7 lietuviški maisto produktai, stiprinantys imunitet?

Žiem?, ypa? kai oras permainingas, susirgti itin lengva. Imunitetas nusilpsta nuo streso, nuovargio, net ir ni?rus oras lemia prastesn? nuotaik?, o galiausiai – peršalim? ar sunkesnes ligas.

Štai kod?l žiem? svarbi mityba: ne tik tam, kad neprikauptume nereikaling? riebal?, kuriuos pavasar? nor?sis spar?iai numesti, bet ir kad nenusilptume bei geb?tume atsispirti ?kyriai puolan?ioms ligoms. Tur?tume b?ti d?kingi – m?s? krašte randama daugyb? organizm? nuo puolan?i? lig? apsaugan?i? ir j? stiprinan?i? maisto produkt?. Kokie jie?

?esnakai

?esnakus aukština ne tik lietuviai, bet ir kit? (ne tik v?si?) krašt? gyventojai. Nepaisant to, kad ?esnakai kovoja su širdies ligomis ir aukštu kraujosp?džiu, naikina ir neleidžia atsirasti v?žin?ms l?stel?ms, jie stiprina imunitet? ir neleidžia ?sišaknyti ?vairioms infekcijoms. ?esnakai pasižymi antimikrobin?mis savyb?mis, tod?l ši prieskonin? daržov? tur?t? tapti geriausia drauge, jei lengvai perš?late ar jau?iat?s nusilp?s. „?esnakais ?trinkite ir pagardinkite pusry?i? duon? prie kiaušini?, prid?kite skonio salotoms ir aitrumo sriubai, marinuokite jais m?s?. Jei j?s? vaikai raukosi vos išvyd? ?esnako gabal?l?, gaminkite trint? sriub? ir ? j? ?d?kite ?esnako. Kai visk? sutrinsite, jo neliks n? p?dsako“, – pataria maistoturgus.lt ?k?r?ja Aist? Jank?nait?.  

Špinatai

Nors špinatai n?ra tipin? lietuviška daržov?, jie m?s? klimate ir žem?se pritampa puikiai, tad b?tina pasinaudoti j? sveikat? stiprinan?iomis savyb?mis – nesvarbu, ar špinatus auginate patys, ar perkate juos iš prekybininko. Špinat? nesunku rasti ir vasar?, ir žiem?. Špinatai yra viena daugiausiai vitamino C turin?i? daržovi?, tod?l galite neabejoti, kad juos valgydami smarkiai sumažinsite rizik? peršalti ar užsikr?sti lašeliniu b?du plintan?ia liga, kurios žiem? – itin klastingos. Be to, špinatai naudingi ir norintiems b?ti ne tik sveikiems, bet ir gražiems. Didelis vitamino A kiekis, randamas špinatuose, gerina odos ir plauk? b?kl?, grei?iau gyja žaizdos ir auga plaukai, stipr?ja nagai. „Špinat? panaudojimo b?d? yra daugyb?: galima gaminti salotas, špinat? sriub?, pagardinti makaron? padažus ar net gaminti kokteilius – sutrinkite m?gstamus vaisius ar šviežiai spaustas sultis su špinatas ir tur?site tikr? vitamin? bomb?“, – sako A. Jank?nait?.

Kop?stai

Kop?stai pastaruoju metu nepelnytai prarado populiarum?. O gaila, mat j? nauda sveikatai yra viena didžiausi? iš vis? lietuvišk? daržovi?. Kop?stuose žymiai daugiau vitamino C nei apelsinuose. Tod?l žiem?, net jei prekybos centr? vaisi? skyrius l?žta nuo egzotišk? citrusini? vaisi?, j?s? akys vis tik tur?t? krypti link senos geros lietuviškos daržov?s. Valgantys kop?stus jau?iasi energingesni, juos ne tik mažiau puola ligos – susirgus jas itin lengva nugal?ti, mat kop?stai pasižymi priešuždegimin?mis savyb?mis. Daug dirbantiems ar besimokantiems kop?stai taip pat turi ?takos: vitaminas K ir antocianinas (nat?ralus dažiklis, ne tik nuspalvinantis vaisius ir daržoves, bet ir teigiamai veikiantis žmogaus sveikat?) padeda susikoncentruoti, gerina atmint? ir nerv? sistemos darb?. Maistoturgus.lt ?k?r?ja pataria iš kop?st? gaminti salotas, juos rauginti (rauginimas kop?stams netgi prideda ger?j? savybi?!), troškinti, virti kop?st? sriub?. Jei m?gstate pusry?iauti so?iai ir sveikai, kepkite blynelius ir ?darykite juos kop?stais – patiks visai šeimai!

