Kas turi sudaryti sveiko vaiko maisto meniu?
Dešrel?s, mieliniai ir miltiniai blynai, kotletai su riebiais padažais, bulvyt?s fri ir bulviniai patiekalai su padažais, batonas su dešra, saldžios varškyt?s ir jogurtukai, pusry?i? dribsniai ir javaini? baton?liai, sausainiukai ir saldainiukai, kompotai ir sul?i? g?rimai – tai Lietuvos vaik? valgiaraš?io pagrindas. Skaitydamas š? s?raš? kiekvienas pasakyt?, jog vaikai valgo ?vairi? produkt? ir so?iai. Ta?iau, ar šio išvardinto maisto ?vairov?s ir jo maistin?s vert?s pakanka, kad vaikai augt? sveiki?
"P"
Iniciatyvos „Sveikatai palankus” vadov? Raminta Bogušien? pataria, kad vaikai turi b?ti ne tik sot?s, bet sot?s pilnaver?iu maistu. Kod?l? Tik sveikatai palankus maistas vertingas, nes jame gausu vitamin?, mineralini? medžiag?, riebal? r., skaidulini? medžiag?, antioksidant?, o ne vien tuš?i? kalorij? su angliavandeniais, riebalais ir baltymais ir dar dažniausiai su kancerogenin?mis medžiagomis.
Maisto technolog? ir mitybos specialist? komanda suk?r? sveikatai palank? valgiaraš?i? ir technologini? korteli? rinkin? darželiams mokykloms, kavin?ms ir namams, kuris suderintas su LR Sveikatos apsaugos ministerija ir atitinka sveikatai palankaus vaik? maitinimo reikalavimus. Knygoje rasite valgiaraš?ius nuo 1 iki 18 met? vaikams, net 275 technologines korteles, patarimus, kaip sveikai maitinti vaikus.
Kok? maist? sveikiausia valgyti vaikui?
5 patarimai maisto technolog?s ir mitybos specialist?s Ramintos Bogušien?s:
Pusry?iams vietoj pusry?i? dribsni? – ne tik koš?
Kiekvien? dien? vaikams pasi?lykite suvalgyti augalin?s kilm?s patiekal?, pavyzdžiui, pusrytin? koš?. J? pagardinkite šviežiomis, šaldytomis, džiovintomis uogomis be prid?tinio cukraus, ?tarkuokite obuoli?, mork?, cukinij?.
Apibarstymui galite naudoti maltas s?klas, riešutus, s?lenas. Ruošdami koš? prisiminkite, kad sveikatai palankiais riebalais (sviestas, nerafinuotas aliejus) praturtiname išvirus košei. Šia koše pakeiskite ?prastus sausus pusry?ius. Kod?l? Turb?t vaik? mylimiausiuose sausuose pusry?iuose „kvie?iai su medumi plius 10 vitamin?“ rasite cukraus 40 g, faktiškai pus? produkto sud?ties sudaro cukrus, o medaus tik 2,3 proc. (aišku, termiškai apdorojus, tai tas pats prid?tinis cukrus). Jei prie toki? saus? pusry?i? ?dedate saldaus jogurto, tai vaikas valgo ne pusry?ius, o gimtadienio tort?.
Pusry?iams galima valgyti ne tik koš?, bet ir kiaušinius, omlet? su daržov?mis, viso gr?do sumuštinius, varšk?s patiekalus. Vaikams taip pat patiks kukur?z?, sor?, griki? varšk?s apkepai su nesaldintais jogurtais. Be j? dar pasigardžiuokite viso gr?do sumuštiniais su varšk?s s?riu, avokadu, salotomis, daržovi? užtep?l?mis. Desertui lai vaikai smaguriauja jogurt?, varšk? su vaisiais ir uogomis.
Pietums vietoj dešreli? ir kit? pusfabrika?i? – tausojantys patiekalai (troškiniai, kepta su garais konvekcin?je, virta vandenyje, virta garuose, kepta orkait?je folijoje ar kepimo popieriuje)Kokie patiekalai patartini pietaujant?
