Investicijų į energijos efektyvumo didinimą turėtų sulaukti rajono savivaldybės ugdymo įstaigos

Savivaldybė ruošiasi iš karto net 5 ugdymo įstaigų modernizavimui ir energijos vartojimo efektyvumo didinimui. Maždaug 5 milijonų investicijų į energijos efektyvumo didinimą turėtų sulaukti keturi Kėdainių rajono lopšeliai-darželiai: „Aviliukas“, „Puriena“, „Varpelis“, „Vyturėlis“ ir viena mokykla-darželis Vilainių „Obelėlė“.
 Netrukus anglų kalba bus baigta ruošti ir Europos energijos efektyvumo fondui (European Energy Efficiency fund) pateikta paraiška. Šiam fondui Savivaldybės administracija paraišką teikia pirmą kartą.

Savivaldybė stengiasi bei rado finansavimo galimybę modernizuoti pastatus ir pagerinti ugdymosi bei darbo aplinką. Pasinaudojus ES finansavimu, bus įdiegtos energijos taupymo priemonės, kurios leis sumažinti sunaudojamos energijos kiekį. Savivaldybei atpigs ir įstaigų patalpų išlaikymas. Juose bus šilčiau ir maloniau dirbti.

Projekto paraiška  Kėdainių lopšeliams-darželiams „Aviliukas“, „Puriena“, „Varpelis“, „Vyturėlis“ ir mokyklai-darželiui „Obelėlė modernizuoti bus teikiama artimiausiu metu. Šios paraiškos teikimui pritarė rajono taryba. Įstaigas renovacijai parinko Kėdainių rajono savivaldybės administracija.

„Rajono tarybos sprendimas atveria galimybes vienu ypu sutvarkyti darželius. Tai ilgas procesas, bet jis jau dabar teikia viltį ir pedagogams, ir šeimoms, kurios tikisi permainų. Todėl tai mus įpareigoja pasiekti išsikeltą tikslą vardan ateities piliečių“, − sakė ambicingam tikslui įgyvendinti pasiryžęs Arūnas Kacevičius administracijos direktorius.

Kreipsis į fondus

Galimybę tam ir atveria Europos energijos efektyvumo fondas. Fondas remia ne tik energijos vartojimo efektyvumo didinimą, kas sudaro didžiausią dalį modernizavimo kaštų, bet ir visu 100 procentų finansuoja techninės dokumentacijos ir investicijų apskaičiavimo, viešųjų pirkimų projektų investiciniams energijos taupymo projektams parengimą.

Pateikus paraišką, pirmame etape galima tikėtis visos reikalingos  techninės dokumentacijos parengimo finansavimo. Europos energijos efektyvumo fondas numato iki 200 tūkst. Eur tikslinį finansavimą, skirtą techninėms galimybių studijoms, energetiniams auditams, investicijų projektams parengti, projekto programai ir jo įgyvendinimo planui sudaryti bei finansavimo būdui numatyti. Vėliau būtų skelbiamas konkursas ir ieškoma privataus investuotojo (rangovo), kuris savo investicijomis modernizuotų visas 5 ikimokyklinio ugdymo įstaigas. Nuo įsikūrimo šie pastatai be didesnio modernizavimo eksploatuojami nuo 33 iki 47 metų. Seniausiai statytas darželis yra „Puriena“ (1974), bene „naujausias“ – „Aviliukas“, kuris buvo pastatytas 1980 metais.

Renovacija vyksta

Tėvai, turėdami skirtingus lūkesčius dėl vaikų ugdymosi ir tobulėjimo poreikių, vieningai sutaria dėl vieno – vaikams reikia patogios aplinkos, nes mažieji čia praleidžia didesnę dalį dienos. „Pastaruoju metu ypač akcentuojama ankstyvojo (iki 5 metų) ugdymo svarba vaikams. Be to, kad vaikai tenkintų individualius ugdymosi poreikius, augtų fiziškai ir emociškai saugioje aplinkoje, jiems reikia ir jaukios aplinkos. Turime stengtis, kad  jau dabar vaikams augti būtų šilta, saugu ir aplinka, kurioje jie mokosi pažinti gyvenimą, būtų estetiška bei moderni“, − sako Audra Pakštienė, Kėdainių rajono ikimokyklinių įstaigų vadovų asociacija, lopšelio-darželio  ,,Žilvitis“ direktorė.  

