Kėdainių miestą stebi vaizdo kameros

Į stebėjimo punkte įrengtus monitorius realiuoju laiku atkeliauja vaizdas iš 29 šiuo metu mieste veikiančių vaizdo stebėjimo kamerų. Netukus bus įjungtos dar 8. Taip pat yra naudojamos 6 kilnojamosios kameros. Jų vietos nuolat keičiamos pagal prašymus ar poreikį. Kamerų eksploatacijai numatyta 100 tūkstančių eurų.

Įsigijo papildomai kamerų

Naujosios kameros turi optinės ašies valdymą 360 laipsnių horizontalioje plokštumoje. Tai reiškia, kad jos sukasi nenutrūkstamai bei  apverčia vaizdą vertikaliai. Tokios skaitmeninės kameros užtikrina kokybišką vaizdą. Po naujųjų kamerų įjungimo mieste iš viso veiks 37 stacionarios kameros. Naujųjų vaizdo stebėjimo kamerų įsigijimas, jų montavimas ir priežiūra per 35 mėnesių sutarties laikotarpį kainuos 18 799,90 Eur.

Šešios  kilnojamosios kameros  kaip ir iki šiol bus perkeliamos nuolat pagal gyventojų ar įmonių prašymus bei skundus. Jeigu tik nustatoma, pamatoma ar kitaip pranešama apie probleminę vietą – kamera joje ir įjungiama kaip įmanoma greičiau. Pavyzdžiui, praėjusių metų pabaigoje vos įvedus eismo ribojimus per didžiąsias metų šventes mobiliosios vaizdo stebėjimo  kameros buvo pastatytos eismo kontrolės punktuose ribojant įvažiavimus į miestą. Jomis jau iš karto po pirmojo savaitgalio buvo nustatyti 5 galimi  pažeidimai.

Budi ir stebi kiaurą parą

Vaizdo duomenys perduodami į darbo vietą Kėdainių miesto seniūnijoje. Ten yra įrengtas stebėjimo punktas su monitoriais. Penki Viešosios tvarkos skyriaus budėtojai vaizdą iš visų kamerų stebi pamainomis po 12 valandų. Vaizdo duomenys stebimi visą parą, o įrašai saugomi. Kas rytą Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Danutė Mykolaitienė darbuotojams duoda specialius pavedimus, jei kažkuri vieta jau kelia rūpestį dėl netvarkos ar kitų pažeidimų. Pavyzdžiui, vos tik buvo gautas skundas iš vienos iš gatvių, kad  transporto priemonių vairuotojai judėdami nepaiso kelio ženklų. Iš karto padidintas skyriaus budėtojų dėmesys buvo nukreiptas į tą gavę ir į tą konkrečiai paminėtą vietą.

Informuoti reikia Viešosios tvarkos skyrių

Kartais gyventojai nežino, kur kreiptis ir apie vieną kitą bėdą praneša laikraščiams ar televizijai arba dažniausiai piktinasi patys ir rašo draugams į socialinius tinklus, tačiau apie ne vietoje išmestas atliekas ar kitus pažeidimus reikia skambinti tiesiai į Viešosios tvarkos skyrių ir problemos bus sprendžiamos. „Mes dirbame žmonėms“, − taip visada sako naujoji Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Danutė Mykolaitienė. Ir tikrai nesunku paprašyti pastebėti vieną ar kitą vietą, bet apie Jūsų rūpestį turi būti informuotas Viešosios tvarkos skyrius.

Darbo valandomis jums atsilieps telefonu 8 800 41 510, o po darbo valandų jūsų pranešimas bus įrašytas, bet neliks neišgirstas. Galite parašyti e. p. viesojitvarka@kedainiai.lt. „Jeigu akivaizdžiai matote asmenis, darančius pažeidimus, tai iš karto nieko nelaukiant reikia pranešti tik policijai 112“, − gyventojų prašo skyriaus vedėja. Tuomet, jos teigimu, pažeidėją galima spėti sulaikyti vietoje darantį nusižengimą.

Į Viešosios tvarkos skyrių taip pat galite kreiptis ir jeigu norite išaiškinti prieš kelias dienas padarytą pažeidimą. Danutė Mykolaitienė kartu su skyriaus budėtojais visos nakties įrašus peržiūrėjo, kai buvo sudegintas mūsų „Vaivorykštės“ tiltas.

Vaizdo stebėjimo kameromis per 2020 metus buvo fiksuoti 993 įvairūs atvejai apie galimus teisės pažeidimus, pagal kuriuos buvo atlikti aplinkybių tikslinimai. Vien intensyviai pradėjus keisti stebėjimo darbo tvarką, praeitų metų gruodžio mėnesį ir jau per šias sausio pirmąsias dienas negyvų kamerų akyse atsidūrė ir buvo nustatyti 46 galimi  įvairūs teisės pažeidimai. Paskutinis itin svarbus atvejis jau buvo paviešintas atskirai. Tai operatyviai nustatyti ir sulaikyti du teršėjai Kęstučio gatvėje. Buvo pastebėta, kad ten, neleistinoje vietoje, vis atsiranda daug šiukšlių. Skyrius sutelkė visą dėmesį ir netrukus buvo užfiksuoti, o vėliau ir nubausti įžūliai savo šiukšles iškrovę teršėjai.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 3.134.104.173.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...

Kaip išsirinkti geriausią keptuvę savo virtuvei?

Partnerio turinys

Žmonės, kurie mėgsta gaminti, mėgsta kokybiškas priemones maisto gamybai, todėl renkasi tik aukščiausios kokybės gaminius.