Tai gali b?ti šviežiai ruošta m?sa, žuvis ir kiti sveikatai palank?s patiekalai, kurie ne tik nepers?domi, bet pagaminami tausojan?iu b?du. Šis b?das padeda išsaugoti maistin? vert? ir neužteršiama kancerogenin?mis medžiagomis. Patiekal? gamybos metu maistas turi b?ti neperverdamas, neperkepamas, neprideginamas.
Si?lykite vaikams valgyti ne vien bulves ir miltinius patiekalus, bet jei renkat?s bulves, tai lai b?na virtos garuose, keptos orkait?je gar? r?žimu, bet ant vaik? stalo neturi b?ti riebaluose gruzdint? bulvy?i? fri, kuriose transriebal? turb?t daugiau nei margarine.
Ant vaik? stalo neturi b?ti dži?v?s?liuose voliot? ar dži?v?s?liais pabarstyt? kept? m?sos, paukštienos ir žuvies gamini?, o dar blogiau gruzdint? riebaluose.
Kuo mažiau ?dedame darbo gamindami, tuo mažiau perdirbame maist?, tuo sveikatai palankiau. ? patiekalus d?kime nedidel? kiek? druskos ir cukraus– 1 g/100 g druskos, ne daugiau 5 g/100 g cukraus, kur ?manoma rafinuot? cukr? keiskite nerafinuotu (nat?ralesnis skonis).
Siekite, kad prid?tinio cukraus vaikai per dien? gaut? ne daugiau nei PSO vaikams rekomenduoja – 12 g/ per dien?. Naudokite sveikatai palankesnius riebalus – ypa? tyr? alyvuogi? aliej?, sviest?, venkite rafinuot? aliej?. Gamindami naudokite liesesn? m?s? ar liesesnes jos dalis (pavyzdžiui, vištien? be odeli?, kiaulienos išpjov?, nugarin?). Riebius padažus keiskite ? mažiau riebius, pavyzdžiui, grietin? ar grietin?s padaž? – ? jogurt? ar jo padažus, naudokite žoleli? ar daržovi? padažus.
Pietums si?lytume valgyti daugiau baltym? turin?i? patiekal? su daržovi? garnyru, pilnavert?mis gr?din?mis kult?romis ir/ arba sriub?/ troškin?.
Išbandykite 5 dien? meniu:
1 diena - m?sa (jautiena/ kiauliena)2 diena - žuvis (riebi/ liesa) 3 diena – m?sa (vištiena/ kalakutiena) 4 diena – ankštin?s daržov?s (vegetarin?)5 diena – pieno produktai/ žuvis/ ankštin?s daržov?s/ m?sa.
Rinkit?s ?vair? garnyr?: bulves (ne daugiau tris kartus per savait?), visaver?ius ryžius, grikius, soras, l?šius, pupeles, viso gr?do makaronus, konvekcin?je keptas ar virtas ?vairias daržoves. Taip pat šviežias, raugintas daržoves ar j? salotas. Piet? daržovi? garnyras turi sudaryti 1/3 l?kšt?s. Tirštas sriubas/ troškinius tiekite kaip pagrindin? patiekal?, jei reikia, gardinkite nesaldintu jogurtu. Jei pietums troškinys, rekomenduojama valgyti be sriubos, nes tai ta pati sriuba tik mažiau vandens.Vakarienei vietoj sausainiuk? – daugiau daržovi?
Vakarienei valgykite pieno produkt? patiekalus, ankštines daržoves, gr?dini? kult?r? patiekalus, bulves. Nepamirškite ir švieži? ar tausojan?iu b?du pagamint? daržovi?, vaisi?, uog? ir iš j? pagamint? patiekal?.
