Paneig? mit?, kad v?lyvieji pusry?iai – brangus malonumas: 3 gard?s receptai

V?lyvieji pusry?iai (angl. brunch) ? Lietuv? atkeliavo su trenksmu – m?s? šalyje jie tapo tikra sensacija, kuri? rasite populiariausi? kavini? ar restoran? savaitgalio meniu. Visgi gaminti juos gali ne tik profesional?s kulinarai – klasikiniai v?lyv?j? pusry?i? receptai n?ra sud?tingi, o ir kainuoja kur kas mažiau, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio.




V?lyv?j? pusry?i? gimtadienis




Kitaip nei su daugeliu patiekal? ar maisto tradicij?, galime ?vardinti ne tik v?lyv?j? pusry?i? kilm?s šal?, bet ir gimimo dat?. 1895-aisiais brit? rašytojas G. Beringeris Jungtin?je Karalyst?je išpublikavo straipsn?, kuriame ragino priimti ši? naujov? ir sugalvoti jai tinkamus patiekalus.




„V?lyv?j? pusry?i? tradicija unikali tuo, kad ji gim? ne organiškai kintant skoniams, bet vienam žmogui j? papras?iausiai sugalvojus. G. Beringerio si?lymas anglams buvo paremtas tuo, kad sekmadieniais daugelis m?gsta ilgiau pamiegoti, tad pusry?iai gal?t? b?ti valgomi v?liau. Kartu rašytojas nor?jo, kad šis patiekalas skatint? bendrauti, džiaugtis bi?iuli? draugija ir, kaip pats raš?, „nušluot? prieš tai buvusios savait?s r?pes?ius bei voratinklius““, – pasakoja lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.




Kaip beb?t? keista, si?lym? vis? pirma išgirdo ne patys britai, o amerikie?iai, kurie ši? id?j? išpopuliarino. Neabejotinas v?lyv?j? pusry?i? karalius, Benedikto kiaušinis, taip pat sugalvotas Niujorke – mieste, kuris iki šiol gars?ja bene gausiausiu j? pasirinkimu.




„V?lyv?j? pusry?i? id?ja gim? norint sukurti patiekal?, kuris skatint? džiaugtis laiku su šeima ar draugais, tod?l dažniausiai jie buvo valgomi restoranuose. D?l šios priežasties susidar? ?sp?dis, kad populiariausi v?lyv?j? pusry?i? patiekalai – Benedikto kiaušinis, sald?s blynai su vaisiais, kiaušinien? su šonine – gerokai patuštins pinigin?. Visgi, gaminant juos namuose, galima apsieiti be dideli? išlaid?“, – tikina A. Poleninas.




Padr?sinimas eksperimentuoti virtuv?je




Jei JAV v?lyvieji pusry?iai m?gstami jau ne vien? dešimtmet?, Lietuvoje ši tradicija dar gana nauja ir besiformuojanti. D?l to pasikukliname ir juos gamintis patys.




„Tipinis v?lyv?j? pusry?i? patiekalas susideda iš keli? ingredient?. Pavyzdžiui, sumuštiniai su lašiša ar pl?šytu kumpiu pagardinami salotomis, o šalia kiaušinien?s tiks dviej? r?ši? m?sa ir šviežios daržov?s“, – pastebi A. Poleninas.




Anot „Maxima“ komercijos vadov?s Vilmos Drulien?s, ?vaizdis, kad v?lyvieji pusry?iai b?tinai kainuos brangiai, susidaro ir d?l juose naudojam? produkt? – lašišos, šonin?s ar retesni? vaisi?. Visgi, receptuose dažniausiai t?ra vienas toks ingredientas, o dal? v?lyv?j? pusry?i? galima pasigaminti ir visai neišlaidaujant – iš banan?, uogien?s, jogurto ir kit? ?prast? produkt?.




„V?lyv?j? pusry?i? kaina drastiškai nesiskiria nuo kasdienio pusry?i? meniu. Pavyzdžiui, šonin?s, valgomos ir su kiaušiniais, ir su sumuštiniais, ir netgi su blynais, 200 g kainuoja apie 3 eurus, ta?iau vienam v?lyv?j? pusry?i? patiekalui reikia tik keli? jos riekeli?. Tad šio kiekio užteks pasigardžiuoti dviese ar trise. O daugel? v?lyviesiems pusry?iams reikaling? prieskoni? jau turime savo virtuv?se“, – teigia A.Poleninas.




Trys nebrang?s v?lyv?j? pusry?i? receptai




Benedikto kiaušinis

Patiekalui reik?s:

4 gabaliuk? šonin?s


Šaukštelio acto

4 kiaušini?

2 per pus? perpjaut? nesaldži? duoneli? ar bandeli?;

Sviesto

Padažui reik?s:

10 šaukšt? nes?dyto sviesto


3 kiaušinio tryni?