Šaltalankiai

Ryškiaspalv?s, ruden? miškus nuspalvinan?ios šaltalanki? uogos yra ne tik gražios paži?r?ti, bet ir naudingos valgyti. M?s? seneliai nuo sen? senov?s žinojo, kad šaltalankiuose slepiasi ypatinga j?ga, galinti išgydyti net ir bjauriausi? peršalim? ir stiprinanti imunitet?. Šaltalanki? galima rasti keliose formose: uog?, sul?i?, aliejaus ir arbatos. Uogas valgykite nor?dami stiprinti organizm? iš vidaus: vyresnio amžiaus žmon?ms, sirgti linkusiems vaikams ir atsigaunantiems po ligos rekomenduojama kasdien suvalgyti bent kelias uogas ar išgerti kelet? gurkšni? vandeniu skiest? sul?i?. Šaltalanki? aliejus žiem? pravers nušalus rankoms ar kojoms, suskeld?jus odai, o šaltalanki? lap? arbata sušildys iš vidaus ir sustiprins imunitet? t?, kurie daug dirba, mokosi ar jau?ia stres?.

Svarainiai

Lietuviškoji citrina – taip liaudyje dar vadinami svarainiai. Išties, šie r?gšt?s ir neapdoroti praktiškai nevalgomi vaisiai primena citrin?, ta?iau turi galb?t net daugiau sveikatai nauding? savybi?. Juose, kaip ir citrinose, itin daug vitamino C, stiprinan?io imunitet? bei kovojan?io su virusais ir bakterijomis. Svarainius pravartu valgyti tiems, kurie skundžiasi skrandžio skausmais, sul?t?jusia medžiag? apykaita ar svorio padid?jimu, mat svarainiuose esan?ios skaidulos padeda suvaldyti alk?, gerina kraujotak? ir medžiag? apykait?, o tuo pa?iu ir pagreitina virškinim?. „Svarainius lietuviai itin m?gsta sirupo pavidalu, praskiedus sirup? karštu ar šaltu vandeniu galima gerti kaip arbat? ar gaivinant? g?rim?. Iš svaraini? verdama uogien?, svarainiai džiovinami, gaminami desertai. Tikrai neprašausite su šiuo sveiku produktu pasigamin? k? nors skanaus – gerokai sveikiau už šokolad?!“ – tikina A. Jank?nait?.

Spanguol?s

Raudonskruost?se spanguol?se yra visas rinkinys organizmui nauding? ir j? stiprinan?i? medžiag?. Vitaminai A, C, B2, B6, E, K1, magnis, geležis ir folio r?gštis padeda palaikyti sveik? vis? k?n?, stiprina kaulus ir od?, neleidžia užklupti ligoms, spartina medžiag? apykait?. Spanguoles vert?t? valgyti tiems, kurie patiria daug streso – jos padeda suvaldyti streso lyg? organizme ir, jam nusilpus, neleidžia patekti virusams bei bakterijoms. Spanguoli? raudona spalva signalizuoja ir naud? kraujui bei visai kraujotakai. Žmon?s, link? ? širdies ir kraujagysli? ligas, tur?t? spanguoles valgyti saujomis. „Nors spanguol?s gan r?gš?ios, yra daugyb? b?d? joms panaudoti. Kad netekt? valgyti vien?: galima gaminti uogien?, spausti sultis, daryti kompot?, ?berti rauginant kop?stus (prideda r?gštel?s), pagardintas medumi valgyti trintas, d?ti ? salotas ar ant desert?“, – vardina maistoturgus.lt ?k?r?ja. 