Kėdainių mieste šiuo metu jau yra įgyvendinami 2 Europos Sąjungos finansuojami projektai.  „Kėdainių lopšelio-darželio „Vaikystė‘ infrastruktūros modernizavimas“ ir „Kėdainių lopšelio-darželio „Žilvitis‘ infrastruktūros modernizavimas“. „Vaikystėje“ darbai pradėti dar vasarą – liepos mėnesį, kiek vėliau jau rudenį vidaus erdvių modernizavimo darbai  prasidėjo „Žilvityje“.  Abiejuose darželiuose bus atliktas dviejų grupių remontas ir įsigyti  nauji baldai. Grupėse atsiras malonios ramybės ir žaidimų zonos. Bus nupirkti nauji, šiuolaikiški stalai, kėdutės ir lovelės su čiužiniais. Bus įrengtos vaikams patogiai pritaikytos persirengimo spintelės ir  sieninės spintos su integruotomis virtuvėlėmis. Šiose įstaigose taip pat planuojama atlikti išorės sienų ir stogų šiltinimo darbus. Dviejų darželių vidaus modernizavimo darbams bus investuota per 460 tūkst. Eur, iš kurių Europos Sąjungos parama sudaro apie 426 tūkst. Eur, savivaldybės indėlis – apie 36 tūkst. Eur.

Vienintelis dar 2013 metais renovuotas darželis Kėdainių mieste yra „Pasaka“. Darželis rekonstruotas visapusiškai – modernizuotos vidaus erdvės, renovuota pastato išorė.  Tuo metu „Pasakos“ darželio renovacijai investuota per 875 tūkst. Eur. Šį darželį lanko 170 vaikų nuo 2 metų.  

Koncentruojasi į ugdymą

Pedagogai, kurdami originalias edukacines aplinkas, stengiasi atremti tėvų priekaištus dėl šaltų ir nemodernių patalpų. Įstaigų ugdytojai aktyvūs rengiant tarpinstitucinius rajoninius, tarptautinius projektus, organizuojant bendrus renginius, konkursus, netradicines veiklas, skleidžiant darbo patirtį rajone, respublikoje, ES šalyse. Kiekviena rajono ikimokyklinio ugdymo įstaiga dalyvauja vaikų sveikatą stiprinančiose programose. Nestokojantys išmonės pedagogai vis siekia ugdymo turinio įgyvendinimo ,,kitaip“. Darželių mokytojai organizuoja išvykas, pažintines, edukacines ekskursijas, skatina ir palaiko spontaniškas vaikų idėjas, siekia, kad vaikai įgytų gyvenimiškos patirties, žinių, formuotų socialinius, pažintinius ir kitus įgūdžius, gebėjimus. 

Kėdainių rajone iš viso yra 8 ikimokyklinio ugdymo įstaigos. Septynios yra mieste, o viena miestelyje. Rajono seniūnijose yra 5 ikimokyklinio ugdymo skyriai bei 13 ikimokyklinio ir priešmokylinio ugdymo grupių, 2 socialiniai ir ugdymo centrai. Iš viso juos lanko 1 890 vaikų.  Iš jų mieste ugdymo įstaigas lanko 1 295 vaikai. Ikimokyklinio ugdymo įstaigose dirba 200 pedagogų.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 18.219.22.169.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ telefonai: kaip rinktis?

Partnerio turinys

Jei nusprendėte atsinaujinti telefoną ir išbandyti kažkurį iš naujausių „Samsung“ modelių, pasirinkimas gali pasirodyti keblus, nes visi t...

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...