AB „Panevėžio energija“ rekonstruos daugiau nei 5 km šilumos tinklų

AB „Panevėžio energija“ pradeda naują šilumos tinklų rekonstravimo projektą, kurio tikslas ‒padidinti centralizuotos šilumos tiekimo sistemos patikimumą ir efektyvumą. Per pusantrų metų bus atnaujinta 5,39 km ilgio šilumos tinklų Kėdainiuose, Kupiškyje, Noriūnuose (Kupiškio r.), Šepetoje (Kupiškio r.), Rokiškyje, Pasvalyje ir Zarasuose. Planuojama investicija – daugiau nei 1,58 mln. eurų, iki 50 proc. šios sumos finansuojama Europos Sąjungos lėšomis.

Mažės šilumos praradimai, didės tiekimo patikimumas

Senstantys šilumos tiekimo vamzdynai kelia grėsmę šilumos tiekimo patikimumui, todėl kasmet AB „Panevėžio energija“ dalį vamzdynų atnaujina visuose savo eksploatuojamuose šilumos ūkiuose. Projekte numatytų rekonstruoti visų šilumos tiekimo tinklų atkarpų vidutinis amžius siekia 35 metus, vamzdynai pakloti gelžbetoniniuose loviuose ir izoliuoti stiklo vata. Šiandien tokia vamzdynų izoliacija jau praradusi šilumines savybes, todėl, siekiant sumažinti šilumos praradimus šilumos tinkluose, seni susidėvėję vamzdynai bus pakeisti šiuolaikiškais poliuretanu izoliuotais vamzdžiais. Sumontavus naujus, gamykloje pramoniniu būdu izoliuotus vamzdynus, padidės šilumos tiekimo patikimumas ir kokybė. Atnaujinti vamzdynai leis išlaikyti kokybinius termofikacinio vandens parametrus, vartotojams patiekti nustatytų parametrų šilumą ir, be abejo, mažins galimų avarinių situacijų tikimybę.

Darbai jau suplanuoti

Atlikus viešojo pirkimo procedūras ir išaiškinus nugalėtojus, rangos sutartys jau pasirašytos su UAB „Ukmergės inžinerija“, UAB „Gamaka“ dėl 861 metro ilgio šilumos tinklų rekonstravimo darbų A. Kanapinskio, Gegučių, Respublikos gatvių atkarpose Kėdainiuose.

714 metrų ilgio šilumos tinklus įsipareigojo pakeisti UAB „Montuotojas“ Pasvalyje. 482 metrus senų vamzdynų Zarasuose atnaujins UAB „Rimgauda". UAB „Dujotiekio statyba“ rekonstruos 1126 metrus šilumos tinklų Rokiškyje. 2207 metrus vamzdynų Kupiškyje, Noriūnuose ir Šepetoje atnaujins IĮ „Plieninė sklendė“, UAB „Rimgauda“ ir UAB „Klaipėdos inžinerinių tinklų statyba“.

Susidėvėjusius vamzdynus pakeis nauji

Projekto rangovai visuose rajonuose vietoje 5 426 metrų senų, požeminiuose, nepraeinamuose kanaluose paklotų šilumos tiekimo tinklų sumontuos bekanaliu būdu naujus 5 390 metrų ilgio vamzdynus su gedimų monitoringo sistema. Taip pakloti vamzdynai yra hermetiški, nebijo drėgmės, o gedimus nustatanti sistema leidžia diagnozuoti drėgmės išplitimo vietą, nustatyti tikslią žemės kasimo ir remonto vietą.

Planuojama, kad atnaujinti šilumos tinklai leis sutaupyti 1 372 MWh šilumos per metus, o tai sudarytų trijų 45-ių butų namų patalpų šildymui sunaudotą šilumos kiekį per metus.

Projekto „AB „Panevėžio energija“ šilumos tinklų rajonų šilumos tinklų rekonstravimas“ įgyvendinimas prisidės prie šilumos tiekimo įmonės siekio didinti šilumos perdavimo efektyvumą ir užtikrinti patikimą bei kokybišką šilumos tiekimą vartotojams.

Atsiprašo dėl nepatogumų

Visi šilumos tiekimo vamzdynų rekonstrukcijos darbai susiję su laikinu šilumos tiekimo nutraukimu. AB „Panevėžio energija“ atsiprašo gyventojų, kuriems teks patirti nepatogumų dėl laikino karšto vandens tiekimo stabdymo ir dėl eismo trukdžių gatvėse. Viso projekto vykdymo metu skirtinguose miestuose, skirtinguose šilumos tinklų atkarpose dirbs skirtingi rangovai. AB „Panevėžio energija“ sieks, kad darbai būtų įvykdyti kaip įmanoma greičiau, kad kuo greičiau būtų atnaujintas šilumos tiekimas vartotojams, tačiau vykdant tokio pobūdžio projektus kartais iškyla ir nenumatytų aplinkybių.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 18.226.222.12.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ telefonai: kaip rinktis?

Partnerio turinys

Jei nusprendėte atsinaujinti telefoną ir išbandyti kažkurį iš naujausių „Samsung“ modelių, pasirinkimas gali pasirodyti keblus, nes visi t...

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...