Neišvengiamai didės mokestis už atliekų tvarkymą

Nei savivaldybė, nei Kauno regiono atliekų tvarkymo centras neranda vidinių resursų, kaip pamažinti Europos Sąjungos uždėtą taršos mokesčio padidėjimą dėl netinkamo atliekų rūšiavimo. Jei, kaip planuojama, daugiau nei penkis kartus padidės taršos mokestis, neišvengiamai turės didėti ir komunalinių atliekų tvarkymo kaina gyventojams.

Penkis kartus kyla taršos mokestis

Taršos mokestis Lietuvoje kils jau nuo 2020 metų sausio 1 dienos. Jis keisis nuo 5 eurų už toną iki 27,51 euro už toną. Kėdainių rajono savivaldybėje lankęsis LR aplinkos ministras Kęstutis Mažeika ragino rūšiuoti ir kvietė gyventojus suprasti, kad tai vienintelė išeitis norint mokėti mažiau. Rajono vadovai išsakė savo rūpestį dėl mokestinės naštos gyventojams padidėjimo. Ministras patikino, kad ministerija teikia siūlymą Seimui taršos mokestį didinti palaipsniui. Ar tam pritars Seimas, dar nėra aišku.


Pradės deginti atliekas


Tačiau aplinkos ministras pranešė ir gerą žinią: Kauno kogeneracinė jėgainė jau netrukus gruodžio mėnesį bandys deginti pirmąją partiją atliekų. Tai reiškia, kad po truputį ims mažėti atliekų kiekiai, patenkantys į sąvartyną. Jų vis daugiau bus sudeginama. Zabieliškyje ir toliau veiks atliekų rūšiavimo gamykla. Iš jos neperdirbamos ar nekompostuojamos atliekos ir bus vežamos deginti į Kauną. Skaičiuojama, kad per metus Kaune bus sudeginama 200 tūkstančių tonų atliekų. Padėtį dar gelbėtų, jei įsibėgėtų perdirbamų pakuočių naudojimas pramonėje ir buityje. Gamintojai turi pradėti gaminti perdirbamas pakuotes, į kurias būtų dedamos ir prekės, ir produktai. Šiuo metu rinkoje yra begalė neperdirbamų pakuočių.  

Ilgai sprendė

Mokesčio už atliekų šalinimą sąvartyne augimą Kauno regiono atliekų tvarkymo centras svarstė su visomis Kauno regiono savivaldybėmis dar šį rudenį. Spalio 9 dieną pristatymas vyko Kėdainių savivaldybėje. Savivaldybės vadovai kreipėsi ir įpareigojo Kauno regiono atliekų tvarkymo centrą dar atidžiau išnagrinėti galimybes, tačiau, anot Kauno RATC vadovų, jokių vidinių resursų nėra. Taršos mokestis kyla dėl Europos Komisijos rekomendacijos bei atliekų tvarkymo hierarchijos principo. Jis nurodo mažinti atliekų šalinimą ir perdirbti atliekas.  

Yra tik vienas būdas susimažinti mokesčius – rūšiuoti atliekas. Tai ne tik sutaupytų asmeninių ir valstybės pinigų, bet ir saugotų mūsų aplinką. Rūšiuoti turime taip rimtai, kad atliekų kiekis realiai pradėtų mažėti. Tačiau kol kas ir mūsų rajone, ir Kauno regione, ir visoje šalyje atliekų kiekiai, kuriuos reikia šalinti, sąvartynuose tik didėjo. Kaip ir minėjo aplinkos ministras Kęstutis Mažeika, nuo kitų metų jau tikrai padidės deginimo pajėgumai. Tuomet galima tikėtis ir mokesčio mažėjimo.

Iš ko susideda mokestis už atliekų tvarkymą?

Kėdainių rajono savivaldybės už atliekų tvarkymą nustatytas mokestis gyventojams susideda iš:

regioninės sistemos mokesčio (kitaip vadinamas „vartų“ mokestis) – 61% ;


atliekų surinkėjo mokesčio – t. y. komunalinių atliekų surinkimo Kėdainių rajono  savivaldybės teritorijoje ir išvežimo paslauga, kurią moka savivaldybė vežėjui pagal sutvarkytus atliekų kiekius, tai yra tai, ką sumoka savivaldybė už atliekų  tvarkymą   – 36%;

administravimo mokesčio – 3%.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 18.221.187.121.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...

Kaip išsirinkti geriausią keptuvę savo virtuvei?

Partnerio turinys

Žmonės, kurie mėgsta gaminti, mėgsta kokybiškas priemones maisto gamybai, todėl renkasi tik aukščiausios kokybės gaminius.