Daugiausiai pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus sulaukė iš Kėdainių

Daugiausiai pranešimų vaiko teisių specialistus pasiekė iš policijos, skambino gydytojai ir kaimynai.

Kauno apskrities vaiko teisių apsaugos skyrius (VTAS) per praėjusius metus daugiausia pranešimų gavo dėl galimų nesmurtinių vaiko teisių pažeidimų, dažniausias informacijos šaltinis – policijos pareigūnai. Glaudus abiejų tarnybų bendradarbiavimas prisideda prie savalaikės pagalbos sudėtingais atvejais. 

 „Darbo metu mums gali paskambinti bet kas. O naktį, savaitgaliais ir švenčių dienomis specialiuoju telefono numeriu skambina tik policija. Ir tai būna itin sudėtingos situacijos šeimoje, kai kaimynai, artimieji ar kiti asmenys būna iškvietę į pagalbą policiją. Jei namuose tuo metu yra nepilnamečių, policijos pareigūnai nedelsiant informuoja mus. Tad nenuostabu, kad net 75 proc. pranešimų pasiekė iš policijos pareigūnų, bendradarbiaujant didesnių nesusipratimų nekyla, suprantam vieni kitus iš pusės žodžio. Kitaip būti ir negali, nes veikti beveik visuomet reikia čia ir dabar,“– kalbėjo patarėja Kėdainių r. Vilma Juškevičienė, gerų žodžių negailėdama rajono policijos vadui Alvydui Vainai.

Kėdainių rajone iš pernai gautų 814 pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus, policijos pranešimai sudarė 551, kiti šaltiniai 263. Prienų rajone gautai 467, iš policijos – 342, kitų šalinių – per šimtą. Jonavos rajone iš 567, policijos pranešimai sudaro 356, Kaišiadorių r. iš 328 – 252, Raseinių iš 547, policijos praneštų atvejų skaičius yra 331. Tokios pat tendencijos ir kituose rajonuose.

„Ne tik tarnybos, bet ir fiziniai asmenys (kaimynai, artimieji) nelieka abejingi į sudėtingas situacijas patekusiems vaikams. Džiugu, įsivyrauja supratimas, jog tik visi kartu galime pasiekti, kad mūsų mažųjų piliečių aplinka būtų saugesnė, o vaikystė – nerūpestinga“, – pokyčius įvertino V. Juškevičienė.

Apie galimai reikalingą pagalbą vaikui pranešė ir savivaldybių atvejo vadybininkai, švietimo įstaigų atstovai, kaimynai, artimieji. Dėmesingi galimoms vaikų problemoms buvo medikai: jie apie pastebėtas problemas informavo 125 kartus. 

Atkreiptinas dėmesys, kad ne visa informacija pasitvirtina. Kauno apskrities vaiko teisių apsaugos skyrius per praėjusius metus iš viso 3497 pranešimus apie galimus vaiko teisių pažeidimus. Iš jų 696 nepasitvirtino.

Vaiko teisių specialistai reaguoja į visus raštu, žodžiu ar bet kokia kita forma gautus pranešimus apie galimus vaiko tiesių pažeidimus.  

Ramunė Liubinaitė

Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 3.145.175.243.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ telefonai: kaip rinktis?

Partnerio turinys

Jei nusprendėte atsinaujinti telefoną ir išbandyti kažkurį iš naujausių „Samsung“ modelių, pasirinkimas gali pasirodyti keblus, nes visi t...

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...