Išmaniųjų technologijų grėsmė vaikų raidai – akivaizdi: papasakojo, kaip jas išnaudoti teisingai

Dėl karantino ir patys nepastebėdami vis daugiau laiko praleidžiame prie ekranų. Tačiau tai gali atnešti daugiau bėdos nei naudos – ypač vaikams. Šiandien kalbame apie tai, kodėl reikėtų riboti ekranų laiką vaikams, kas nutinka per ilgai į juos žiūrint ir kaip skatinti vaikus užsiimti kitomis veiklomis. 

Ekranai atrodo ištepti medumi, kai kalba pakrypsta apie vaikus. Kodėl ekranai taip juos traukia? Vaikams skirti filmukai, žaidimai yra spalvingi, ryškūs ir greitai kintantys. Išraiškingi, dar negirdėti garsai juos tik dar labiau sustiprina, todėl dalis vaiko smegenų yra labai stipriai stimuliuojama. Kalbant apie vaikams skirtus žaidimus plančetėse ir išmaniuosiuose įrenginiuose, užduotys yra gana nesunkios, o prizas ar laimėjimas lengvai pasiekiamas. Ši aktyvi smegenų stimuliacija vaikus įtraukia, todėl buvimas prie ekranų vėlesniame amžiuje gali sukelti net priklausomybę, ypatingai paaugliams.

Amerikos pediatrų asociacijos paskelbtose rekomendacijose siūloma vaikams iki dvejų metų neleisti būti prie elektroninių prietaisų. Žinoma, jeigu bendraujate ir kalbate su toli gyvenančiais artimaisiais – tai išimtis. 

Vyresniems vaikams iki 5–6 metų siūloma riboti laiką iki valandos per dieną. Kodėl? Kol vaiko smegenys dar intensyviai vystosi, ilgas laikas prie ekranų gali kliudyti šiai raidai, o tai paskui daro įtaką tam tikroms vaiko vykdomosioms, kognityvinėms funkcijoms, fizinei ir psichinei sveikatai vyresniame amžiuje. Taip yra todėl, kad vaiko smegenys vystosi gana greitai, o kad viskas vyktų sklandžiai, smegenys turi gauti kuo daugiau skirtingos informacijos iš įvairiausių dirgiklių: per kūno judėjimą, liečiant skirtingus paviršius, ragaujant, žvelgiant į skirtinguose atstumuose esančius daiktus, klausant aplinkos, bei bendraujant su kitais žmonėmis. 

Kokie ekranai „populiariausi“? 

Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Psichologijos instituto mokslininkų ir Santaros klinikų Vaikų ligoninės medikų komanda atliko tyrimą (https://naujienos.vu.lt/tevai-lietuvoje-nesilaiko-rekomendaciju-prie-ekranu-vaikai-buna-daugiau-kaip-2-valandas/) – jis parodė, kuriuos ekranus vaikai mėgsta labiausiai ir prie kurių praleidžiama daugiausiai laiko. Daugiau kaip 70 proc. ikimokyklinukų laiką leidžia prie televizoriaus, o apie pusė tiriamųjų vaikų – prie išmaniųjų telefonų. Ir nors tėveliai tikisi, kad vaikai prie ekranų laiką leidžia prasmingai – naudojasi edukacinėmis programėlėmis ar kitaip mokosi – dažniausiai vaikai žiūri filmukus ar žaidžia įvairius žaidimus. 

Mažų vaikų naudojimasis išmaniaisiais prietaisais siejasi su jų emocine savijauta, elgesiu, savireguliacija, somatine simptomatika ir miego trukme. Ką tai reiškia? Kuo ilgiau vaikams leidžiama būti prie ekranų, tuo daugiau, tėvų vertinimu, jie turi emocinių sunkumų, elgesio problemų, tuo trumpesnė jų miego trukmė. Vaikai tampa irzlūs ir dažnai nebežino ką veikti, kai nėra prie ekranų. Po truputį slūgsta ir jų kūrybingumas.

Vilniaus Universiteto profesorė dr. Roma Jusienė skatina laikytis kelių paprastų taisyklių, kurios ilgainiui tapusios rutina, padės geriau susitvarkyti su vis ilgėjančiu ekranu laiku: 

1. Valgymo metu nesinaudoti jokiais ekranais;

2. Valandą prieš miegą nesinaudoti jokiais ekranais;

3. Miegamajame ar poilsio zonoje nelaikyti jokių ekranų;

4. Mažiausiai valandą per dieną skirti aktyviai fizinei veiklai;

5. Kasdien skirti bent pusvalandį pokalbiams su šeimos nariais, draugais;

Daugiau pasiskaityti galite čia: 

https://www.fsf.vu.lt/naujienos/fakulteto-ivykiai/2971-ekranu-laikas-vaikams-specialistu-rekomendacijos

Štai dar keli patarimai norintiems labiau įprasminti laiką prie ekranų:

_ Atkreipkite dėmesį į turinį. Paklauskite savęs, ar turinys atitinka vaiko amžių ir ko vaikas išmoksta žiūrėdamas tam tikrus filmukus ar žaisdamas žaidimus. Tik nereikėtų persistengti – tai ne visada turi būti naujos žinios: filmukai gali mokyti ir tokių svarbių savybių, pavyzdžiui, draugiškumo, pagarbos, meilės gyvūnams, jautrumo. 

_ Suteikite ekranams daugiau interaktyvumo. Mes nekalbame apie interaktyvią technologiją, – labiau apie pačių tėvelių dalyvavimą. Pavyzdžiui, filmuką galite žiūrėti kartu su vaiku, o vėliau aptarti, ką matėte ir ko išmokote. Tokiu būdu lavinsite vaiko bendravimo įgūdžius, mąstyseną, o ekranų laikas tarps pripildytas daugiau emocijų. 

_ Pritaikykite žinias realiame gyvenime. Tai, ką išmokote filmukuose ar interaktyvioje programėlėje, praktikuokite realiame gyvenime. Pavyzdžiui, jeigu vaikas mokosi skaičiuoti, skaičiuokite aplink esančius daiktus, mokykitės perskaityti įvarius pavadinimus gatvėje. 

Žinoma, atpratinti vaiką nuo ekranų gali būti iššūkis ne tik vaikams, bet ir tėvams. Juk tai reiškia, kad reikės nuolat galvoti, kuo užimti vaiką. Štai keli Lietuvos kūrėjai, kurie pasirūpino tuo už jus. Jų puslapyje galite rasite įdomių užsiėmimų visai šeimai, kurie ne tik lavins bendravimą, kūrybiškumą, bet ir visus penkis pojūčius: 

https://uzduociudezute.lt/dezutes-viduje/

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 3.138.204.208.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ telefonai: kaip rinktis?

Partnerio turinys

Jei nusprendėte atsinaujinti telefoną ir išbandyti kažkurį iš naujausių „Samsung“ modelių, pasirinkimas gali pasirodyti keblus, nes visi t...

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...