Kėdainių valdančiojoje koalicijoje – pokyčiai

Kėdainių rajono tarybos valdančiojoje koalicijoje – pokyčiai. Šią savaitę prie valdančiosios koalicijos, kurią sudaro didžiausia tarybos frakcija „Mūsų krašto sėkmei“ ir Socialdemokratų partijos atstovas, prisijungė trys rajono tarybos nariai, atstovaujantys Darbo partijai. Iki šiol valdančiajai koalicijai priklausę, tačiau dažnai kartu su opozicija dirbę trys valstiečiai ir žalieji iš koalicijos pasitraukė patys, nepaisant to, kad koalicinėje sutartyje iš esmės nepasikeitė jokios nuostatos.  

Pokyčiai realiai tik formalūs

Rajono taryboje įvykę pokyčiai iš esmės yra tik formalūs – politinių jėgų pusiausvyra išliko ta pati – valdančioji koalicija rajono taryboje turi 15 balsų iš 27.

Valdančiąją koaliciją nutarta išplėsti kviečiant prie jos prisijungti daugiau rajono tarybos narių, nes siekiama vieno tikslo, kuris turėtų būti bendras visiems politikams – kad rajono taryboje būtų dirbama racionaliai, kad sprendimai būtų išdiskutuojami iš esmės ir priimami per trumpiausią laiką, kad savivaldybės administracijai juos būtų galima įgyvendinti nedelsiant.

Trys prisijungė, trys pasitraukė

Kad rajono žmonės greičiau sulauktų jiems reikalingų sprendimų, į valdančiąją koaliciją ateina dirbti trys gerai rajone žinomi ir savivaldos reikalus išmanantys rajono tarybos nariai, atstovaujantys Darbo partijai: Indrė Fiodorova, Dangiras Kačinskas ir Vygantas Vanagas. 

Viliamasi, kad su naujosios koalicinės sutarties pasirašymu Kėdainių rajono politikoje bus mažiau susiskaldymo ir pačių tarybos narių susiskirstymo į geresnius ar blogesnius, labiau ar mažiau vertus pasitikėjimo. 

Kaip teigia frakcijos „Mūsų krašto sėkmei“ atstovai, reikia vertinti kiekvieną žmonių išrinktą rajono tarybos narį, nepriklausomai nuo to, kokiai politinei jėgai jis atstovauja. 

Pasak jų, realiai rajone politikos yra nedaug. Vyrauja konkrečių darbų būtinumas ir gyventojams iškilusių problemų sprendimas, todėl visiškai nesuprantama, kaip viena politinė jėga bando save sureikšminti kitų politinių jėgų atžvilgiu.

Dirbdami su valdančiaisiais, dirbo su opozicija?

Naujai sudarytos valdančiosios koalicijos partneriams sunku suprasti valstiečių ir žaliųjų atstovų viešus postringavimus, esą šie su vienais gali dirbti, o su kitais – šiuo atveju Darbo partijos tarybos nariais – ne. 

Praėjusią kadenciją valstiečiai ir žalieji negalėjo dirbti kartu su liberalais, nes šie bendradarbiavo su darbiečiais, o šią kadenciją, nors iki šiol ir priklausė valdančiajai koalicijai, jie jau atvirai dirbo su tais pačiais liberalais, kurie yra pasiskelbę opozicija. 

Valentinas Tamulis: „Kėdainiuose visi vieni kitus pažįstame ir čia skirstytis į priešus, brėžti raudonas linijas – neteisinga, nes mus, visus į rajono tarybą išrinktus politikus, palaiko šio krašto žmonės.“ Asmeninio archyvo nuotr. 

Valentinas Tamulis: „Kėdainiuose visi vieni kitus pažįstame ir čia skirstytis į priešus, brėžti raudonas linijas – neteisinga, nes mus, visus į rajono tarybą išrinktus politikus, palaiko šio krašto žmonės.“ Asmeninio archyvo nuotr.

Valstiečių neišsižadėjo

Rajono meras Valentinas Tamulis sako, kad nusprendus išplėsti valdančiąją koaliciją, jo vadovaujama komanda valstiečių ir žaliųjų neišsižadėjo – anaiptol – jiems pirmiesiems buvo pasiūlyta pasirašyti atnaujintą koalicijos sutartį.

