2019-aisiais užregistruota daugiau santuokų ir naujagimių

Kėdainių rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos ir archyvo skyriaus duomenimis, praėjusiais, 2019-aisiais metais, užregistruota daugiau santuokų nei prieš  metus. Sulaukta gausesnio skaičiaus naujagimių. O jiems tėveliai vardus rinko ir lietuviškus, ir retesnius.

Sulaukta daugiau santuokų

2019-aisiais Civilinės metrikacijos ir archyvo skyriuje užregistruotos net 285 santuokos (2018-aisiais susituokė 273, o 2017-aisiais – 298 poros). Jaunavedžiai savo svarbiausiam gyvenimo įvykiui – vestuvių ceremonijai – dažniausiai rinkosi Miesto Rotušę. Joje 203 poros įregistravo savo santuokas. Kiti santuokus įžadus davė Skinderiškio parke, Tautvydo dvare, Varnupės sodyboje ar poilsio ir pramogų komplekse „Medžiotojų sostinė“. Kėdainių rajono bažnyčiose žiedus sumainė 49 poros.  Nuo 2012-ųjų metų mažėja santuokų bažnyčiose.

Kasmet vis daugiau jaunavedžių tuokiasi užsienyje. 2019-aisiais – 32 santuokos. O 2009-aisiais tik 20 jaunavedžių buvo nutarę tuoktis užsienyje. Poros santuokos įžadus davė Jungtinėje Karalystėje, Estijoje, Vokietijoje, Italijoje, Danijoje, Portugalijoje ar Ukrainoje. Taip pat rinkosi tokius egzotinius kraštus kaip Turkija, Singapūras, Indija, Alžyras ir Egiptas.

Per 2019-uosius Miesto Rotušėje paminėtos 1 deimantinės ir 4 auksinės vestuvės. Praeitais metais deimantines vestuves šventė Aksavera Kišonienė ir Bronislovas Kišonas. Jie santuokoje užaugino 1 sūnų, sulaukė 1 anūko. Auksines savo vestuves Miesto Rotušėje šventė Veronika Bronislava Dudčak ir Timofėjus Dudčiakas. Jie susilaukė 1 sūnaus ir 1 dukros, sulaukė 5 anūkų ir 5 proanūkių. Auksinių vestuvių sukaktį minėjo Irena ir Jonas Paliuliai. Jie užaugino 4 dukras, sulaukė 9 anūkų ir 1 proanūkio. Jovita ir Petras Rašimai susilaukė 3 vaikų ir sulaukė 6 anūkų. Genė ir Jonas Daugvilos užaugino sūnų ir dukrą, sulaukė 5 anūkų.

60 metų vestuvių sukaktis – deimantines vestuves ir 50 metų – auksines vestuves poros stengiasi pažymėti ypatingai. Tai tik jiems ir artimiausiam kviestinių ratui skirta  iškilminga ceremonija, kurios elementai susiklostė per keletą dešimtmečių. Porai, apsisprendusiai pažymėti vestuvių metines, ji yra nemokama. Sutuoktiniai pasirašo į Civilinės metrikacijos ir archyvo skyriuje vedamą jubiliejinių vestuvių knygą, kuri  saugoma neribotą laiką. Tokios knygos Kėdainių archyve yra išsaugotos nuo 1983 metų. Poros pasirenka, ar dar kartą mainysis aukso žiedais, ar ne. Kai kurios renkasi šį elementą, kitos – net užsisako naujus žiedus. Tai jauki, nuoširdi, kupina pagarbos vienas kitam ir santuokos įžadams ceremonija, tarp būrio vaikų, anūkų, proanūkių ir draugų. Santuoka bendruomenėje vertinama už kantrybę, ištikimybę, supratimą, įsiklausymą ir pasiaukojimo pavyzdį, pirmiausia, savo vaikams, giminėms, draugams bei jaunajai kartai, visai bendruomenei.

Rajono merai dalyvauja jubiliejinių vestuvių iškilmėse Rotušėje ir sveikina jubiliatus bei įteikia gėlių ir specialų raštą. Ypatingųjų vestuvių ceremonijas dažniausiai nušviečia vietinė spauda, taip stiprindama santuoką kaip vertybę. Tvirtus ir brandžius santykius puoselėjančios šeimos gali duoti daug patarimų būsimiesiems sutuoktiniams ir pasidalinti santykių receptais, per gyvenimą sukauptomis paslaptimis.

Jeigu Jums artėja tokia sukaktis, galite kreiptis į Civilinės metrikacijos ir archyvo skyrių dėl ceremonijos. Gražu būtų pažymėti ir pirmąsias solidžiausias 25 metų vestuvių metines – sidabrines. Tuo labiau, kad jaunesnioji karta neretai jų nebesulaukia santuokoje. Skyrybų skaičius gana aukštas. 2019 metais išsiskyrė 145 šeimos.  

2020-iems metams Civilinės metrikacijos ir archyvo skyrius jau yra priėmęs 50 prašymų santuokai įregistruoti, iš jų – 6 išvažiuojamosios santuokos.

