Medikai: peršalimas savaime nereiškia koronaviruso ir pateikia rekomendacijas

Nors Lietuvoje šiuo metu nei įtariamų, nei patvirtintų naujojo koronaviruso infekcijos atvejų nenustatyta, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Ekstremalių situacijų operacijų centras (ESOC) aktyviai imasi prevencinių veiksmų, siekiant apsaugoti žmones nuo galimų grėsmių.

Efektyviausios priemonės koronaviruso prevencijai – konsultavimas ir grįžusiųjų socialinių kontaktų vengimas.
Mieli kėdainiečiai, jeigu šiemet lankėtės Kinijoje, Italijoje, kitose šalyse, kuriose užfiksuoti susirgimų koronavirusu atvejai ir grįžę pajutote simptomus, panašius į gripo, kreipkitės į bendrąjį pagalbos centrą tel. 112. Kilus klausimų dėl naujojo koronaviruso, galima skambinti visą parą tel.: 8 618 79984, 8 616 94562.

Naujausią informaciją rasite čia: http://nvsc.lrv.lt/

http://sam.lrv.lt/lt/naujienos/prevenciniai-veiksmai-del-naujojo-koronaviruso-informacija-nuolat-papildoma

Atsižvelgdama į tarptautinių ekspertų išvadas, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir NVSC rekomenduoja žmonėms, kurie neseniai grįžo iš Kinijos, Italijoje, kitose šalyse, kuriose užfiksuoti susirgimų koronavirusu atvejai, 14 dienų nuo paskutinės buvimo minėtose šalyse dienos likti namuose ir stebėti savo sveikatą. Tuo laikotarpiu darbdavių, kurių įmonėse dirba ar siekia įsidarbinti žmonės, neseniai lankęsi Kinijoje, Italijoje, kitose šalyse, kuriose užfiksuoti susirgimų koronavirusu atvejai, prašoma suteikti galimybes jiems dirbti namuose nuotoliniu būdu. Jei to nepavyksta padaryti, tuomet asmenys gali kreiptis į NVSC, kuris organizuos nedarbingumo išdavimą.

Jei norite pateikti informaciją apie save, galite kreiptis į NVSC tel. 8 5 2124098 arba rašyti el. paštu info@nvsc.lt.

DĖL INFORMACIJOS APIE NEDARBINGUMO PAŽYMŲ IŠDAVIMĄ NEPALANKIOS EPIDEMIOLOGINĖS SITUACIJOS PASAULYJE METU

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija informuoja, kad Pasaulio sveikatos organizacijai paskelbus tarptautinio masto ekstremalią situaciją dėl COVID-19 plitimo, vadovaujantis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro rekomendacijomis, asmenims, buvusiems sąlytyje su COVID-19 infekcijos atveju arba buvusiems vietovėje, kurioje yra nustatytas COVID-19 plitimas visuomenėje, rekomenduojama vengti bet kokių socialinių kontaktų, kelionių bei, jei įmanoma, likti namuose 14 dienų nuo paskutinės sąlyčio ar buvimo vietovėje, kurioje yra nustatytas COVID-19 plitimas visuomenėje, dienos. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos 2020 m. vasario 7 d. raštu Nr. (10.2.3.4-412)10-799 „Dėl asmenų atvykusių iš Kinijos per pastarųjų 14 dienų laikotarpį“, darbdaviams rekomenduojama suteikti galimybę asmenims, atvykusiems iš Kinijos Liaudies Respublikos, dirbti nuotoliniu būdu 14 dienų nuo išvykimo iš šios šalies dienos. Jei darbdavys nesuteikia tokios galimybės, šiems asmenims gali būti suteikti nedarbingumo pažymėjimai maksimaliam inkubaciniam laikotarpiui, t. y. 14 dienų.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – NVSC) specialistai, nustatę asmenis, kuriems gali būti suteiktas nedarbingumas dėl aukščiau išvardintų priežasčių, bei vadovaudamiesi Užkrečiamosios ligos židinio ir protrūkio epidemiologinės diagnostikos ir kontrolės tvarkos aprašu, patvirtintu Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2016 m. spalio 7 d. įsakymu Nr. V-1159 „Dėl Užkrečiamosios ligos židinio ir protrūkio epidemiologinės diagnostikos ir kontrolės tvarkos aprašo patvirtinimo“ (toliau – Tvarkos aprašas), užpildo Asmens, turėjusio sąlytį su užkrečiamąja liga, siuntimą pas šeimos gydytoją (Tvarkos aprašo 2 priedą) (toliau – Siuntimas), kurio 6 punkte „Užkrečiamosios ligos ar sukėlėjo, su kuriais asmuo turėjo sąlytį, pavadinimas“ įrašo „14 dienų laikotarpyje keliavo Kinijoje. Galimas sąlytis su COVID19 atvejais“, o 7 punkte „Siuntimo priežastis“ – „skiriamas izoliavimas namuose“, bei išsiunčia Siuntimą į asmens sveikatos priežiūros įstaigą (toliau – ASPĮ), kurioje asmuo yra registruotas. NVSC specialistai, kasdien susisiekdami ir užrašydami sveikatos būklės duomenis, t. y. ar asmenims nepasireiškė jokie ligos simptomai, vykdo aktyvų asmenų, kuriems paskirtas saviizoliacijos režimas, sveikatos būklės stebėjimą 14 dienų nuo paskutinės sąlyčio ar buvimo vietovėje, kurioje yra nustatytas COVID-19 plitimas visuomenėje, dienos.

Atkreipiame dėmesį, kad infekcinių ligų gydytojai, šeimos gydytojai ar vidaus ligų gydytojai, gavę NVSC Siuntimą ir vadovaudamiesi Elektroninių nedarbingumo pažymėjimų bei elektroninių nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimų išdavimo taisyklėmis, patvirtintomis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro ir Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro 2005 m. birželio 30 d. įsakymu Nr. V-533/A1-189 „Dėl Teisės aktų, susijusių su elektroniniais nedarbingumo pažymėjimais bei elektroniniais nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimais, patvirtinimo“, gali išduoti elektroninius pažymėjimus asmenims, nušalintiems nuo darbo (tarnybos) dėl saviizoliacijos nustatytam laikotarpiui.

Tokiais atvejais nėra įrašomas kodas pagal TLK-10-AM klasifikaciją, tačiau nurodoma, kad asmuo nušalinamas nuo darbo dėl epideminės situacijos. Tokiais atvejais, prašome taikyti pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros nuotolines sveikatos priežiūros paslaugas. Kilus klausimams, prašome kreiptis į NVSC Kauno departamentą, tel. 8 37 33 16 77.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 3.14.70.203.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ telefonai: kaip rinktis?

Partnerio turinys

Jei nusprendėte atsinaujinti telefoną ir išbandyti kažkurį iš naujausių „Samsung“ modelių, pasirinkimas gali pasirodyti keblus, nes visi t...

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...