Bendruomeniniuose šeimos namuose vaikams jaukiau ir saugiau

Vaikų gynimo dienos proga rajono meras Valentinas Tamulis apsilankė rajone veikiančiuose Bendruomeniniuose šeimos namuose. Šešių vaikų šeimyna buvo išsikepusi purų pyragą. Jaunesnieji buvo lauke, o vyresnieji truputį jaudinosi pasitikdami svečius, bet paskui noriai parodė ir savo kambarius, ir papasakojo apie savo kasdienybę, ir pavaišino merą, atvykusį kartu su dar viena jų institucinės globos mama ‒ Sandra Sagatiene.

„Žaviuosi moterų atsidavimu vaikams ir tikiu, kad mūsų rajono sutelktos pastangos ir aukštos kvalifikacijos specialistų darbas duos rezultatą. Visi kartu sugebėsime jiems parodyti kitokį pasaulį ir išmokysime pasitikėti suaugusiais bei bendruomene,“ ‒ sako meras Valentinas Tamulis.

Šešetukas įsikūrė jaukiai

Šeši skirtingo amžiaus vaikai – keturios mergaitės ir du berniukai – jaukiai įsikūrę viename iš savivaldybės jau įsigytų butų. Kambariai labai tvarkingi ir šviesūs. Vaikai čia gyvena beveik savarankiškai. Jie tvarkosi buityje, padeda vienas kitam ir jaunesniesiems, mokosi sutarti su kaimynais. Kaip ir visiems, gyvenimą pakoregavo karantino sąlygos, todėl dabar į parduotuvę, kaip anksčiau, nebeina. Tačiau suaugusių nupirktas ir parneštas prekes rūšiuoja ir tvarko. Visiems pastaruoju metu daug teko būti namuose, todėl dabar šeimyna laisvėjant karantinui su džiaugsmu planuoja kelionę į Lokės pėdą. Nuotolinis mokymasis net nepakeitė vaikų pažymių, tvirtina viena iš vyresniųjų mergaičių, tačiau buvo visai įdomus išbandymas. Moterų, kurios būna kartu 24 valandas per parą, vaikai auklėtojomis nevadina. Vieni į kitus kreipiasi vardais. „Daug kas nesupranta, kad vaikui turėti kaimynus, gyventi name, bute, o ne pastate su specialia iškaba, ir būti kaip šeimoje yra vienas iš didžiausių džiaugsmų“, ‒ sako Sandra Sagatienė. 

Svarbiausia - kompetencijos 

Tuo, kad vaikai saugiai pereitų iš institucinės globos, rūpinasi Pagalbos šeimai centras. Visas 24 valandas per parą su vaikais šeimynose būna socialinės darbuotojos, kurios turi aukštąjį išsilavinimą, vakarais budi socialinio darbuotojo padėjėjos. Šitie žmonės siekia padėti be tėvų globos likusiems vaikams jaustis visaverčiais bendruomenės nariais ir padėti išmokti patiems susikurti tokias sąlygas, kad jų gyvenimas beveik niekuo nesiskirtų nuo to, kaip gyvena jų draugai šeimose. Pagalbos šeimai centro vadovė Sandra Sagatienė sako, kad darbuotojų kompetencija ir paruošimas tokiam darbui yra vienas iš svarbiausių uždavinių keičiant sistemą ir pereinant prie naujos gyvenimo formos. Vienas sunkesnių uždavinių, anot vadovės, yra įsišaknijusių visuomenės ir pačių darbuotojų mentaliteto bei nuostatų keitimas ir gebėjimo dirbti kitaip ugdymas. „Reikia mylėti vaikus. Be to, dar suprasti tų, kurie yra patekę į Globos institucijas, patirtis, išgyvenimus ir jausmus. Tai ne tie vaikai, kurie yra išmylėti, auginti, globoti ir kuriais rūpinosi jų šeimos. Neretai tai vaikai, gyvenę be ribų. Jų nereikėjo niekam ir jie nepasitiki niekuo. Ir tik tai įsisąmoninęs socialinis darbuotojas gali startuoti kaip tokios šeimynos vadovas“, ‒ įsitikinusi Sandra Sagatienė. Šešių vaikų šeimyna besirūpinti socialinė darbuotoja Ligita šypsodamasi sako, kad jai tenka didelė atsakomybė, bet priduria, kad darbas nevargina. Ligita merui Valentinui Tamuliui sakė, kad jai asmeniškai labai padėjo supervizijos. Tai toks metodas, kuris sutvirtino komandą, ir dabar ji su kolegėmis jaučiasi daug užtikrinčiau. Taip pat specialistams ruošiantis darbui padeda Pagalbos šeimai cente organizuojami GIMK mokymai.

Nuo 2021 rajone nebeliks institucinės globos

Savivaldybės tikslas, kad kaip įmanoma greičiau sumažėtų globos įstaigose augančių vaikų skaičius. Tuo tikslu rajone plečiama infrastruktūra ir sparčiai kuriamos bei gerinamos gyvenimo sąlygos bei sprendžiamos kitos kylančios ugdytinių problemos. Dar pernai buvo nupirkti du butai, kuriuose po remonto ir pritaikymo darbų įsikurs nauji dveji Bendruomeniniai šeimos namai. Šis turtas už 91 000 eurų tarybos sprendimu yra perduotas  Pagalbos šeimai centrui. Juose dar šiemet turėtų apsigyventi 12 vaikų. Jau vyksta konkursas ir dar birželio mėnesį turėtų būti nupirktas ir ketvirtasis butas, kuriame apsigyvens dar viena šeimyna – šeši vaikai. Vienas iš butų bus pritaikytas neįgaliesiems. Po remontų ir pritaikymo Kėdainių mieste bus ketveri keturių kambarių butai. Visi jie bus įrengti patogiai ir tvarkingai gyventi, apstatyti baldais bei reikiama įranga. Iš viso juose nuolat galės gyventi 24 vaikai. Iki tol bendruomeninių paslaugų savivaldybėje dar nepakako, tačiau planuojama, kad 2021 metais globos namų nebeliks.

Kėdainių rajono savivaldybės administracija ir VšĮ Centrinė projektų valdymo agentūra įgyvendina projektą „Bendruomeninių vaikų globos namų ir vaikų dienos centrų tinklo plėtra Kėdainių rajono savivaldybėje“. Kėdainių pagalbos šeimai centre šiuo metu gyvena 23 vaikai. 2019 metais savivaldybėje, taikant atvejo vadybą, buvo dirbama su 316 šeimų, kuriose auga beveik 700 vaikų. 2020 metais atvejo vadyba taikoma 356 šeimoms, kuriose auga 718 vaikų. Kitas specialistų laukiantis sudėtingas uždavinys ‒ vaikų palydėjimas į savarankišką gyvenimą.

Institucinės globos pertvarkos įgyvendinimą Lietuvoje koordinuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 18.221.41.214.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...

Kaip išsirinkti geriausią keptuvę savo virtuvei?

Partnerio turinys

Žmonės, kurie mėgsta gaminti, mėgsta kokybiškas priemones maisto gamybai, todėl renkasi tik aukščiausios kokybės gaminius.