Šaukšto citrinos sul?i?

Pus?s šaukšto druskos

Žiupsnelio kajeno pipir?

Paruošimas:




Pirmiausia paruošiamas padažas. Ant nedidel?s ugnies ištirpinamas sviestas, leidžiama jam truput? pastov?ti, kad pieno liku?iai nus?st? ? dugn?. Lik?s geltonas sviestas supilamas ? atskir? ind?.


Tuomet ? puod?, kuriame yra šiek tiek vandens, ?statome duben? (vanduo neturi liesti dubens). ? duben? sudedame likusius padažo ingredientus, juos plakame ir po truput? pilame sviest?. Svarbu neskub?ti ir padaž? plakti iki kiek skystesn?s, nei majonezas, konsistencijos.





„Pagaminus padaž?, ant vidutin?s ugnies paskrudinkite šonin? ir kiek nusausinkite jos riebalus. Tuomet atskirame puode užvirkite vanden?, ?pilkite acto, sumažinkite ugn? ir prad?kite d?ti kiaušinius. Išdaužkite kiaušin? ? maž? indel? ir su juo atsargiai ?merkite ? silpnai verdant? vanden? su actu. Kai šis kiaušinis ims kiet?ti, ?merkite kit?. Kai sud?site visus keturis kiaušinius, keletui minu?i? uždenkite puod?. Išimkite kiaušinius ta pa?ia tvarka, kuria ?d?jote, kiekvienam kiaušiniui virus po 3–5 minutes. Tuomet d?kite kiaušin? ant paskrudintos, sviestu pateptos bandel?s, užd?kite šonin? ir užpilkite padaž?“, – pasakoja A. Poleninas.

Keturi? kiaušini? porcijos užteks dviem, pagaminti j? užtruks apie 20 minu?i?. Keturi? kiaušini? su šonine kaina (perkant duoneles, kiaušinius, šonin? bei sviest?) – 4 eurai 19 cent?.





 Sald?s blynai su bananais ir medumi




Reik?s:

2 puodeli? milt?


Šaukšto kukur?z? krakmolo

Šaukšto cukraus

Arbatinis šaukštelis kepimo milteli?

Mažo šaukštelio druskos

Arbatinis šaukštelis cinamono

Puodelio pieno

1 kiaušinio

2 šaukšt? pasirinkto (moli?g? s?kl?, vynuogi? kauliuk? ar kito) aliejaus

2 šaukšt? medaus

Keli? laš? vanil?s ekstrakto

2 sutrint? banan?

Užpil? bei pagard? pagal skon?: pjaustyt? banan?, klev? sirupo, sviesto

Paruošimas:




„Viename inde gerai išmaišykite miltus, kukur?z? krakmol?, cukr?, kepimo miltelius, drusk? bei cinamon?, o kitame – pien?, kiaušin?, aliej?, med?, vanil?s ekstrakt? ir sutrintus bananus. Tuomet abi šias mases supilkite ? vien?, išmaišykite ir po pus? sam?io pilkite ? keptuv?. Nenustebkite, kad mas? bus kiek tirštesn? nei paprast? blyn? – taip yra d?l banan?. Iškeptus blynus valgykite ant viršaus užd?j? dar banan? ir užpyl? sirupo“, – pasakoja lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas.

Laikydamiesi recepte nurodyt? kieki? iškepsite apie 10–12 blyn?, o užtruksite apie 15 minu?i?. Kaina (perkant miltus, pien?, kiaušinius, med?, bananus) – 2 eurai 39 centai.





Granolos ir jogurto desertas
Reik?s:





Pus?s puodelio graikiško jogurto

Ketvirtadalio puodelio granolos su vaisiais

Šilauogi?

Banan?

Avie?i? arba šaukštelio avie?i? uogien?s

Paruošimas:




„Naujausia v?lyv?j? pusry?i? mada yra sveiki, lengvai virškinami patiekalai, pavyzdžiui, granolos ir jogurto deriniai. Pagaminti juos itin paprasta – tereikia nuplauti vaisius, uogas ir sud?ti juos ? duben?l? su jogurtu bei granola – ir turime desert?, kuris suteiks energijos iki popiet?s“, – pataria A. Poleninas.




Pagaminti šiuos v?lyvuosius pusry?ius užtruksite tik kelias minutes. Dviej? duben?li? kaina (perkant visus išvardintus ingredientus) – 4 eurai 35 centai.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 18.221.208.183.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ telefonai: kaip rinktis?

Partnerio turinys

Jei nusprendėte atsinaujinti telefoną ir išbandyti kažkurį iš naujausių „Samsung“ modelių, pasirinkimas gali pasirodyti keblus, nes visi t...

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...