Ypa? vaikams duokite daug daržovi?, vaisi?, uog? (15 dien? vidurkis – ne mažiau 300-400 g/ per tris valgymus). Šie sveiki produktai gali b?ti ne tik švieži, bet ir rauginti, virti, troškinti, kepti orkait?je. Tad kad jas rinktis b?t? papras?iau, nepamirškite atsižvelgti ? j? sezoniškum?: jei dabar moli?g?, cukinij? derlius, tai ir valgykime juos, jei vasaros pradži? pasitinkame brašk?mis, o ruden? obuoliais, tai ir duokime j? vaikams. Jei šaltuoju met? laiku n?ra švieži? agurk?, tai ir duokime vaikams raugint? agurk?, kurie turi net ir šildant? efekt?, o švieži? agurk? atsivalgykime šiltuoju met? laiku. Uogienes si?lome keisti ? šaldytas uogas, tyreles, vaisi? ir uog? kokteilius. Vakarienei taip pat tinka patiekalai iš pilnaver?i? gr?dini? kult?r?: viso gr?do milt?, viso gr?do kruop?, viso gr?do makaron?, viso gr?do duona ir pan.
Užkandžiams ne varškyt?s, jogurtukai, saldainiukai, o daugiau vaisi? ir uog?
Užkandžiai vaikams rekomenduojami du – priešpie?iai ir pavakariai, dar gali b?ti ir tre?ias – naktipie?iai, bet nuolatinis užkandžiavimas n?ra palankus j? sveikatai. Užkandžiams duokite gr?dini? kult?r? ir iš j? pagamint? sveikuolišk? užkandži?. Žinoma, vaikai gali užkandžiauti valgydami šviežius ar džiovintus vaisius, uogas, daržoves ir iš j? pagamintus patiekalus. J? vaik? maisto d?žut?se turi b?ti visada. Taip pat reikt? nepamiršti valgyti pilnaver?i? kruop?, milt?, dribsni? gamini? ir iš j? pagamint? patiekal?, pavyzdžiui, viso gr?do duonos. Užkrimsti ir energijai pakelti galima pasiimti sveikatai palanki? produkt?: riešut?, s?kl? ir iš j? pagamint? patiekal?. Prekybos centruose dar galima rasti ?vairiausi? vaisi?, jogurto ir gr?d? tyreli? be prid?tinio cukraus, tai puikiai gelb?ja, kai n?ra laiko gaminti.
Vietoj kompot? ir kit? saldži? g?rim? – vanduo
Kai vaikas ištrokšta, vietoj saldint? g?rim?, sul?i? ar j? g?rim? pasi?lykite žoleli? arbatos be cukraus. Sultys, prid?tinio cukraus neturi, bet savyje turi laisv?j? cukr?. Kadangi n?ra skaidulini? medžiag?, išg?rus sul?i? atsiranda cukraus šuoliai organizme. Cukrus vaiko organizmui reikalingas, bet geriausias – iš vaisi? ir uog?, o ne perdirbtas rafinuotas, kuris neturi nei vitamin?, nei antioksidant?, tik atima juos iš organizmo. Galite pasi?lyti gerti ir vaisi? bei uog? kokteili?. J? konsistencija labai patinka vaikams. Be to, tai irgi maistas, ne vanduo, tod?l juos galima duoti priešpie?iams.
Pareng?: Vš? „Sveikatai palankus“ direktor?, sveikatai palankios mitybos ir gyvenimo b?do propaguotoja, sveikatai palankaus maisto technolog? Raminta Bogušien?
Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.
Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.
Taip pat skaitykite
Kaip dirbtinė oda gali pakeisti jūsų namų interjerą?
Partnerio turinys
Apmušalai formuoja mūsų interjero estetiką. Tai sukuria juose tinkamą nuotaiką. Tai suteikia stiliaus ir lemia funkcionalumą. Tinkamos medžiag...
Sparčiai populiarėjanti paslauga - kapaviečių tvarkymas
Partnerio turinys
Kartais dėl vienokių ar kitokių priežasčių artimieji negali prižiūrėti mirusiojo kapo. Tokiu atveju tenka ieškoti kitų sprendimų, samdyti ...