Atnaujinamas skiepijimas „AstraZeneca“ vakcina

Kėdainių skiepijimų centras nuo šiandien skubiai atnaujina skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina. Rajone šiuo metu yra 800 dozių „AstraZeneka“ vakcinos. Rajono meras Valentinas Tamulis yra apsisprendęs ir laukia galimybės skiepytis „AstraZeneca“.

Priimtas sprendimas, kad asmenys galės pasirinkti vakciną, kuria skiepysis. Bet kokie vakcinacijos trikdžiai ir nesklandumai stabdo ir kliudo susidaryti kolektyviniam imunitetui, o tai vienintelis būdas visiems kuo greičiau gyventi gyvenimą, panašų į buvusį iki pandemijos.

Pasak mūsų rajono pirminio sveikatos priežiūros centro direktorės Audronės Rimkevičienės, laikinai įvykęs vakcinos „AstraZeneca“ naudojimo sustabdymas yra žalingas labiausiai dėl to, kad jis stabdo jau įsibėgėjusį vakcinacijos procesą. „Kiekviena vakcina yra saugi ir veiksminga. Vakcinos savitos dėl konkrečių laikymo sąlygų, trukmės iki antrojo skiepo, tačiau visos jos yra testuotos, sertifikuotos, registruotos, patvirtintos Europos vaistų agentūros, o kurtos geros reputacijos kampanijų, todėl yra patikimos. Man sunku pasakyti, iš kur atsirado šis skeptiškumas, bet jis tikrai neturi nieko bendro su vakcinos kokybe“, − sako Audronė Rimkevičienė.

Šią savaitę Kėdainių rajono savivaldybės meras Valentinas Tamulis buvo susitikęs su Kėdainių PSPC direktore Audrone Rimkevičiene ir asmeniškai domėjosi skiepijimo procesu rajone.

Rajonas neatsilieka nuo Lietuvos rodiklių. Pirma doze jau paskiepyta 9,02 proc. mūsų rajono žmonių – Lietuvoje – 9,53 procentai. Tokio tempo svarbu neprarasti, kad būtų užtikrintas tolygus skiepijimas, nes nuo šiol vakcinos į skiepijimų centrus bus skirstomos ne tik pagal prioritetinės gyventojų grupės skaičių, bet ir pagal skiepijimo tempus.

Iš viso rajone jau panaudota 5 415 „Pfizer“ ir „AstraZeneca“ vakcinų dozių. Laukiama atvykstant vakcinos „Moderna“. Prioritetinių grupių sąrašai sudarinėjami nenutrūkstamai. Per dieną normaliai įmanoma paskiepyti iki 200 asmenų. Daugiausiai asmenų per visą skiepijimo laiką buvo paskiepyta  Lietuvos nepriklausomybės dienos išvakarėse ‒ kovo 10 dieną  ‒ 302.  Komandoje dirba po 4 žmones: du skiepija, du suveda duomenis į sistemą. Iš viso rajone pasirengę skiepyti yra 70 medicinos darbuotojų.  

2021 metų kovo 17 dienos duomenimis, antra doze jau paskiepytas 1591 rajono gyventojas: 1,187 moteris ir 404 vyrai. 12,4 procentai iš jų vyresni kaip 80 metų. Šios prioritetinės grupės asmenys rajone buvo pradėti skiepyti šių metų sausio 21 dieną.

„Nė karto nesuabejojau, kad „AstraZeneka“ yra tinkama vakcina. Labiausia laukiu, kol bus pradėta masinė vakcinacija mūsų rajone. Turėkite dar daug kantrybės saugant save ir laukite skiepo“, ‒ rajono žmonėms linki meras Valentinas Tamulis.

Vakcinacija rajone vyksta jau beveik trys mėnesius. Medikai ir visuomenės sveikatos specialistai sukaupė neįkainuojamą patirtį. Skiepijami ir mieste, ir rajone gyvenantys žmonės. Komandos vyksta į įstaigas ir į ambulatorijas. Į Kėdainių ligoninę pirmoji partija vakcinų nuo COVID-19 atvyko 2020 metų gruodžio 28 dieną. Pirmosios ja paskiepytos buvo kovidiniame skyriuje dirbančios ir iki tol klastingos ligos išvengusios slaugytojos − Gražina Petrusevičienė, Jolanta Turauskienė ir Odeta Astrauskienė.

Vakcinacija planuojama ir antrajai Velykų dienai.

Kol skiepijimas „AstraZeneca“ vakcina nebuvo sustabdytas, dalis rajono žmonių, kurie buvo kviečiami skiepytis iš prioritetinių grupių ir nenorėjo šios vakcinos, „užleido“ savo vietą kitų žemiau esančių prioritetinių grupių asmenims.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 18.191.46.36.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ telefonai: kaip rinktis?

Partnerio turinys

Jei nusprendėte atsinaujinti telefoną ir išbandyti kažkurį iš naujausių „Samsung“ modelių, pasirinkimas gali pasirodyti keblus, nes visi t...

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...