90-metis – skamba išdidžiai...

Spalio 22-ąją Kėdainių krašto garbės pilietis, Kėdainių krašto kultūros premijos laureatas, gydytojas ir poetas, tikras Kėdainių inteligentas ir intelektualas Vitolis Laumakys minėjo savo 90-ąjį gimtadienį. Šventė šią savaitę buvo surengta ir Daugiakultūriame centre.

Pasiklausyti gerbiamojo Laumakio prisiminimų ir kūrybos atėjo rajono valdžios atstovai, pirmojo šaukimo (1990–1994) ir dabartiniai Kėdainių rajono tarybos nariai, „Rotary“ klubo nariai, kultūros įstaigų vadovai, kolegos iš Kėdainių PSPC ir ligoninės.

Renginį vedė Daugiakultūrio centro vadovė Audronė Pečiulytė, poeziją skaitė Genovaitė Gustytė, saksofonu grojo Jonas Stankevičius. Buvo parodytas Laumakio sukurtas filmas „Aristavos raguotis“, taip pat parengta 11-os Laumakio išleistų knygų parodėlė. Salė vos talpino suėjusius pasveikinti  garbaus jubiliato, pasidžiaugti jo visaverčiu ir įdomiu gyvenimu  bei gražia metų sukaktimi. Visi lyg susitarę sakė, kad Vitolis yra gerokai jaunesnis ir sunku patikėti skaičiais. Jubiliatas linksmai ir nuoširdžiai dalijosi prisiminimais bei mintimis ir dėkojo visiems už pagerbimą.

Faktai

V. Laumakys gimė 1929 m. spalio 22 d. Kaune. 1948 m. baigė gimnaziją sidabro medaliu. Mokėsi Kauno politechnikos institute. 1948 m. spalio 15 d. buvo suimtas ir ištremtas į Vorkutą. Iš Vorkutos grįžo 1955 m. 1956–1961 m. mokėsi Kauno medicinos institute, kur įgijo gydytojo stomatologo specialybę. Atvyko dirbti į Kėdainių ligoninę, kurioje išdirbo iki 1996 m.

Kūryba ir įvertinimai

1962 m. Kėdainiuose įkūrė liaudies kino studiją „Mėgėjas“, sukūrė 55 vertingus ir turinčius didelę išliekamąją vertę vaidybinius ir dokumentinius filmus: „Te visad šviečia saulė“, „Bičiulis, brolis“, „Gervės skrenda šiaurėn“, „Berlincheno trikampis“, „10 mėnesių ir 10 dienų“, „Pro memoria“, „Aristavos raguotis“, „Kėdainių kronikos“ ir kitus. Ypač vertingi ir svarbūs Kėdainių istorijai, jaunosios kartos edukacijai yra jo dokumentiniai filmai, užfiksavę sovietmečio realijas mūsų mieste ir visoje Lietuvoje. Nepaisant visų sovietmečio draudimų, kada nebuvo leidžiama religinė, istorinė tematika, kuri prieštaravo tarybinės tikrovės įvaizdžiui, V. Laumakys daug ką anuomet darė ties „leistino ir neleistino“ riba. Dalyvavo daugybėje mėgėjiško kino festivalių. Dirbo tarptautinėse vertinimo komisijose Austrijoje, Vokietijoje, Čekijoje, Latvijoje, Kroatijoje. Nuo 1964 m. Lietuvos kino mėgėjų sąjungos narys.

1990–1994 Vitolis Laumakys buvo 1-ojo šaukimo Kėdainių rajono tarybos narys. Be to, jis ne tik gydytojas, kino mėgėjas, bet ir poetas. Straipsnius ir eilėraščius spausdino laikraščiai „Mugė“, „Kėdainių garsas“, „Rinkos aikštė“, „Kauno žinios“, „Lietuvos aidas“, almanachai – LKRS (1998), (2003), (2008), www.ekuryba.lt -Kūryba-2005. Išleido monografiją „Žvilgsnis į save ir gyvenimą“ (1987), eilėraščių knygas „Dalgis, sėjantis rugius“ (1996), rinktinę „Trys knygos“ (1999), „Kėdainių motyvas“ (2004). Nuo 1998 m. Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos narys, 1998–2000 m. Kėdainių literatų klubo „Varsna" vienas įkūrėjų, pirmininkas.

1996 m. jam įteikta Kėdainių krašto kultūros premija.

2010-aisias V. Laumakiui buvo suteiktas Kėdainių krašto garbės piliečio vardas už aktyvią ilgametę visuomeninę ir kūrybinę veiklą, istorines krašto aktualijas ir gyvenimo kasdienybės akimirkas, užfiksuotas dokumentinėse ir meninėse kino juostose, bei Kėdainių vardo garsinimą.

2013 m. Kėdainių kino studijos „Mėgėjas“ 1963–2004 metais sukurtų filmų kolekcija pripažinta nacionalinės reikšmės dokumentiniu paveldu ir įrašyta į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ Lietuvos nacionalinį registrą. 2013 m. lapkričio 27 d. Lietuvių literatūros ir tautosakos institute įvyko UNESCO programos nacionalinio registro liudijimų teikimo šventė, kurios metu kino studijos „Mėgėjas“ kūrėjams įteiktas UNESCO liudijimas.

UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ Lietuvos nacionaliniame registro įrašas: „1962 m. Kėdainiuose mėgėjiško kino studiją „Mėgėjas“ įkūrė Vitolis Laumakys. Jos branduolys: Vitolis Laumakys, Adolfas Morėnas, Nijolė Laumakienė, Algirdas Raila, Algimantas Kalinka. Vienos pirmųjų sovietų Lietuvoje įkurtos mėgėjiško kino studijos vientisa 1963–2004 m. sukurtų filmų kolekcija, kurioje 61 filmas, filmuotas ant juodai baltos 16 mm pločio juostos. Filmuose užfiksuota sovietinė ir jau nepriklausomos valstybės miesto kasdienybė, Kėdainiams svarbūs įvykiai įvairiose erdvėse. Ši kolekcija liudija kino veikimą asmeninėje žmonių erdvėje už oficialiosios kino produkcijos ribų. Tai – nuosekli kolekcija, atspindinti mėgėjiško kino raidą, technologinius aspektus, sovietinės ir nepriklausomos Lietuvos tikrovę. Ji svarbi ne tik tuo, kas joje užfiksuota, bet ir kokius procesus liudija sociokultūriniu, technologiniu bei meninės saviraiškos aspektais“.

2015 m. įvyko Audriaus Antanavičiaus režisuoto dokumentinio filmo apie „Mėgėjo“ kino studiją premjera.

2017 m. Aštuntąjį kartą Lietuvos kino operatorių asociacija (LAC) surengtuose „Ąžuolo“ apdovanojimuose „Ąžuolu“ už kūrybinius gyvenimo pasiekimus pagerbta kino studija „Mėgėjas“ ir jos įkūrėjai Vitolis Laumakys ir Adolfas Morėnas.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 3.16.83.150.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...

Kaip išsirinkti geriausią keptuvę savo virtuvei?

Partnerio turinys

Žmonės, kurie mėgsta gaminti, mėgsta kokybiškas priemones maisto gamybai, todėl renkasi tik aukščiausios kokybės gaminius.