Naujovė Kėdainiuose – socialinės dirbtuvės – jau greit!

Jau greitai, nuo kitų metų sausio, Kėdainiuose ims veikti vadinamosios socialinės dirbtuvės. Tai naujas reiškinys, kol kas Lietuvoje tokių dirbtuvių vos kelios – kėdainiečiai bus vieni iš pirmųjų, pradedantys tokią praktiką. Jas rengs Kėdainių VšĮ Gyvenimo namai sutrikusio intelekto asmenims, kurie dalyvavo Neįgaliųjų reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skelbto projekto „Nuo globos link galimybių: bendruomeninių paslaugų plėtra“ partnerių atrankos konkurse ir gavo finansavimą 210 tūkst. eurų socialinių dirbtuvių veiklai vykdyti. Numatyta, kad dirbtuvės veiks 36 mėn.

Projektas buvo rašytas būtent dėl įsteigimo socialinių dirbtuvių, kuriose dirbs žmonės su proto negalia. Dirbtuvės steigiamos pačiuose VšĮ Gyvenimo namuose sutrikusio intelekto asmenims. Dešimt kėdainiečių su sutrikusiu intelektu darys atvirukus, gamins papuošalus bei suvenyrus, siųs maišelius, megs ir pan.

Dalyvaus šiame projekte ir darbus darys keli neįgalieji, dabar gyvenantys šiuose namuose (iš viso šiuo metu namuose gyvena 21 žmogus), ir keli tie, kurie yra jau išėję iš institucinės globos arba yra pabaigę specialiąją mokyklą. Tikimasi, kad norinčiųjų dirbti bus, nes dalyvaujantys projekte galės ir save realizuoti, savo gebėjimus atskleisti, ir aktyviau įsitraukti į socialinį gyvenimą bei pasijusti reikalingi visuomenei, o taip pat bus mokama stipendija – 38 Eur per mėnesį.

Dirbantieji turės sukurti produktą, kurį reikės parduoti, tad atsiras net tokia pareigybė – rinkodaros vadybininkas, kuris turės tuos gaminius reklamuoti, ieškoti galimybių parduoti. Penkis procentus nuo gaunamos pardavus sumos galima bus pasilikti dirbtuvėms, t. y. dirbantieji turės užsidirbti, todėl reikės stengtis gaminius padaryti reikalingus, paklausius, geros kokybės ir, be abejo, juos parduoti.

„Važinėsim per įstaigas ir klausime, galbūt kokių gaminių jiems galėtume pagaminti, bandysime parduoti turguje, vietos parduotuvėlėse ir internete. Dabar daug kalba apie ekologiją, galbūt kam nors reiktų ekologiškų drobinių maišelių pirkiniams ar kitokių panašių gaminių“, − apie būsimą veiklą pasakoja VšĮ Gyvenimo namų sutrikusio intelekto asmenims direktorė Asta Rekštienė, rengusi projektą konkursui.

Šioms socialinėms dirbtuvėms, kurios veiks trejus metus, bus naudojamos Gyvenimo namų sutrikusio intelekto asmenims patalpos, reikiamos įrangos irgi turima pakankamai. Už projekto lėšas bus įsigyta priemonių, taip pat, kaip jau minėta, bus mokama dirbantiesiems stipendija ir dar bus mokamas darbo užmokestis. Bus įsteigti užimtumo specialisto, rinkodaros vadybininko, socialinio darbuotojo padėjėjo etatai.

Anot A. Rekštienės, neįgaliesiems reikės dirbti 8 darbo valandas, bet suprantama, kad ne visi galės išdirbti aštuonias valandas, galbūt bus taip, kad dirbs tarsi „puse etato“, t. y. du žmonės po keturias valandas, na, darbo vieta bus dalijama tarsi į dvi dalis. Vieni žmonės galbūt galės dirbti ir visas 8 valandas ir visus 3 metus, o kitiems taip gali ir neišeiti dėl sveikatos bei gebėjimų. Šie žmonės visgi ypatingi ir jų kitoks gyvenimo bei darbo rimtas, kitokios galimybės. Bet labai aišku, kad žmonės nori būti reikalingi, kažko naujo išmokti ir, žinoma, nors kažkiek užsidirbti.

„Mūsiškiai tikrai norės dirbti, jie ir dabar daro tokius gražius gaminius ir mes vykstame į muges, pardavinėjame ir džiaugiamės, kad perka mūsų darbelius, kad esame reikalingi. Padirbėję tose dirbtuvėse dar atsakingiau ir rimčiau, išmokę naujų dalykų, įgiję naujų gebėjimų, tie žmonės galbūt bus reikalingi mūsų įmonėms, kas žino, galbūt mūsų neįgalieji būtų labai geri darbuotojai“, − optimistiškai į ateitį žvelgia A. Rekštienė.

„Tai iššūkis ir naujovė ir tiems žmonėms, ir man pačiai. Žinoma, galima buvo nekreipti dėmesio į tą konkursą ir neteikti projekto, bet norisi naujovių ir išbandymų. Bus daug papildomų rūpesčių, bet visgi turime pabandyti“ – kalbėjo A. Rekštienė.

Anot savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėjos Jūratės Blinstrubaitės,  tokių socialinių dirbtuvių veikla yra svarbus dalykas ne tik plėtojant socialines paslaugas Kėdainių rajone, bet integruojant neįgaliuosius į bendruomenę. „Gerai yra tai, kad socialinių dirbtuvių veikla nukreipta ne į užimtumo organizavimą, kaip buvo iki šiol, o į neįgaliųjų darbinių įgūdžių lavinimą realioje darbo aplinkoje”, – sakė J. Blinstrubaitė.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 18.117.81.240.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ telefonai: kaip rinktis?

Partnerio turinys

Jei nusprendėte atsinaujinti telefoną ir išbandyti kažkurį iš naujausių „Samsung“ modelių, pasirinkimas gali pasirodyti keblus, nes visi t...

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...