Senosios trobos d?la, jas kei?ia modern?s namai

Tuš­t?­jant so­dy­boms, nai­ki­na­mi kai­mai, ka­dai­se gar­s?­j? sa­vo gy­ven­to­jais ir le­gen­do­mis. Kai ku­rie, pa­va­din­ti ne­?pras­tais ar net­gi keis­tais var­dais, mirš­ta kar­tu su se­no­liais. D?­la se­no­sios pir­kios kai­muo­se – joms ne­be­lie­ka vie­tos tarp mo­der­ni? va­sar­na­mi?, ? ku­riuos sku­ba nuo šur­mu­lio b?­gan­tys mies­tie­?iai.

Prasid?jus vasaros sezonui iš sostin?s ir laikinosios sostin?s ? visas puses nusidriekia didžiul?s automobili? eil?s – miestie?iai traukia ? vasarnamius. Neretai ar?iau miest? esan?ios sodybos virsta ne tik vasarnamiais, bet ir nuolatin?mis gyvenamosiomis vietomis. Panašios tendencijos ryšk?ja ir mažesniuose šalies miestuose. 

Pajieslio gyventojai ir projekto savanoriai siekdami išsaugoti tai, kas byloja apie Pajieslio krašto kulinarin? paveld?, Deveikiški? kaimo sen?sias sodybas ir senuosius nam? apyvokos daiktus, ?m?si kult?rin?s veiklos projekto „Senieji kaimai pasakoja“. 

Projekto tikslas - susipažinti su Aukštaitijos krašto, konkre?iai Pajieslio ir jo apylinki? žodine ir materialia liaudies k?ryba (architekt?ra, tekstile ir kt.), išsaugoti kaip kraštotyrin? medžiag? ir panaudoti vietos bendruomen?s veikloje puosel?jant krašto tradicijas. Siekiant ?gyvendinti šiuos tikslus projekto savanoriai Migl? Jun?yt? ir Edgaras Mileris jau nufotografavo Deveikiški?, Mastaut? ir Šmotiški? kaim? sen?sias sodybas, svirnus, sureng? ekspedicijas  apie Pajieslio krašto kulinarin? paveld?, Deveikiški? kaimo sen?sias sodybas ir senuosius nam? apyvokos daiktus, užraš? pagyvenusi? žmoni? pasakojimus. "Gaila, bet laikas nenumaldomai naikina šias sodybas. Džiaugiam?s, kad bent nuotraukose visa tai išliks", - teig? K?daini? r. savivaldyb?s M. Daukšos viešosios bibliotekos Pajieslio filialo vadov? I. Milerien?.

I. Milerien? džiaugiasi, jog vis dar yra se­no­vi­ni?, ra­mi?, „ne­su­ga­din­t?“ kai­me­li? ir sodyb?, išsau­go­ju­si? sa­vo dva­si?. Sukaupta medžiaga ir paruoštos fotografijos bus pristatytos kaimo bendruomenei

Sekan?io etapo metu bus užrašytas kulinarinis paveldas - vestuvi?, Šv. Velyk?, gav?nios valgiai. "Turime tai padaryti, nes metai b?ga, galintys apie tai papasakoti išeina anapilin", - kalb?jo I. Milerien?.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 18.217.228.35.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...

Kaip išsirinkti geriausią keptuvę savo virtuvei?

Partnerio turinys

Žmonės, kurie mėgsta gaminti, mėgsta kokybiškas priemones maisto gamybai, todėl renkasi tik aukščiausios kokybės gaminius.