Populiariausi naujagimių vardai – Luknė ir Kajus

Per praėjusius metus užregistruoti 440 naujagimiai (2018-aisiais sulaukta 416, o 2017-aisiais – 525 naujagimių). Gimė daugiau mergaičių – 226, o berniukų – 214. Iš naujagimių sulaukta net 10 dvynukų porų. 2019 ir 2018 metais naujagimių skaičius nuo 2002-ųjų neperkopė 500.

2019-ais metais daugiau vaikų gimė užsienyje – 121.  Daugiausia vaikų gimė Jungtinėje Karalystėje – 62, Norvegijoje – 14, Vokietijoje – 10, JAV – 5. Vaikų sulaukta Airijoje, Švedijoje, Danijoje, Rusijoje, Ukrainoje, Alžyre, Makedonijoje, Nyderlanduose, Bulgarijoje, Lenkijoje ir Islandijoje.

Tėveliai savo vaikams rinko pačius įvairiausius ir rečiausius vardus. Lietuviški vardai – Luknė, Liepa, Viltė, Smiltė – suteikti mergaitėms. Vokiški – Ema, Amelija. Kilusius iš hebrajų kalbos – Lėja, Arielė ar iš graikų – Tėja.

Praėjusiais metais net 9 tėveliai gimusioms mergaitėms davė Luknės vardą. Šis lietuviškas vardas, kilęs iš upėvardžio Luknė, Kėdainiuose suteikiamas nuo 2008-ųjų, o Lietuvoje – nuo 1996-ųjų.

Užregistruoti ir tokie reti mergaičių vardai: Girilė, Kaja, Ūla, Ela, Amadėja, Dorotėja, Neita, Ignė, Barbora, Gelminė, Rugija, Audrūnė, Meilė, Angelina, Jogailė, Elija, Melisa, Safija, Mantė, Milėja, Einora, Mila, Roka, Sintija, Jura, Rebeka, Vaiva.

O berniukams tėvai davė iš lietuvių kalbos kilusį Domo vardą. Iš romėnų kalbos – Kajaus, Igno. Germanų– Roko, Herkaus, Ado. Iš lotynų – Dominyko, hebrajų – Beno, Mato, o iš japonų – Ajaus vardus.

Tarp berniukų dažniausiai 2019-aisiais suteiktas vardas buvo Kajus – net 10 naujagimiams. Kėdainiuose tėveliai tokį vardą, kildinamą iš etruskų žodžio „Cai“ („aš džiaugiuosi“), pasirenka nuo 2001-ųjų. Lietuvoje – nuo 1994-ųjų.

Berniukams suteikti retesni vardai: Ainis, Teodoras, Mykolas, Elijus, Adrijus, Neitas, Mangirdas, Aras, Antanas, Motiejus, Evanas, Adrijanas, Anėjus, Orionas, Heidas, Elonas, Aronas, Gabrijus, Gabris, Kernius, Martas.

Kiekvienas, kuris nori sužinoti savo vardo statistiką, kilmę ir dažnumą, gali apsilankyti Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) iniciatyva sukurtame interneto puslapyje http://vardai.vlkk.lt/. Pateikiama vardų statistika nuo 1990-ųjų iki šių dienų. Galima pasirinkti norimo Lietuvos miesto ar visos šalies duomenis.

Daugiausiai mirė nuo širdies ir kraujagyslių ligų

Deja, 2019 metais užregistruotos net 765 mirtys (403 moterys ir 362 vyrai). 2018 metais mirties atvejų buvo užregistruota šiek tiek mažiau – 751. Dažniausios mirties priežastys buvo širdies ir kraujagyslių ligos, jų – 440, nuo vėžio – 146 ir nuo nelaimingų atsitikimų – 38 mirtys. Didžiausias skaičius mirusiųjų buvo garbaus, nuo 80 iki 89 metų, amžiaus žmonių, kurie gražiausias akimirkas ir laiką dovanojo artimiesiems.

„Svarbiausios ir laukiamiausios metų šventės ne visiems buvo laimingos. Praėjusių metų gruodį sulaukta daugiausiai mirties atvejų per ištisą dešimtmetį – net 96. Tai iš tiesų didelis mirčių skaičius palyginti su 2018-aisiais. Kai jų buvo 59“, – į gruodžio mėnesio statistiką jautriai sureagavo Civilinės metrikacijos ir archyvo skyriaus vedėja Gaiva Petrauskienė.

Iš užregistruotų mirčių per praėjusius metus 14 mirė užsienyje – Jungtinėje Karalystėje, Baltarusijoje, Nyderlanduose, Rusijoje, Švedijoje, Kanadoje, Vokietijoje, Prancūzijoje ir Ispanijoje.

Griežtai draudžiama Kėdainietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Kėdainietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Kėdainietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 52.14.85.76.

Rašyti

Portalo Kėdainietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Kedainiai@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

„Samsung“ telefonai: kaip rinktis?

Partnerio turinys

Jei nusprendėte atsinaujinti telefoną ir išbandyti kažkurį iš naujausių „Samsung“ modelių, pasirinkimas gali pasirodyti keblus, nes visi t...

Atliekų tvarkymo centrai pataria – rūšiuoti naudinga ir nesunku

Partnerio turinys

Šiukšlės, netvarka ir dėl jų kylanti rizika sveikatai, nemalonūs kvapai bei kitos problemos nepatinka niekam. Dėl to dabartinė visuomenė vis ...