„Ankstesnioji koalicijos sutartis aiškiai sakė, kad prie koalicijos gali jungtis ir kiti tarybos nariai, kurie pritaria koalicijos sutarties programinėms nuostatoms. 

Metus laiko dirbant buvusioje koalicijoje matėsi, kad valstiečiai ne visada mus palaikė. 

Kai kurie jų tarybos nariai elgdavosi ne kaip mūsų koalicijos partneriai, o kaip opozicija. 

Sulaukėme daug nepagrįstos kritikos, būta ir kitų dalykų – tokie poelgiai – ne koalicijos partnerio. Ir mes net iš žmonių sulaukdavome kritikos, kad pakenčiame tokį valstiečių elgesį. Sulaukėme ir klausimų, kiek ilgai tai toleruosime. 

Tikrai nesijautė, kad valstiečiai būtų buvę mūsų koalicijos partneriai.

Dėl to pastaruoju metu buvo ieškoma galimybių praplėsti koaliciją ir pritraukti naujus partnerius. Dėl to buvo šnekamasi su darbiečiais. 

Nepaisant visko, valstiečiams pirmiesiems pasiūlėme pasirašyti naują koalicijos sutartį, tačiau jie į šios sutarties pasirašymą neatvyko ir laikosi savo nuostatos, kad jie negali dirbti su darbiečiais.

Aš negaliu pasakyti, kad teigiamai vertinu valstiečių pasirinkimą. 

Jų užduotis, kaip ir mūsų visų – dirbti Kėdainių krašto žmonėms. Ir tokioje provincijoje kaip Kėdainiai braižyti kažkokias raudonas linijas, deklaruoti, kad su tuo ar su tuo negaliu dirbti – man tokie dalykai nepriimtini. 

Aš manau, kad visi politikai turi dirbti žmonėms, o ne žiūrėti savo politinių interesų ar asmeninių reitingų. 

Kėdainiuose visi vieni kitus pažįstame ir čia skirstytis į priešus, brėžti raudonas linijas – neteisinga, nes mus, visus į rajono tarybą išrinktus politikus, palaiko šio krašto žmonės. 

Kaip bebūtų, už valstiečius balsavo net mažiau rajono gyventojų nei už darbiečius. 

Tomas Bičiūnas: „Mes buvome ir liekame valdančiojoje koalicijoje, nes realiai niekas nesikeičia, tik maža dalis partnerių, kurie, mūsų partijos skyriaus manymu, buvo pakankamai nekoaliciški ir nedraugiški.“ Giedrės Minelgaitės-Dautorės / „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.

Tomas Bičiūnas: „Mes buvome ir liekame valdančiojoje koalicijoje, nes realiai niekas nesikeičia, tik maža dalis partnerių, kurie, mūsų partijos skyriaus manymu, buvo pakankamai nekoaliciški ir nedraugiški.“ Giedrės Minelgaitės-Dautorės / „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.

Valstiečiai į tarybą pateko tik trys, o darbiečiai – keturi. Tai reiškia, kad už juos balsavo dar daugiau žmonių nei už valstiečius, tad kodėl jie negalėtų dirbti valdančiojoje koalicijoje?

Tad nereiktų susireikšminti kai kuriems politikams, o patekus į tarybą tiesiog reikėtų sutarti ir ieškoti pačių geriausių sprendimų žmonėms“, – sako Kėdainių rajono meras V. Tamulis.

Sieks bendro tikslo

Nauja valdančioji koalicija nurodo, kad jos tikslas – sklandus darbas rajono taryboje, greitas ir teisingas sprendimų priėmimas. Taip pat pabrėžiama, kad koalicija yra atvira kiekvienam žmonių išrinktam rajono tarybos nariui, kuris nori prisidėti prie naujų idėjų teikimo, sprendimų priėmimo ir bendro visų tarybos narių darbo.

Valdančiojoje daugumoje nuo pat jos sudarymo pradžios dirbantis ir socialdemokratams atstovaujantis tarybos narys Tomas Bičiūnas sako nematąs nė vienos priežasties, dėl ko būtų galima pasitraukti iš valdančiosios koalicijos, todėl jam keistai atrodo kolegų valstiečių ir žaliųjų pasitraukimas.  

