Patys gražiausi pavadinimai Kėdainiuose

Rugsėjo 8-osios popietę šventiškai, su muzikiniu kūriniu, naujojoje bibliotekoje pradėtas Kėdainių įmonių ir įstaigų gražiausių lietuviškų pavadinimų konkurso renginys, skirtas Tarptautinei raštingumo dienai. Renginį savo atėjimu pagerbė meras Valentinas Tamulis. Tarp svečių – 2019 metais registruotų UAB, MB, IĮ atstovai, savo įmonėms ar įstaigoms suteikę gražius lietuviškus pavadinimus. Tai įmonių ir įstaigų „Juodasis deimantas“, „Noriu žaisti“, „Sklandus sprendimas“, „Smaragdinė spinta“, „Sumanus vedlys“, „Su ragiukais“, „Vienišas grizlis“, „Virtuali laisvė“, „Žalia sėja“, „Žvejo kiemas“ atstovai

Šiemet iš daugiau nei 80-ies uždarųjų akcinių bendrovių, mažųjų bendrijų, individualių įmonių, registruotų 2019 metais, 10 gražių pavadinimų buvo atrinkta konkursui. 10 pateikta balsuoti kėdainiečiams savivaldybės svetainėje. Komisija išrinko tris gražiausius, o kėdainiečiai, balsuodami svetainėje, vieną gražiausią.

Komisijos išrinktas gražiausiųjų trejetas:

MB „Vienišas grizlis“ (direkt. Valdas Ignatavičius), 

UAB „Sumanus vedlys“ (direkt. Arvydas Augustaitis),

MB „Virtuali laisvė“ (direkt. Linas Aleksandravičius).

Kėdainiečių išrinktas gražiausias  − MB „Žalia sėja“ (direkt. Matas Dargis).

Komisijos, rinkusios gražiausius pavadinimus, sudėtis: 

Rūta Švedienė, Bendrojo skyriaus vyr. specialistė (kalbos tvarkytoja), komisijos pirmininkė; Daina Balasevičienė, VšĮ Kėdainių turizmo ir verslo informacijos centro direktorė; Birutė Konstanblackaitė, Kėdainių profesinio rengimo centro lietuvių kalbos mokytoja metodininkė; Donatas Smalinskas, Valstybinės kalbos inspekcijos viršininko pavaduotojas; Rytas Tamašauskas, Švietimo skyriaus vyr. specialistas.

Savivaldybės meras Valentinas Tamulis pasveikino visus susirinkusius, laureatams įteikė diplomus ir dovanas.

Kalbėdamas meras džiaugėsi, kad lietuviški pavadinimai yra originalūs, nuteikia gerai ir dėkojo toms Kėdainių įstaigoms, įmonėms, kurios renkasi būtent gražius lietuviškus pavadinimus.

„Šią dieną galima vadinti ir švente, kai susitinka kalbos grožis ir verslumas, kūrybingumas ir inovacijos, kai kalbos didybė sujungia mus visus, skirtingų sričių atstovus. Šiandien galime tuo kūrybingumu pasidžiaugti – juk tik savo savitumu esame patrauklūs pasauliui“, − sakė savivaldybės kalbos tvarkytoja Rūta Švedienė, komisijos pirmininkė, vedusi ir organizavusi šį renginį.

„Atrinka buvo atsižvelgiant į tam tikrus kriterijus, nurodytus nuostatuose. Aišku, pats svarbiausias – pavadinimas turi būti lietuviškas, turi atitikti kalbos normas, negali būti dirbtinis žodis, kaip pvz., „Omnesė“, „Altekas“ ir pan. Pavadinimas neturi būti sudarytas iš tiesioginės reikšmės žodžių, skaitmenų, raidinių santrumpų, su vardais ir vietovardžiais sudarytų žodžių junginių ir kt. 2019 metais Kėdainiuose buvo registruota daugiau nei 80 įmonių, įstaigų. Pusė jų buvo su gražiais lietuviškais pavadinimais, iš kurių mes ir rinkome pačius gražiausius, pusė su dirbtiniais, kurių į konkursą neįtraukėme. Buvo nemažai lietuviškų, bet su vietovardžiais ar asmenvardžiais ar tokie, kuriuos galima traktuoti kaip tiesioginės reikšmės pavadinimus, tai tokių į konkursą mes tai pat negalėjome įtraukti, nes neatitiko kriterijų“, − pasakojo R. Švedienė.

Laureatams buvo įteikti diplomai ir dovanos

Atėjusieji į renginį įmonių, įstaigų atstovai trumpai pristatė savo veiklą, paaiškino, kaip išrinko savo įmonei tokį gražų vardą.


Renginyje skambėjo prancūzų kompozitoriaus Leo Delibeso kūrinys „Gėlių duetas“ ir Berto Locho kūrinys „Gettin latin“, kuriuos atliko Kėdainių muzikos mokyklos mokinės Ignė Mediekšaitė ir Medeina Razbadauskaitė bei jų mokytoja Julija Maksimec.


Gražiausių lietuviškų įmonių ir įstaigų pavadinimų konkursas Kėdainiuose buvo organizuotas antrą kartą. 


Valstybinė kalbos inspekcija šiais metais tokį konkursą organizavo jau 12-ą kartą.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 18.218.184.214.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...

Kaip išsirinkti geriausią keptuvę savo virtuvei?

Partnerio turinys

Žmonės, kurie mėgsta gaminti, mėgsta kokybiškas priemones maisto gamybai, todėl renkasi tik aukščiausios kokybės gaminius.