Situacija Vilainiuose primena, kaip svarbu laiku pastebėti pasikeitusį vaiko elgesį

Vilainių (Kėdainių r.) seniūnijoje grupė paauglių, kurį laiką kėlusi nerimą vietos gyventojams ir pridariusi čia nemažai nuostolių, buvo identifikuota ir sulaikyta policijos. 

Vaiko teisių gynėjai Kėdainiuose sako, kad paaugliams inicijavo pagalbą, o permainų tikėtis greitai vargu ar įmanoma, mat problemos įsisenėjusios. Ši situacija dar kartą primena tėvams, pedagogams, o ir bendruomenei būti atidžiais – vaiko elgesys nepasikeičia per vieną dieną.

“Labai svarbu kuo anksčiau pastebėti besikeičiantį vaiko elgesį ir nepriskirti to vien paauglystės laikotarpiui. Dažniausiai vaikai iki tol įvairiais būdais bando mums, suaugusiems, perduoti žinią apie jų neatlieptus saugumo, dėmesio ir kitus emocinius poreikius“, – atkreipia dėmesį Kauno apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus  vedėja Neringa Martišienė.

Tokioje situacijoje ypatingai svarbus tėvų vaidmuo. Jei augdamas vaikas stokoja dėmesio, neretai bando jo išsireikalauti destruktyviu elgesiu arba pradeda vartoti alkoholį, svaigintis. Labai svarbu atliepti vaiko poreikius, padėti rasti veiklų, nukreipti energiją teigiama linkme. 

Vaiko teisių specialistai pastebi, kad šiuolaikiniame technikos amžiuje vis mažiau lieka „gyvo“, ir dar mažiau produktyvaus tėvų bendravimo su vaiku. Todėl net trumposios žinutės, bendravimas nuotoliniu būdu yra nepalyginamai geriau, nei buvimas kartu, įnikus į išmanųjį telefoną. Augančiai, besiformuojančiai asmenybei nepamainomas nuoširdus tėvų rūpinimasis, domėjimasis jo pasiekimais ir problemomis, pasidalinimas džiaugsmu ir nerimu, ugdymas asmeniniu tėvų pavyzdžiu. 

Specialistai sako pastebintys tendenciją, kad tokiu elgesiu pasižyminčių jaunuolių daugėja, o jų amžius jaunėja (jauniausiam šioje istorijoje minimam vaikui tik dešimt). Tačiau įprastinės pagalbos priemonės neveikia, atsiduriama neviltyje. Būtent dėl to Lietuva siekia įsigyti pasaulyje pripažintą Multidimensinę šeimos terapijos (MDFT) programą, skirtą keisti vadinamųjų „sunkių“ jaunuolių elgesį. Ji pasiteisino JAV, Estijoje, Suomijoje, Danijoje, Šveicarijoje. MDFT programa skirta 11-19 metų vaikams ir jaunuoliams, turintiems elgesio problemų. Tokių kaip piktnaudžiavimas alkoholiu ar kitomis psichotropinėmis medžiagomis, agresija, mokyklos nelankymas ar panašūs elgesio modeliai.

Iki vėlaus vakaro užsitęsusiame vaiko gynėjų, socialinės srities specialistų, policijos ir Vilainių bendruomenės susitikime sutarta aktyviau bendradarbiauti, keistis informacija, neleisti problemoms įsisenėti, o netinkamai besielgiančiam jaunimui pasijusti nebaudžiamiems. 

“Jeigu gyventojai kenčia, bet nesikreipia pagalbos, mes apie tokį įvykį ir nežinome, – kalbėjo Kėdainių policijos vadas Alvydas Vaina. – Šiai dienai dėl minimų nepilnamečių pradėta iki dešimt ikiteisminių tyrimų”.

Vaiko teisių gynėjai primena, kad savalaikė informacija itin svarbi vaiko gerovės srityje dirbantiems specialistams. Kiekviena savivaldybė turi platų socialinių paslaugų tinklą, suteikiantį galimybę gauti profesionalią pagalbą. Nuo sausio įsigalioję pokyčiai taip pat prisidės prie geresnės šeimos ir vaiko apsaugos: pagal konkrečią situaciją dabar nustatomas apsaugos arba pagalbos poreikis; atsirado naujas laikinosios priežiūros institutas, ilgiau su šeima dirba mobilioji komanda, o į intensyvų darbą įtraukiami ne tik tėvai, bet ir vaikas. Tačiau tėvų indėlis į jų vaiko gerovę neabejotinai yra svarbiausias ir svariausias.




Ramunė Liubinaitė

Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė


Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 3.142.199.138.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ telefonai: kaip rinktis?

Partnerio turinys

Jei nusprendėte atsinaujinti telefoną ir išbandyti kažkurį iš naujausių „Samsung“ modelių, pasirinkimas gali pasirodyti keblus, nes visi t...

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...