„Einant į rajono tarybą mes, socialdemokratai, visiems žmonėms sakėme – mes dirbsime su bet kokia politine jėga, kuri tikrai pateiks programą ir numatys darbus, reikalingus miestui. 

Ta programa yra pateikta, iki šiol mes ją įgyvendinome dirbdami valdančiojoje koalicijoje. Plečiantis koalicijai, koalicinė sutartis nesikeičia – programinis turinys išlieka toks pat, nepakitęs, toks, kokį jį ir suderinome, tad nėra jokio pagrindo koalicijos partneriams nesutarti ar nedirbti su tais tarybos nariais, kurie pritaria mūsų programai.

Mes buvome ir liekame valdančiojoje koalicijoje, nes realiai niekas nesikeičia, tik maža dalis partnerių, kurie, mūsų partijos skyriaus manymu, buvo pakankamai nekoaliciški ir nedraugiški“, – sako rajono tarybos narys T. Bičiūnas. 

„Rietenos tarp politikų turi baigtis“

Jauniausia rajono tarybos narė Indrė Fiodorova, paklausta, kodėl darbiečiai nusprendė prisijungti prie rajono valdančiosios koalicijos, sakė: „Pusė milijono eurų! Tiek gyventojų pajamų mokesčio neteko Kėdainių rajonas per vieną karantino mėnesį!

Ir mes dar nesame blogiausioje situacijoje ar juo labiau vieninteliai tokie. Kai kurios savivaldybės jau šiandien garsiai kalba apie vis prastėjančią situaciją ir tai, kad metų gale nebebus lėšų ne tik užbaigti pradėtus svarbius projektus, bet ir mokėti atlyginimus mokytojams, medikams, kitiems savivaldybių įstaigų darbuotojams!

Ką susiklosčius tokioms aplinkybėms darytų „normali“ opozicinė partija? Tyliai pasėdėtų krūmuose, kol viskas taptų dar blogiau ir tada išlįstų šaukti: „žiūrėkit, ką padarė tie...“. Įprasta politinė taktika.

Didžiuojuosi, kad Darbo partija nėra tokia.

Gavusi Kėdainių rajono mero Valentino Tamulio kvietimą, pirmadienį po ilgų ir tikrai ne pačių lengviausių diskusijų komandoje, Darbo partijos skyriaus taryba priėmė sprendimą jungtis prie valdančiosios daugumos.

Kodėl lendame ten, kur artimiausiu metu nebus taip patogu kaip opozicijoje? 

Atsakymas paprastas – mūsų partijos nariai mano, kad buvo išrinkti į rajono Tarybą tam, kad dirbtų kėdainiečiams. Ne tuščiai ginčytųsi, nebandytų revanšuotis už praeities pralaimėjimus tiesioginiame eteryje, nematuotų demokratijos „lygio“ per savo prizmę, o dirbtų. Ir dirbtų tada, kai rajono žmonėms to reikia.

Šiandien yra ta diena, kai reikia prisiimti atsakomybę ir mes tai darome. 

Mes neįsipareigojome besąlygiškai palaikyti viską, kas bus svarstoma rajono taryboje, šiandien įsipareigojome diskutuoti dėl kiekvieno klausimo ir diskusijoje priimti geriausią sprendimą. 

Tokiu principu vadovausimės viso darbo koalicijoje metu, kurioje yra LSDP ir judėjimo „Mūsų krašto sėkmei“ tarybos nariai. O visa tai tęsis tiek, kiek galėsime pasitikėti vieni kitais.

Mes visada už tai, kad rietenos tarp politikų turi baigtis. 

Turime prisiminti, kad žmonės tarybos narius išrinko dirbti, diskutuoti apie idėjas Kėdainiams ir jas įgyvendinti.“

Laikraštis ,,Rinkos aikštė"

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 3.145.191.22.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ telefonai: kaip rinktis?

Partnerio turinys

Jei nusprendėte atsinaujinti telefoną ir išbandyti kažkurį iš naujausių „Samsung“ modelių, pasirinkimas gali pasirodyti keblus, nes visi t...

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...