Kėdainių krašto garbės piliečio Česlovo Milošo premija – Giedrei Kadžiulytei

Penktadienį Kėdainių miesto šventės ir Kultūros istorijos festivalio RADVILIADA 2021 atidarymo metu, ketvirtą kartą paskelbtas ir apdovanotas Kėdainių krašto garbės piliečio Česlovo Milošo premijos laureatas.  Ja tapo Giedrė Kadžiulytė, redaktorė, leidėja, kultūros renginių organizatorė ir kultūrinių procesų dalyvė, leidyklos „Apostrofa“ vadovė ir spiritus movens.

Giedrės Kadžiulytės įsteigtoje leidykloje „Apostrofa“ išleistos tokios knygos, kaip „Gimtoji Europa“, „Czeslawo Miloszo Vilnius: tekstai ir fotografijos“, beveik 1000 psl. Andrzejaus Franaszeko knyga „Miloszas: biografija“. Jos iniciatyva sudaryta speciali jubiliejinė Milošo kūrybos serija „Milosz100“, sujungusi šiam projektui skirtingas Lietuvos leidyklas, kurios išleido penkias vienodai apipavidalintas Milošo knygas: „Pavergtas protas“, „Isos slėnis“, „Gimtoji Europa“, „Tėvynės ieškojimas“, „Eilėraščių rinktinė“. Jubiliejiniams Česlovo Milošo metams, 2021 m. pradžioje, išleido vieną svarbiausių Milošo poetinių knygų „Poetinis traktatas (su mano komentarais)“. Leidykla „Apostrofa“ knygą išleido dvikalbę – originalo (lenkų) ir lietuvių kalbomis. Giedrė Kadžiulytė Česlovo Milošo premija suteikiama už išskirtinį indėlį į lenkų ir lietuvių kultūrinių santykių plėtojimą ir į savo gimtojo Kėdainių krašto garbės piliečio Česlovo Milošo kūrybos vertimus ir sklaidą.

Kėdainių krašto garbės piliečio Česlovo Milošo premija skiriama siekiant skatinti gilintis į Česlovo Milošo asmenybės bei kūrėjo vertybes ir idėjas, tyrinėti bei puoselėti jo kūrybą, Lietuvoje bei užsienyje garsinti Kėdainių krašto kultūros, paveldo išsaugojimo, švietimo bei kitų sričių pasiekimus Lietuvos Respublikos, o už ypatingus nuopelnus ir užsienio šalies asmeniui ar asmenų grupei, už pastarųjų 5 metų veiklą ir kūrybą.

Šiais metais minint 110-ąsias poeto gimimo metines, jo gimtuosiuose Šeteniuose ir Kėdainiuose visą birželį vyko Česlovo Milošo vardo festivalis.

Evangelikų reformatų bažnyčioje kėdainiečius ir miesto svečius pasitiko iškilminga miesto šventės ir festivalio „Radviliada 2021“ atidarymas. Jo metu debiutavo teatralizuotas XVIII amžiaus baroko muzikos spektaklis „Dramma da Capo“. Šiam muzikiniam spektakliui dramaturgiją sukūrė kėdainiečiams jau gerai pažįstamas žymus operos ir gatvės teatro režisierius Adrianas Schvarzsteinas. Spektaklio muzikinė ašis – baroko arijos, sukurtos da capo (išvertus iš italų k. – „nuo pradžios“), t. y. pasikartojimo forma.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 18.221.146.223.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ telefonai: kaip rinktis?

Partnerio turinys

Jei nusprendėte atsinaujinti telefoną ir išbandyti kažkurį iš naujausių „Samsung“ modelių, pasirinkimas gali pasirodyti keblus, nes visi t...

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...