimybės to išvengti.

Paslaugas gauna

Analizuojant faktinius duomenis, akivaizdu, kad gyventojai gauna daugumą svarbiausių ir būtinų paslaugų ir PSPC,  ir ligoninėje. Per 2020 metų birželio mėnesį šeimos gydytojai priėmė 9 338 žmones. Gydymo įstaigose nebesilanko tie, kurie baiminasi dėl COVID-19 infekcijos ir tie, kurių negalima šiuo metu priimti dėl COVID-19 apribojimų. Tačiau negaluojantys ir sergantys ligoniai nėra palikti. Pagal labai griežtus nurodymus šiuo metu gydytojai „gyvai“  per dieną tegali priimti tik 6 pacientus. Dėl pačių pacientų saugumo vienam ligoniui yra skiriama 20 minučių konsultacijai. Po to 20 minučių turi būti vėdinama ir dezinfekuojama patalpa. Tačiau gydytojai vidutiniškai 40 pacientų kasdien konsultuoja telefonu. Toks darbas reikalauja didelio susitelkimo, nes bet kuris gydytojas pasakys, kad daug lengviau būtų priimti žmogų ir matyti jo problemą, o ne tik ją girdėti. Šeimos gydytojų dirba 15, šiuo metu keturi yra atostogose, be to vienas šeimos gydytojas parą laiko dirba karščiavimo klinikoje, kur yra atsakingas už COVID-19 infekcijos suvaldymą.

Situacija gerės

Deja, iš PSPC patalpų iki šiol neišsikraustė statybininkai. Tai pasunkino darbo sąlygas visam skyriui. Remontas jau beveik baigtas ir situacija netrukus keisis.  Bus daugiau kabinetų ir todėl bus priimta dar daugiau žmonių.  Karščiavimo klinika jau yra perkelta į kitas patalpas ir atlaisvintas vaikų poliklinikos skyrius, nors jo veikla ir taip nebuvo sutrikusi. Vaikai yra skiepijami pagal planą. Gydytojos Jūratės Judickienės teigimu, Vaikų ligų skyriuje teikiama apie 90 procentų paslaugų. Šiuo metu žmonės registruojami ir priimami konsultacijoms, tiekiamos ir  stacionariosios paslaugos. Atnaujinti profilaktiniai sveikatos patikrinimai. „Kėdainių ligoninėje šiuo metu nėra eilių pas konsultuojančius specialistus. Gavę siuntimą ir tvarkingai užsiregistravę, pateksite pas bet kurį specialistą (kardiologą, traumatologą, reabilitologą)“, − teigia Ligoninės direktorius Stasys Skauminas.

Prašo kantrybės ir disciplinos

Tačiau suprasdami žmonių įtampas dėl tokį ilgą besitęsiančių sveikatos sistemos trukdymų visi vadovai ir medikai vieningai prašo gyventojų: truputį kantrybės ir disciplinos. „Kovojant su COVID-19 infekcija medicinos sistema patyrė pertvarkas, kurių pasekmės atsiliepia ir darbo organizavimui, ir įstaigų finansavimui, o nerimas dėl ateities atsiliepia ir pačių medikų sveikatai. Šeimos gydytojams tenka milžiniškas krūvis. Įsitikinau, kad dauguma jų iki šiol dirba be atostogų, neturi tinkamų darbo vietų, arba alina savo sveikatą vis dar budėdami skafandruose karščiavimo klinikose, besistengdami paguosti į neviltį puolusius ligonius arba taip, kaip ir kiti žmonės,  išgyvendami dėl  galimo COVID-19 užsikrėtimo pavojaus“, - apsilankęs rajono medicinos įstaigose padėtį įvertino rajono meras Valentinas Tamulis. Tačiau meras pabrėžė, kad turi būti įsiklausoma ir į  žmonių skundus, o paslaugų turi tik daugėti.  

Pervargusių medikų darbą galime visi palengvinti tvarkingai registruodamiesi ir paisydami  visų instrukcijų. Į paskirtą konsultaciją ateikite tik laiku, jums nereikės laukti eilėje kelias valandas. Jeigu jums paskirta konsultacija telefonu – atsiliepkite būtent tuo metu, kad gydytojui nereiktų jūsų „gaudyti“ skambinant po keletą kartų. Juk tuo metu jis priimtų dar vieną pacientą. Keipkitės tik jei turite skundą ar ligą, nes prisiskambinę pacientui gydytojai, deja, neretai išgirsta „pamiršau ko man iš jūsų reikėjo“. Taip pat praneškite, kad nebeatvyksite į konsultaciją.

Rūpi medicinos paslaugų kokybė  

LR Seimo narys Darius Kaminskas pasiūlė savo paramą ir pagalbą sprendžiant visas problemas. Vienas iš uždavinių didinti sveikatos paslaugų prieinamumą šiuo metu ir suteikti kuo daugiau paslaugų gyventojams. Birželis tėra pereinamas laikotarpis ir artimiausiu metu gyventojams turės būti suteikta ne mažiau kaip 70 procentų stacionarinių paslaugų ir ne mažiau kaip 80 procentų ambulatorinių paslaugų. „Jeigu tik negalėsite įgyvendinti šių reikalavimų – ieškosime sprendimo kartu“, - medikus patikino LR Seimo narys, Sveikatos reikalų komiteto narys Darius Kaminskas. Elementarius medicinos įstaigų vadovų klausimus, kurie apsunkina darbą šiuo metu Darius Kaminskas padėjo išsiaiškinti ir sprendė su atitinkamomis institucijomis telefonu iš karto.

Sveikatos klausimai rūpi visiems. Tą pačią dieną anksti ryte medicinos klausimais Kėdainių rajono savivaldybėje vyko dar vienas vadovų pasitarimas kartu su Seimo nariu. Ligoninės finansavimo klausimais pas administracijos direktorių Arūną Kacevičių susirinkimas su medicinos įstaigų vadovais vyko dar penktadienį. Kitas toks susirinkimas vyks kitą savaitę – antradienį.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 18.226.187.24.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ telefonai: kaip rinktis?

Partnerio turinys

Jei nusprendėte atsinaujinti telefoną ir išbandyti kažkurį iš naujausių „Samsung“ modelių, pasirinkimas gali pasirodyti keblus, nes visi t...

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...