Ridikai

Posakis „sveikas kaip ridikas“ atsirado ne šiaip sau. Ši ankstyvo pavasario daržov? – tikra žvaigžd?, užimanti prizin? viet? sveikiausi? lietuvišk? g?rybi? konkurse. Trijuose didesniuose ridikuose yra maždaug 15 % žmogaus dienos normos vitamino C, tad tai vienas geriausi? pasirinkim? norint sustiprinti imunitet?. Jei karš?iuojate, druska apibarstyti ridikai (dar geriau – ridik? sultys su druska) pad?s nuimti karšt?. Ridikus tur?t? pamilti ir sergantys diabetu – reguliariai valgoma ši daržov? padeda kontroliuoti cukraus kiek? kraujyje. Ridik?liai nepamaišys n? vienoms salotoms, ta?iau skan?s ir valgomi vieni ar pagardinti šviežiais salot? lapais, grietine ir m?gstamais prieskoniais. 

RECEPTAI

DALIUS ALEKSIEJEVAS, restorano virtuv?s šefas

Ryžiai su aštriai raugintais kim?i kop?stais

Šio patiekalo per dien? nepagaminsite, tam reik?s mažiausiai savait?s. Kod?l? Kor?jietiški kim?i (arba kimchee) kop?stai turi fermentuotis mažiausiai 7 dienas, ta?iau, kaip sako pats D. Aleksiejevas, kim?i su laiku tik g?r?ja, atsiranda daugiau saldumo ir balanso tarp ingredient?. Šie kop?stai – vitamin? ir energijos užtaisas. Pa?ius ryžius, jei nenorite prašauti, šefas pataria prieš gaminant patiekal? nusipirkti kin? restorane, mat jie ten b?na gerai išsausinti ir truput?l? pastov?j? šaldytuve, t. y. mažiau vandeningi. Šis ryži? receptas skirtas 2 asmenims. Kim?i kop?st? recepte gaminama daugiau, ta?iau j? galiojimo laikas – iki dviej? m?nesi?. Šiuos kor?jietiškus kop?stus galite panaudoti gamindami sultinius, kepdami bandeles arba tiesiog valgyti vienus su duona, bulv?mis, naudoti kaip garnyr? prie m?sos patiekal?. 

Kimchee kop?stams reik?s:

1,5 kg stambiai pjaustyt? kop?st?

150 g pomidor?

50 g imbiero (nuskusto, smulkinto)

2 ?esnak? galvu?i? (smulkint?)

1 žaliosios citrinos 

Pus? arbatinio šaukštelio smulkintos citrinžol?s 

Žiupsnelio maltos paprikos

Žiupsnelio ?ili pipir?

70 g druskos

1 arbatinio šaukštelio kalendros

20 g smulkint? svog?n? laišk?

50 g medaus

300 ml vandens

300 ml raps? aliejaus

Ryži? paruošimui reik?s:

200 g ilgagr?dži? ryži?

100 g šonin?s

2 kiaušini?

1 žaliosios citrinos

Žiupsnelio kalendros

Šlakelio raps? aliejaus

Paruošimo b?das:

Imbier?, ?esnak?, citrinžol?, žaliosios citrinos žievel? ir išspaustas sultis, ?ili pipirus, pomidorus, paprik?, drusk?, med? ir vanden? sud?kite ? virtuvin? kombain? ir sumalkite iki vientisos mas?s. Malant maža srovele iš l?to supilkite aliej?.

?maišius aliej?, mas? perkelkite ? duben?, ?maišykite kalendr? ir svog?n? laiškus.

? gaut? mas? d?kite pjaustytus kop?stus, gerai ?trinkite marinat? ir supilkite ? vakuumo maišus ar ? kit? konservavimui skirt? tar?. Palikite kop?stus fermentuotis mažiausiai savait? (optimaliausias fermentacijos laikas – 1 m?nuo).

Užpilkite nuplautus ryžius vandeniu ir virkite kol nugaruos 50 % skys?io, nukoškite, palikite šaldytuve išsaus?ti.

