Freskos neliks, prašmatnaus rūsio įrengimą pakeis dar vienais patogiais laiptais

Kėdainių rajono savivaldybės merą Valentiną Tamulį pasiekė Krakių kultūros centro direktoriaus Roberto Dubinkos prašymas iš esmės renovuojamuose Krakių kultūros namuose panaikinti sovietmečio gyvenimą atspindinčią freską ir atsisakyti rūsyje suplanuotų patalpų remonto. Tam reikia atlikti pakeitimus projekte. Sutaupytas lėšas galima panaudoti dar vieno panduso (nuovažos) neįgaliesiems įrengimui. Meras savo akimis įsitikino  pokyčių būtinumu. 

Atsisakys freskos

Kėdainių rajono meras Valentinas Tamulis su pavaduotoju Pauliumi Aukštikalniu  ir Statybos ir turto skyriaus vedėjo pavaduotoju A. Gedgaudu lankėsi renovuojamame Krakių kultūros centro pastate. Didžiojoje salėje esanti socialistinio realizmo stiliaus  freska šiuo metu yra ne pačios geriausios būklės. Freska yra stipriai apgadinta ir atlikus projekte suplanuotus darbus jos dalį tektų iš viso atstatyti, o tai būtų gana nemaža suma pinigų. Be to nuogąstaujama, kad jos nepavyks atkurti autentiškai. Direktorius atliko dalinę gyventojų apklausą ir paaiškėjo, kad  dauguma jų pasisako už tai, kad freską išsaugoti tik nuotraukose. Manoma, kad ji nederės prie naujojo salės dizaino.

Vietoje rūsio patalpų – antri laiptai

Meras Valentinas Tamulis sako, kad Krakių kultūros centras po renovacijos bus vienas gražiausių rajoninių centrų, jeigu tai padės miesteliui išlikti gyvybingam – visos investicijos atsipirks. Renovacijos projekte buvo numatyta remontuoti ir rūsyje esančią patalpą. Įrengti ten pakabinamas lubas bei suremontuoti sienas ir grindis, tačiau, anot Roberto Dubinkos, tai netikslinga, nes patalpa yra labai žema ir vis tiek bus naudojama tik kaip sandėlis. Sutaupius lėšų direktorius siūlo jas panaudoti antrųjų laiptų į kultūros centrą remontui, ten įrengiant nuovažą neįgaliesiems.

Kultūros centras keičiasi

Krakių kultūros centro atnaujinimo darbus vykdo Kėdainių rajono savivaldybės administracija. Darbai atliekami įgyvendinant du  ES finansuojamus projektus. Lėšos šiam labai didelės apimties projektui yra gautos iš dviejų projektų. Vienas iš priemonės investicijoms į infrastruktūrą, padedančią teikti geresnes paslaugas kaime pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programą. Kitas finansavimo šaltinis iš priemonės „Efektyvus išteklių ir atsinaujinančių energijos šaltinių, šalutinių produktų ir atliekų naudojimas bei inovacijų diegimas“ pagal Kėdainių vietos veiklos grupės strategiją.

Apšildymui – naujausios technologijos

Svarbu, kad vienu metu panaudojus abu finansavimo šaltinius bus išspręsto kelios problemos. Pirmoji – kapitališkai suremontuotame kultūros centre bus jaukiau ir maloniau lankytis, čia būti ir leisti savo laisvalaikį vietos bendruomenei. Aktyviai veikiantis centras galės pritraukti lankytojų ne tik iš Kėdainių, bet ir iš aplinkinių rajonų. Projekto įgyvendinimo metu planuojama kapitaliai suremontuoti kultūros centro didžiąją salę. Joje sumontuoti reikalingą garso ir apšvietimo įrangą bei kitus įrengimus. Salėje bus naujos kėdės, o scenai jau užsakytos užuolaidos. Visam tam planuojama skirti apie 57 tūkstančius eurų. Taip pat bus suremontuotas pastato fasadas, o svarbiausia – įrengta ekologiškai ir ekonomiškai efektyvi šiuolaikinė  šildymo sistema „oras – oras“, sumontuotas saulės elektrinės modulis. Bus visiškai atnaujintas įėjimas į kultūros centrą ir sutvarkyta visa jo teritorija.

Iš viso Krakių kultūros centrui atnaujinti bus investuota apie 513 tūkst. Eur, iš kurių Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtros lėšos sudaro 195 tūkst. Eur, Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšos – 35 tūkst. Eur. Savivaldybė šiam projektui skiria 283 tūkst. Eurų.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 3.129.247.196.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ telefonai: kaip rinktis?

Partnerio turinys

Jei nusprendėte atsinaujinti telefoną ir išbandyti kažkurį iš naujausių „Samsung“ modelių, pasirinkimas gali pasirodyti keblus, nes visi t...

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...