BROMA JAZZ premjeros: nuo 40 atlikėjų subūrusio projekto iki Lietuvos jaunimo orkestro

Rugpjūčio 15 d., šeštadienį, vyksiantis Kėdainių džiazo festivalis “Broma Jazz” pristato net kelias Lietuvos džiazo premjeras. Pirmosios premjeros autorius ir festivalio senbuvis Jievaras Jasinskis projektui “Greener Grass” subūrė beveik keturiasdešimt atlikėjų, o privati džiazo akademija “Jazz academy” ir Klaipėdos džiazo orkestras subūrė jaunimo džiazo orkestrą iš visos Lietuvos.

“Dabartinė situacija festivalio programos neriboja, nepatyrėme nuostolių dėl neatvykstančių užsienio atlikėjų, nes festivalio misija visus septynerius metus buvo Lietuvos džiazo atlikėjų kūrybos ekspozicija”, sako festivalio organizatorius Vitalis Vidikas. 

Kompozitorius trombonininkas Jievaras Jasinskis Kėdainių džiazo festivalio scenoje subrandino ir pristatė ne vieną projektą, čia pirmus pasirodymus surengė “Reinless”, “Lithuanian JJazz Ensemble”. Šįmet premjerą surengs didžiausiais ir ambicingiausias iki šiol “Greener Grass”, į jį suburti kolektyvai “Reinless” ir “Lithuanian JJazz Ensemble” taip pat VDU kamerinis orkestras, vokalistė Simona Jakubėnaitė, iš viso - 36 atlikėjai. Klausytojai išgirs aranžuotus Jievaro Jasinskio, Liutauro Janušaičio ir Dorotėjos Būdaitės kūrinius, kai kurie savo skambėsio ir atlikėjų laukė dešimtmetį. 

“Pasiruošimas šiam pasirodymui prasidėjo dar 2014 m., kuomet festivalio “Broma Jazz” vadovas Vitalis Vidikas pasiūlė man debiutuoti Kėdainių scenoje su nauja, niekam negirdėta programa. Taip atsirado kolektyvas “Reinless”. “Greener Grass” -  mūsų įsivaizdavimas apie kokybišką pop muziką, atliekamą tokio gausaus būrio muzikantų. Tad idėjos tik auga”, sako kompozitorius Jievaras Jasinskis.

Septynios kompozicijos pasakoja vieną istoriją. Pastarųjų įvykių šešėlyje muzika kalba apie naują pradžią, vadavimąsi iš savo paties baimių ir gniaužtų (“Monday”, “Heaven”), apie atradimo džiaugsmą atsikračius nerimo ir praeities naštos (“Living in the Past”). Apie meilę (“Magic”) ir realybę (“Tell me now”), jog kartais turime prisiversti atsipalaiduoti ir pasiduoti šokiui (“Do you wanna dance?”). Koncertą vainikuos naujausia J. Jasinskio ir D. Būdaitės kompozicija kurta šiam koncertui “Greener Grass” – kaimyno veja žalesnė tik atrodo, kuo daugiau dėmesio skirsime jai tuo mūsų pačių kiemas labiau skurs. 

Kitos festivalio premjeros autoriai patys sprendžia aktualią džiazo ir edukacijos problemą. Lietuvos jaunimo džiazo orkestre, suburtame privačios džiazo akademijos „Jazz Academy” ir Klaipėdos džiazo orkestro, muzikuoja jaunieji muzikantai iš Šakių, Skuodo, Kėdainių, Vilkaviškio, Rietavo, Sedos, Šilutės. Šio projekto tikslas - padėti jauniems atlikėjams megzti kontaktus dar jų muzikinio kelio pradžioje ir įprasminti jų muzikos studijas. 

„Gyventi iš muzikos be kūrybos yra labai sunku. Nekalbu apie stilių, gali groti mainstreamą, lotynų, rock’ą, pop muziką ar dar ką nors, bet jeigu neturėsi kažkokio identiteto, bus sunku. Todėl kūrybiškumą reikia labai skatinti. Tai žymiai sudėtingesnis kelias, bet jis atsiperka”, tegia vienas orkestro vadovų Arnas Mikalkėnas. Kartu su festivaliu “Jazz Academy” pakvies į viešą paskaitą ape džiazo raidą ir diskutuos apie atlikėjų perspektyvas džiaze. Lietuvos jaunimo džiazo orkestras surengs koncertą 16 val. Rotušės kiemelyje.

Organizatorių informacija

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 3.138.174.174.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ telefonai: kaip rinktis?

Partnerio turinys

Jei nusprendėte atsinaujinti telefoną ir išbandyti kažkurį iš naujausių „Samsung“ modelių, pasirinkimas gali pasirodyti keblus, nes visi t...

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...