Kėdainių karščiavimo klinikos įkūrimo metinių dieną užsiregistravo 13 pacientų

Sukako metai, kai 2020-ųjų balandžio 6 diena VšĮ Kėdainių PSPC Pediatrijos skyriaus patalpose duris atvėrė vos septintoji Lietuvoje Kėdainių karščiavimo klinika. Per metus tris kartus perkelta iš vienos vietos į kitą būtent šiandien, dieną po sukaktuvių, klinika išgyvena „nedidelę audrą“, ‒ kaip sako jos vadovė Laima Juodeikienė.

Pastaruoju metu buvo kiek ramiau ir klinikoje tvyrojo nežinia, kiek dar ilgai ši įstaiga gyvuos rajone.  Tačiau šiandien, balandžio 7 dieną,  jau priimti 13 pacientų, iš kurių  5-is personalas ruošia stacionarizuoti į COVID-19 skyrių. Jame dėl to netgi padidintas lovų skaičius nuo 15 iki 25. Tokio skaičiaus pacientų klinikai neteko priimti pastarąsias 4 savaites. Didžiausias antplūdis buvo praėjusių metų pabaigoje lapkričio ir gruodžio mėnesiais, kai per dieną tekdavo priimti po 50 žmonių su COVID-19 simptomais. Vidutiniškai per dieną klinika priima po 5 pacientus, bet, kaip ir minėta, pastarosiomis dienomis besikreipiančiųjų skaičius vėl didėja.  

Per vienerius Karščiavimo klinikos gyvavimo metus personalas iš viso priėmė 2 tūkstančius 306 pacientus, iš kurių maždaug trečdalis – daugiau nei 600 buvo sergantys COVID-19 infekcija, profilaktiškai atliko 4 tūkst. 75 PGR testus, kai tepinėlis paimamas iš nosiaryklės dėl koronavirusinės infekcijos, kaip dabar jau yra daroma Mobiliajame patikros punkte. O 2020 metų pradžioje tai buvo vienintelė įstaiga, į kurią skubėjo ir veržėsi visi galimai sergantys ir nerimaujantys pacientai.

,,Noriu padėkoti visiems, kurie padėjo, įdėjo daug pastangų ir jėgų įkuriant naują sveikatos patikrinimo darinį, kokio įstaigos istorijoje dar nėra buvę”, – nuoširdžiai sako Karščiavimo klinikos vadovė, VšĮ Kėdainių PSPC direktorės pavaduotoja klinikiniam darbui Laima Juodeikienė ir vardina visus toje nežinioje talkinusius ir darbu, ir geru žodžiu. Nes tuo metu pirmasis susidūrimas su nauja liga baugino visiška nežinia. Dabar 7 asmenų klinikos personalas džiaugiasi kiekvienu pasveikusiu pacientu, kuriam laiku buvo suteikta pirmoji ir svarbiausia pagalba.

Į Karščiavimo kliniką šeimos gydytojo sprendimu nukreipiami pacientai, kurių temperatūra kreipimosi į šeimos gydytoją dieną buvo 37,8⁰ C ir daugiau (iki karščiavimą mažinančių vaistų vartojimo) ir pasireiškus bent vienam ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingam simptomui –pradėjus kosėti, atsiradus gerklės skausmui, prasidėjus dusuliui ir pan. Taigi, visi karščiuojantieji pacientai pirmiausia turi kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Karščiavimo klinikoje vertinama paciento būklė, atliekami kraujo tyrimai, rentgenologinis tyrimas bei COVID-19 viruso nustatymo testas (imamas tepinėlis iš nosiaryklės), nustatomas deguonies kiekis kraujyje (saturacija). Jei paciento būklė nėra pakankamai gera, laukiama rentgeno tyrimo atsakymo ir tada jau sprendžiama, ar reikia jį guldyti į ligoninę, ar ne. Paaiškėjus, jog pacientas serga koronaviruso infekcija, guldoma į COVID-19 skyrių. Jeigu nėra nustatyta diagnozė, o būklė prasta, ligonis keliauja į izoliacinį skyrių, paskiriamas gydymas.

Į Karščiavimo kliniką dažniausiai patenka Kėdainių rajono gyventojai. Bet jeigu asmuo atvykęs iš kito miesto ar rajono susirgo (jaučia viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomus, karščiuoja ir t. t.) ir tuo metu yra Kėdainiuose ar Kėdainių rajone, jis taip pat gali kreiptis į Karščiavimo kliniką, prieš tai susisiekęs su savo šeimos gydytoja. 

Nuo 2020 metų lapkričio 3 dienos Karščiavimo klinika veikia daug didesnėse patalpose, kurios yra Kėdainių ligoninėje, ir iki šiolei veikia buvusiame tuberkuliozės kabinete su atskiru įėjimu iš lauko pusės.

Karščiavimo klinika dirba pirmadieniais–penktadieniais nuo 7.00 iki 9.00 val.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 18.218.168.16.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...

Kaip išsirinkti geriausią keptuvę savo virtuvei?

Partnerio turinys

Žmonės, kurie mėgsta gaminti, mėgsta kokybiškas priemones maisto gamybai, todėl renkasi tik aukščiausios kokybės gaminius.