7 prieskoniai-afrodiziakai Valentino dienai

Afrodiziakas –  tai, kas sukelia aistr? myl?ti. Afrodiziakais gali b?ti kvepalai, j?ros g?ryb?s, daržov?s, vaisiai, vynas – visa, kas gali pažadinti aistr?. 

Vieni seniausi? žmon?ms žinom? afrodiziak? – prieskoniai.  Arbatas ir prieskoni? mišinius „7 Ievos namai“ kurian?ios bendrov?s „Prieskoni? ambasada“ vadov? Ieva Jonaitien? išskyr? 7 prieskonius-afrodiziakus, kurie j?s? ruoštai vakarienei suteiks ypating? kibirkšt?.

1. Dašis – vienas pirm?j? Europoje naudot? afrodiziak?. Jis buvo naudojamas ne tik vietoje pipir?, bet ir kaip priemon? seksualiniam potraukiui didinti. Dašis buvo nesvetimas ir Lietuvos dvaruose. Š? ingredient? didikai naudojo meil?s reikaluose, lankydamiesi žmonos (ir ne tik) pataluose. Dašio kartumas didindavo j? galimybi? amplitud?. D?l šios priežasties dašio žv?rienos patiekaluose negail?davo ir vakarien? savo vyrui ruošdavusios moterys. J? taip pat galima naudoti daržovi? patiekalams, gaminant veršien? ar paukštien?.

2. Cinamonas. Tai vienas iš seniausiai Egipte naudojam? prieskoni?-afrodiziak?, kuris kurst? faraon? aistr? net ir po mirties. Cinamono lazdeles d?davo ? turting?j? kapus šalia apeigini? daikt?. Viduramžiais, kai Venecijoje klest?jo prieskoni? prekyba, Venecijos karnavalo metu cinamono kvapas sklandydavo ore. Jis pabr?ž? aukšt? kilm?, prabang? ir visuomen?s pad?t?. Venecijos kauki? karnavale kartu su n?riniais, perlais, plunksnomis, šilkin?mis kojin?mis ir pirštin?mis, cinamonas buvo viena iš aprangos dali?, kuri kurstydavo intriguojan?i? nakt?. Cinamon? rekomenduojama d?ti ? vištienos patiekalus, pyragus, ledus. Taip pat jo galima ?maišyti ? kav?.

3. Vanil? – prieskoni? karalien?. Kvepianti vanile moteris sužadina aplink esan?i?j? teigiamas emocijas ir sustiprina vyriškas galias. Vanil? kvepia itin gundan?iai, svaiginan?iai, saldžiai apkartusiu aromatu. Vanil? senov?s actekai piešiniuose vaizdavo kaip su kavos pupel?mis vartojam? afrodiziak?, kuris teigiamai veikia dvasin? žmogaus b?sen?, slopina stres?, guodžia, ramina, suteikia saldžios palaimos jausm?. Kvapnioji vanil?s ankštis, išskirdama savo kartum?, suteikia itin malonaus aromato saldiems kepiniams, kremams, pudingams ir ledams.

4. Aitriosios paprikos. Actekai, inkai ir majai vartojo aitri?sias paprikas kaip maist? ir vaist?. Kraujotakos gerinimui jie ruošdavo ?ili viral? su cukranendr?mis ir kakava. Aitri?j? paprik? ?kaitintas kraujas suteikia k?nui šildant? jausm? nuo gomurio iki piršt? galiuk?. Liežuv? deginantis ir k?n? bei siel? kaitinantis skonis tinkamas gardinti m?sos ir žuvies patiekalus. Aistros ir energijos vakarui gali suteikti ir kava arba šokoladas su šiuo prieskoniu.

5. Juodasis pipiras – bene dažniausiai naudojamas prieskonis kasdienin?je virtuv?je. Rom?nai ypatingai žav?josi juoduoju pipiru: j? naudojo ne tik m?sai gardinti, bet ir visoms ligoms, tarp kuri? buvo ir lytinis šaltumas, gydyti. Juodasis pipiras taip pat buvo vienas iš pagrindini? vyno pagard?, suteikiantis svaiginan?iai deginan?io skonio. Pipir? rekomenduojama naudoti m?sos patiekalams, padažams, marinatams.

6. Imbieras – vyriškas afrodiziakas, išblaškantis nerim?, padedantis subalansuoti mintis ir suteikiantis energijos visai dienai (arba vakarui). ? Viduržemio j?ros region? kartu su arab? pirkliais imbieras atkeliavo 700 m. pr. Kr. Šamanai imbiero šakn? naudodavo transo apeigoms. Švelnus imbiero aštrumas, k?sdamas gomur?, priver?ia varin?jam? krauj? sušildyti vis? k?n? ir taip sustiprinti vyrišk? libido energij?. Imbier? rekomenduojama d?ti ? m?sos, žuvies patiekalus, duon?, kepinius ar padažus.

7. Šafranas – krok? žied? piestel?s – ne veltui yra pats brangiausias prieskonis pasaulyje. Daugelio jis vadinamas stipriausiu afrodiziaku. Romos imperijos laikais, siekiant sukelti kuo didesn? aistr?, patalyn?, kurioje jaunavedžiai praleisdavo pirm?j? povestuvin? nakt?, b?davo ?trinama šafranu, apibarstoma lelij? ir šafrano žiedlapiais. Šafrano vandenyje taip pat b?davo skalbiamas jaunosios veido šydas. Norint sustiprinti seksualin? energij? šafranu gardintas maistas ir vynas buvo vartojamas Romos puotose. Šafrano piestel?mis galima suintensyvinti ?vairius alkoholinius g?rimus: šampan?, vyn?, brend?, visk? ar sald? liker?. J? taip pat galima sumalti su kavos pupel?mis – taip kava dar labiau tonizuos, suteiks energijos.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 3.133.159.224.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ telefonai: kaip rinktis?

Partnerio turinys

Jei nusprendėte atsinaujinti telefoną ir išbandyti kažkurį iš naujausių „Samsung“ modelių, pasirinkimas gali pasirodyti keblus, nes visi t...

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...