Kariaujama su Sosnovskio barščio augalais

Kėdainių rajono savivaldybės administracija pateikė Aplinkos ministerijai „Sosnovskio barščio naikinimas Kėdainių rajone“ paraišką Aplinkos apsaugos rėmimo programos 2021–2023 m. lėšomis finansuojamam projektui. Patvirtinus paraišką ir gavus finansavimą, bus įgyvendinamas projektas, kurio metu planuojama sumažinti Sosnovskio barščio populiaciją valstybei ir savivaldybei nuosavybės teise priklausančiuose žemės sklypuose Kėdainių miesto ir Surviliškio seniūnijų teritorijose, nes čia yra nustatyti didžiausi Sosnovskio barščio plotai. Šiuo metu visose seniūnijose yra vykdomi šių augalų naikinimo darbai iš Kėdainių rajono savivaldybės aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos (AARSP). Lšos seniūnijoms paskirstomos pagal poreikį ir Sosnovskio barščio augaviečių plotus.

Kėdainių miesto ir Surviliškio seniūnijų teritorijose yra nustatyti didžiausi Sosnovskio barščio sąžalynų ir pavienių augalų plotai.

1. Šiaurinė miesto dalis – buvusi Babėnų sąvartyno teritorija. Šiuo metu teritorijoje yra jau rekultivuotas Babėnų sąvartynas, nuo kurio Sosnovskio barštis plinta pietryčių kryptimi į mišką ir Justinavos sodus. Kita kryptis – vakarų link: Babėnų gyvenamasis kvartalas ir gamybinė zona;

2. Pietinė miesto dalis – nuo šios teritorijos Sosnovskio barščio plitimas vyksta į visas puses, tačiau masinis paplitimas – pietvakarių kryptimi. Čia teritorijos daugiausia užimtos pievomis ir krūmokšniais. Dalis Sosnovskio barščiais užterštų teritorijų patenka į Obelies kraštovaizdžio draustinį;

3. Sirutiškio gyvenvietės teritorija ir aplinkinės teritorijos – pagrindinė Sosnovskio barščio paplitimo teritorija. Jis auga Europos Bendrijos svarbos natūraliose buveinėse (6510 - šienaujamos mezofitų pievos), taip pat Sirutiškio dvaro sodybos vizualinės apsaugos polonyje, Šventybrasčio kraštovaizdžio draustinyje, Kruosto botaniniame draustinyje.

Įgyvendinus projektą „Sosnovskio barščio naikinimas Kėdainių rajone“ planuojama sumažinta Sosnovskio barščio populiacija:

1. Kėdainių miesto seniūnijoje – 49,94 ha plote;

2. Surviliškio seniūnijoje – 13,94 ha plote.

Projekto įgyvendinimo terminas – 36 mėn. nuo sutarties Aplinkos apsaugos rėmimo programos lėšoms gauti pasirašymo. Bendra planuojama projekto vertė – 104 753,62 Eur.

Sosnovskio barščio (Heracleum Sosnowskyi) gausos reguliavimo veiksmų plane Kėdainių rajone numatyta:

• Intensyviai naikinti Sosnovskio barščio gausą ir sumažinti jo populiaciją naikinamuose plotuose (I−III metai ) ne mažiau kaip 95 proc.;

• Atlikti palaikomąją apdorotų plotų priežiūrą taikant atsiradusių individų naikinimą (IV−V metai) ir pasiekti 99−100 proc. sunaikinimo efektyvumą.

• stebėti taikytų veiksmų plano priemonių poveikį Sosnovskio barščio populiacijos būklei ir, esant poreikiui, tikslinti taikomas priemones (I−V metai).

Taigi Sosnovskio barštis minėtose teritorijose bus naikinamas 5 metus, kad būtų pasiekti plane numatyti tikslai.

Sosnovskio barščio naikinimas 2020 m. 

Sosnovskio barščiui naikintivisam rajonerajone šiemet iš Kėdainių rajono savivaldybės aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos (AARSP) skirta 29 100 Eur:

1. Dotnuvos seniūnijai – 3 500 Eur; naikinamas plotas apie apie 4,7 ha;

2. Kėdainių miesto seniūnijai – 12 000 Eur; plotas apie apie 23 ha;

3. Krakių seniūnijai – 500 Eur; plotas apie 0,2 ha;

4. Pelėdnagių seniūnijai – 200 Eur; plotas apie 0,25 ha;

5. Surviliškio seniūnijai – 7 400 Eur; plotas apie apie 8 ha;

6. Šėtos seniūnijai – 1 000 Eur; plotas apie 0,5 ha;

7. Vilainių seniūnijai – 4 500 Eur; plotas apie apie 6 ha.

Darbų vykdymo etapai:

1. Dotnuvos seniūnijoje – bus naikinama dviem etapais, taikomi cheminio bei mechaninio naikinimo būdai. Darbai pradėti vykdyti.

2. Kėdainių miesto seniūnijoje – bus naikinama dviem etapais (jeigu bus poreikis ir liks lėšų numatomas ir 3 etapas), taikomi cheminio bei mechaninio naikinimo būdai. Darbai pradėti vykdyti.

3. Krakių seniūnijoje – bus naikinama dviem etapais, taikomas cheminio naikinimo būdas. Darbai pradėti vykdyti.

4. Pelėdnagių seniūnijoje – bus naikinama dviem etapais, taikomas cheminio naikinimo būdas. Darbai pradėti vykdyti.

5. Surviliškio seniūnijoje – bus naikinama dviem etapais (jeigu bus poreikis ir liks lėšų numatomas ir 3 etapas), taikomi cheminio bei mechaninio naikinimo būdai. Darbai pradėti vykdyti.

6. Šėtos seniūnijoje – naikinama vienu etapu, taikomas cheminio naikinimo būdas. Darbai jau atlikti.

7. Vilainių seniūnijoje – bus naikinama dviem etapais (jeigu bus poreikis ir liks lėšų numatomas ir 3 etapas), taikomi cheminio bei mechaninio naikinimo būdai. Darbai pradėti vykdyti.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 18.118.164.151.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ telefonai: kaip rinktis?

Partnerio turinys

Jei nusprendėte atsinaujinti telefoną ir išbandyti kažkurį iš naujausių „Samsung“ modelių, pasirinkimas gali pasirodyti keblus, nes visi t...

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...