Gerai ?kaitinkite keptuv?, supilkite aliej?, d?kite šonin? ir j? apkepti, kol ?gaus auksin? atspalv?.

? keptuv? taip pat d?kite apie 150 g fermentuot? kim?i kop?st? ir truput?l? juos apkepinkite, tuomet d?kite virtus ryžius. Jei tr?ksta dr?gm?s, galite ?pilti šiek tiek skys?io, susidariusio nuo kim?i kop?st?.

Pašilus ryžiams, sud?kite kalendr?, išspauskite žaliosios citrinos sul?i?, ?tarkuokite žievel?s, visk? gerai išmaišykite

Kol ryžiai su kop?stais kepa, atskiroje keptuv?je iškepkite kiaušin? taip, kad trynys likt? skystas.

Ryžius serviruokite dubenyje, ant viršaus atsargiai d?kite kiaušin?. Galite papuošti m?gstamomis žolel?mis.

ELŽBIETA MONKEVI?, žurnalo „Verdu ir kepu“ vyr. redaktor?

Rytietiškas avienos troškinys

Šis rytietiškas avienos troškinys iš nuostabos privers aik?ioti net didžiausius j?s? šeimos gurmanus. Negana to, kad troškinys – sotus ir sveikas, jo sud?tyje yra daugyb? produkt?, kurie daugiau ar mažiau pasižymi imunitet? stiprinan?iomis savyb?mis, – tai svog?nai, morkos, ?esnakai. E. Monkevi? persp?ja: šiam troškiniui pagaminti b?tinas storasienis, sunkus puodas, kitaip troškinys gali nepavykti. Be to, jei nerandate graži? baklažan?, j? galite ir ned?ti – žiem? baklažanai retai b?na skan?s.

Reik?s:

~ 1 kg avienos (pageidautina su kauliukais-šonkauliukais)

3 vid. dydžio svog?n?

2 vid. dydžio mork?

2 baklažan?

2 paprik?

1 didel?s skardin?s (800 g) pomidor? savo sultyse

~ 0,5 kg bulvi?

0,5 kg kop?st? + sveik? kop?st? lap? troškiniui uždengti

didelio ryšelio petražoli?

10–12 ?esnak? skilteli?

1 šaukštelio šviežiai gr?st? kumin?

1 nubraukto šaukštelio (šiek tiek mažiau, nei kumin?) šviežiai gr?st? kalendr? s?kl?

malt? aitri?j? paprik? pagal skon?

druskos

Paruošimo b?das:

Svog?nus nulupkite, supjaustykite pusžiedžiais. Morkas nuskuskite, supjaustykite riekel?mis. Pomidorus šiek tiek pasmulkinkite, paprikas supjaustykite skiltel?mis, kop?stus supjaustykite plonais šiaudeliais, o nuvalytus baklažanus supjaustykite riekel?mis.

M?s? supjaustykite nedideliais gabaliukais. Bulves nulupkite ir supjaustykite ketvirtadaliais. Smulkintuvu susmulkinkite ?esnakus ir petražoles.

Sluoksniais visk? d?kite ? storasien?, sunk? puod?:

m?s? ir dal? ?esnak? bei petražoli? mišinio (pabarstykite prieskoniais ir druska),

svog?nus,

morkas,

pomidorus (pabarstykite prieskoniais, dalimi ?esnak? ir petražoli? mišinio),

baklažanus,

paprikas,

kop?stus,

visk? pabarstykite prieskoniais ir likusiu petražoli? ir ?esnako mišiniu,

bulves (pas?dykite),

sandariai uždenkite kop?st? lapais.

?pilkite dar apie 1 l vandens, uždenkite dang?iu, užvirinkite ir sumažinkite kaitr? taip, kad troškinys vos virt?.

Troškinkite apie 2 val. Išjunkite ir šiek tiek palikite pastov?ti – apie 15–20 min.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 3.15.4.244.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ telefonai: kaip rinktis?

Partnerio turinys

Jei nusprendėte atsinaujinti telefoną ir išbandyti kažkurį iš naujausių „Samsung“ modelių, pasirinkimas gali pasirodyti keblus, nes visi t...

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...